İddianameyle gelen inceleme

İddianameyle gelen inceleme

İddianameyle gelen incelemeİçişleri Bakanlığı, ilköğretim öğrencilerine Said-i Nursi propagandası yapılan kitap dağıtan ve bu eylemi...

A+A-

İddianameyle gelen incelemeİddianameyle gelen inceleme

İçişleri Bakanlığı, ilköğretim öğrencilerine Said-i Nursi propagandası yapılan kitap dağıtan ve bu eylemi AKP iddianamesine de giren Isparta Belediye Başkanı hakkında 3 ay sonra araştırma başlattı

İçişleri Bakanlığı, AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın iddianamesinde, “Türbanlı belediye başkanı da olmalı” dediği ve ilköğretim öğrencilerine Said-i Nursi propagandası yapılan kitap dağıttığı iddiasıyla siyasi yasağı istenen Isparta Belediye Başkanı hakkında müfettiş araştırması başlattı. Ancak yaklaşık 3 ay önceki bu eylemle ilgili araştırmanın, kapatma davası açıldıktan sonra başlatılması dikkat çekti.

Belediyenin, içinde Said-i Nursi propagandası yapılan “Küçük Gezgin, Güller Ve Halılar Diyarı Isparta’da” adındaki kitabı, sömestr tatiline çıkan Ülkü İlköğretim Okulu’nun 200 öğrencisine karneyle birlikte dağıtması da iddianameye girdi. “Isparta Belediyesi’nin kültür hizmeti” olarak Bahattin Atak’a hazırlatılan kitapta, Said-i Nursi için “keskin zekâsı, harikulade hafızası, yüzyılın mütefekkiri” gibi övücü ifadeler yer alıyor.

3 ay sonra

İçişleri Bakanlığı, karnelerin dağıtıldığı 1 Şubat’ta gündeme gelen ve tartışmalara neden olan bu olayla ilgili olarak herhangi bir girişimde bulunmadı. Ancak açılan kapatma davasının iddianamesinde bu olaya yer verilmesi ve Balaman hakkında siyasi yasak istenmesi üzerine Bakanlık inceleme başlattı. Bakan Beşir Atalay, konunun araştırılması amacıyla Teftiş Kurulu
Başkanlığı’na onay verdi.

Onayın ardından Teftiş Kurulu Başkanlığı konunun araştırılması için dikkat çeken bir ismi görevlendirdi. Kurul, 1. AKP hükümeti döneminde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Genel Müdür Vekilliği sıfatıyla “üst düzey bürokratlık” yapan müfettiş İbrahim Kapaklıkaya’yı görevlendirdi.

Çelik’in eski bürokratı

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu’nda başmüfettiş olan Kapaklıkaya, Hüseyin Çelik’in bakanlık koltuğuna oturmasının ardından bu görevini bırakarak MEB Dış İlişkiler Genel Müdür Vekili oldu. Kapaklıkaya, AKP hükümetinde MEB bürokratı olarak yaklaşık bir yıl çalıştı.

Kapaklıkaya, bakanlığın açtığı yurtdışı ataşelik sınavı olayla gündeme gelmişti. Sınav yönetmeliğinde değişiklik yaparak kendisinin de yurtdışına gitmesinin önünü açtığı iddia edilen Kapaklıkaya ile ilgili kararnamenin dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den döndüğü öne sürülmüştü. Çelik, bir soru önergesini yanıtlarken Kapaklıkaya ile ilgili Köşk’e hiçbir kararnamenin gönderilmediğini açıklamıştı.

Kapaklıkaya, daha sonra yeniden İçişleri Bakanlığı’ndaki müfettişlik görevine dönmüştü.

Tolga Şardan / MİLLİYET - 24 Nisan 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.