İddianameye giren gerekçeler

İddianameye giren gerekçeler

İddianameye giren gerekçelerİşte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya'nın, AKP iddianamesine giren gerekçeleri..Yargıtay...

A+A-

İddianameye giren gerekçelerİddianameye giren gerekçeler

İşte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya'nın, AKP iddianamesine giren gerekçeleri..

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti'nin "laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiği" iddiasıyla kapatma davası açtı. İddianamede sözü geçen "laikliğe aykırı eylemler" ise şöyle sıralanıyor:

KIRMIZI SOKAKLAR

Danıştay’dan dönen içki yasağı, sonrasında “kırmızı sokak” projesi ve bu konuyla ilgili medyada çıkan haberler ile parti yetkililerinin yaptığı açıklamalar.

BİKİNİ REKLAMLARINA YASAK İDDASI

Mayo firmalarının İstanbul’daki bilbordlara yönelik “reklamı yasağı” iddiaları.

İÇKİ YASAĞI UYGULAMALARI

AKP’li bazı belediyelerin içki yasağı ve kadınlara özel park yapılması.

İMAM HATİPLİLERE ÖZEL OTOBÜS

İstanbul’da imam hatipli kız öğrencilere özel ücretsiz servis otobüsü .

ULEMA AÇIKLAMASI

AİHM’in türban kararının ardından Erdoğan’ın , “Başörtüsü konusunda karar verilirken ulemaya danışılmalı” sözü.

ATA’YA HAKARET FIKRASI

AKP’li Belediye Başkanı Cuma Bozgeyik’in Atatürk’e yönelik hakaret içeren fıkrası.

BÜLENT ARINÇ'IN SÖZLERİ

Bülent Arınç’ın “Ben laikliğe inanmıyorum, en azından bizdeki uygulanış biçimine” sözleri.

VELEV Kİ SİYASİ SİMGE

Başbakan Erdoğan'ın İspanya'da söylediği "Başörtüsünün velev ki siyasi bir simge olarak takıldığını düşünün, siyasal simge olsa ne olur" sözü...

TÜRBAN MEVZU

Üniversitelerde türbana serbestlik getiren Anayasa'da yapılan değişiklik...

AKP Konya milletvekili Hüsnü Tuna Anayasa'da yapılan türbanla değişikliğin ardından 'hedefimiz kamu kurumları' sözleri...

AKP'li Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman'ın, "Türbanlı bir kadın belediye başkanı veya daire başkanı da olabilmeli" açıklaması.

GERÇEK GÜNDEM - 14 Mart 2008

İddianamedeki kapatma gerekçeleri

* GÜLEN KRİPTOLARI: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanlığı dönemindeki bakanlığın Fethullah Gülen ve Milli Görüş Teşkilatı'nın yurtdışında desteklenmesi için büyükelçiliklere gönderdiği kriptolar iddianamede yer aldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye aleyhine açılan türban davalarında Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı savunmalara da iddianamede yer verildi.

* ÜÇ ÇOCUK ÖNERİSİ: Başbakan Erdoğan'ın "En az üç çocuk yapın" sözleri de iddianamede yer alan en son delil oldu.

* CUMA NAMAZI: Başbakan Erdoğan'ın Mayıs 2003'te Gürbulak Sınır Kapısı'nı da içeren Ağrı ziyareti için Başbakanlık Basın Merkezi'nden gazete bürolarına gönderilen resmi duyurudaki "Cuma namazı" programı.

* HELAL GIDA STANDARDI: Dışişleri Bakanlığı'nın, İslam Konferansı'ndan çıkan tavsiye doğrultusunda Türk Standartları Enstitüsü'ne başvurması ve bu doğrultuda 2005'te helal gıda standardı hazırlanması.

* TÜRBAN DEFİLELERİ: Okullarda düzenlenen tesettür defileleri.

* SİNCAN'DAKİ PARK: Eylül 2003'te Sincan'da Nakşibendi Şeyhi Mahmut Esat Coşan adıyla "Prof. Dr. Mahmut Esat Coşan Parkı" açılması.

* TEKKE İSTEĞİ: AKP Mardin milletvekili Nihat Eri'nin, Dışişleri Komisyonu toplantısında kullandığı, "Tevhid-i Tedrisat Kanunu getirildi; tekkeler kaldırıldı ama tekkelerde verilen bilgi, mevcut düzenleme ile verilemiyor" sözleri.

* KATİL AFFI: Başbakan Erdoğan'ın, "Affetme hakkı maktulün ailesine aittir" sözleri.

* ÖMER DİNÇER: Ömer Dinçer'in, 1995'te yayınladığı ve dini içerikli makalesine rağmen Başbakanlık Müsteşarı yapılması ve milletvekili seçilmesinin sağlanması.

* VETO YASALARI: Cumhurbaşkanlığı'nın "laik" niteliğine aykırı bularak veto ettiği yasaların tekrar Meclis'ten aynen geçirilerek Köşk'e gönderilmesi.

* KIRMIZI SOKAK: Belediyelerin uyguladığı içki yasakları. Bu yönde hazırlanan genelgeler ve bu genelgelere karşı açılan davalardaki yargı kararları. Başbakan Erdoğan'ın ulema açıklamaları.

* TCK: Devrim kanunlarında yer almasına rağmen Türk Ceza Kanunu'nda erkeklerin devrim kanunlarına aykırı giyinmeleri halinde verilecek cezanın belirtilmemesi.

* İSLAM ÖZEL SEKTÖRÜ KANUNU: İslam Özel Sektörüne İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nın Başbakanlıktan Meclis'e sevk edilmesi.

* HAMDOLSUN Kİ GENELGESİ: Orman Genel Müdürlüğü'nün, Haziran 2004'te taşra teşkilatına gönderdiği, "Hamdolsun ki bu yıl da yangın mevsimine ulaştık. Arkadaşlarımızın bir bölümü ulaşamadı. Rahmetullahi aleyhim ecmain" ifadesi içeren genelgesi.

SABAH - 15 Mart 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.