İETT'de büyük vurgun

İETT'de büyük vurgun

İETT'de büyük vurgun 100 milyon Avro'luk yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı İçişleri...

A+A-

İETT'de büyük vurgunİETT'de büyük vurgun

100 milyon Avro'luk yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı

İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin tespitleri sonucu başlatılan soruşturmada İETT (vekil) Genel Müdürü Mehmet Öztürk başta olmak üzere kurumun üst düzey yöneticilerinin ifadeleri alınıyor. Yöneticiler "ihalesiz reklam alanı tahsis etmek", "metrobüs alımında usulsüzlük" ve "Topkapı-Sultançiftliği metro hattında ihalesiz iş teslimi" ile suçlanıyor.

İçişleri Bakanlığı müfettişleri, İETT'de 100 milyon Avro'luk yolsuzluk yapıldığını ortaya çıkardı. Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilen yolsuzluk dosyası üzerine, İETT (vekil) Genel Müdürü Mehmet Öztürk başta olmak üzere kurumun üst düzey yöneticileri hakkında, "ihalesiz reklam alanı tahsis etmek", "metrobüs alımında usulsüzlük" ve "Topkapı-Sultançiftliği metro hattında ihalesiz iş teslimi" gerekçeleriyle soruşturma başlatıldı.

İçişleri Bakanlığı müfettişleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden İETT bünyesinde şubat ve mart aylarında rutin incelemelerde bulundu. Müfettişler tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı'na sunulan inceleme dosyasında İETT'nin faaliyetlerinde usulsüzlük yapıldığı ve İETT (vekil) Genel Müdürü Mehmet Öztürk başta olmak üzere kurumun üst düzey yöneticileri hakkında adli soruşturma başlatılması istendi.

İhalesiz iş verildi

Raporda şu bilgilere yer verildi: "40 milyon dolarlık Topkapı-Edirnekapı-Sultançiftliği tramvay hattı yapımının ihalesiz olarak bir firmaya verildiği saptandı. Otobüslere reklam giydirilmesinin 10 yıllığına bir firmaya verildiği ve bu firmayla yapılan sözleşmenin yasaya aykırı olarak 10 yıllığına uzatıldığı belirlendi. 50 metrobüs alımında usulsüzlük yapıldığı, 50 Mercedes Capacity otobüs alımı işleminde de aynı usulsüzlüğün devam ettirildiği ortaya çıkarıldı. Metrobüslerin ihale, satın alma ve ithal etme süreçlerini kapsayan incelemeler sonucu, 63 milyon Avro'ya alınan 50 Phileas metrobüsün ihale yapılmadan 'doğrudan temin yoluyla' satın alınmasıyla usulsüzlük yapıldığı saptandı. İETT tarafından alınan 50 otobüsün alımında da usulsüzlük yapılmıştır. 15 milyon 750 bin Avro bedelle alımı yapılan 50 Mercedes Capacity otobüs , 'doğrudan temin yoluyla' yapılan işlemle kurum envanterine girmiştir. Bu suç ayrı bir araştırma konusudur. İETT'nin yaptığı işlemlerde ihale yapmamayı alışkanlık haline getirdiği gözlenmiştir. Otobüs alımında rekabet ortamı yaratılmayarak fiyat indiriminin adeta önüne geçilmiştir."

İçişleri Bakanlığı'nın raporu üzerine inceleme başlatan savcılık, İETT'nin faaliyetlerinde imzası ve sorumluluğu bulunan Öztürk ve üst düzey yöneticilerin ifadelerini almaya başladı. İBB tarafından yapılan açıklamada, " Soruşturmada Topkapı-Sultançiftliği deniyor. Bu yer Topkapı-Edirnekapı hattı olan 2 kilometrelik yerdir ve ihalesi yapılmıştır. Reklam konusunda ise, zaten süren bir dava var. Metrobüslerin alımında ise, biz bu yabancı firmanın tek üretici firma olduğu ve ihale yapmanın mümkün olmadığını belirttik" denildi.

CHP, İETT'ye dikkat çekmişti

İBB Meclisi'nin CHP'li üyesi Özer Beğenmiş , 17 Nisan'da İETT'nin 2007 yılı faaliyet raporu görüşülürken müfettişlerin ifade ettiği birçok usulsüzlüğe dikkat çekmişti. CHP Grubu da İETT 2007 faaliyet raporuna ret oyu vermiş, rapor AKP'lilerin oylarıyla kabul edilmişti.
 
DENİZ TATARER / Cumhuriyet 29.04.2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.