'İçki krizi' Avrupa basınında

'İçki krizi' Avrupa basınında

'İçki krizi' Avrupa basınında Fransız Le Monde gazetesi, Ankara Keçiören’de büfesinde içki satan Metin Şahin’in...

A+A-

'İçki krizi' Avrupa basınında'İçki krizi' Avrupa basınında
 
Fransız Le Monde gazetesi, Ankara Keçiören’de büfesinde içki satan Metin Şahin’in dayak yemesini ‘AKP’ye bağlı kabadayıların alkolü engelleme çabaları’ başlığıyla sayfalarına taşıdı. Moda’daki alkol eylemi de Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinde ‘Gençler özgürlük için içiyor’ yorumuyla yayımlandı

Türkiye’de AKP’li yerel yönetimlerin başında bulunduğu bazı bölgelerde yaşanan ‘içki krizleri’ dış basının ilgisinin bu bölgelere çevrilmesine neden oldu.

Fransa’nın saygın gazetelerinden Le Monde dün yayımladığı haberde, özellikle Ankara Keçiören ve İstanbul Moda’daki yasaklama girişimleri üzerinde durdu. Le Monde’un, “Ankara’da, AKP’ye bağlı kabadayıların alkolü engelleme çabaları” başlıklı yazısında, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un, bölge sakini tanıkların ifadelerine dayanarak “Keçiören Şerifi” diye adlandırıldığını yer aldı.

‘Dayak kameraya yakalandı’

Altınok’un “daha önce ülkücü milislere mensup olup 2002’de AKP’ye geçtiği” dile getirilen haberde, ilçede alkol satışının laiklik yandaşlarıyla İslamcılar arasında yeni bir gerilim odağı olduğuna dikkat çekildi.

Büfesinde içki satan Metin Şahin’e saldırıp dayak atan belediye zabıtalarının da son 15 yıldır Keçiören’de “A takımı” diye adlandırıldığı ve yörede korku estirdiklerine de vurgu yapılan yazıda, dayak olayının bu kez video kameralara yakalandığı ve skandala dönüştüğü ifade edildi.

Benzer kaygıların Kadıköy Moda’da da yaşandığına dikkat çeken Le Monde, 50 kadar göstericinin son iki aydır ellerinde bira bardağı ve rakı kadehleriyle protesto gösterisi düzenlediğini kaydetti.

Moda, Alman basınında

İstanbul’da Moda iskelesindeki restoranın belediye bağlı Bel-Tur şirketine devriyle birlikte gelen içki yasağına karşı başlatılan “alkol” eylemi de, Alman basınına yansıdı. Eylemi, “İsyanın sarhoşluğu” başlığıyla sayfalarına taşıyan Süddeutsche Zeitung gazetesi, “İstanbul’da bir lokalde alkol bulundurulmamasını İslami motifli bir hükümet kampanyası olarak değerlendiren gençler, özgürlük için içiyor” yorumunda bulundu.

‘Muhalefete göre tehlike’

Kai Schritmacher’in imzasını taşıyan haberde, ülkede alkol tüketimi artmasına karşın, alkole getirilen yüksek vergiler ve içki yasağı getirilen restoranların sayısının çoğalmasının, hükümet karşıtlarınca bir tehlike olarak görüldüğü ifade edildi.

Eylemcilerden birinin, “Özgürlük için içiyoruz” sözlerinin yanı sıra, haberde AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın “yoksul ve dini bütün ailelerin de bu tür yerlere gelmesi için alkolün yasaklandığı” yönündeki görüşüne de yer verildi.

SABETAY VAROL Paris, FRANKFURT Milliyet - 18.09.2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.