İftarda Alevi vakıfları yok

İftarda Alevi vakıfları yok

İftarda Alevi vakıfları yokÇok sayıda Alevi vakıf ve kuruluşu, taleplerinin karşılanmadığı bir ortamda, Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla...

A+A-

İftarda Alevi vakıfları yokİftarda Alevi vakıfları yok

Çok sayıda Alevi vakıf ve kuruluşu, taleplerinin karşılanmadığı bir ortamda, Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşecek 11 Ocak'taki Alevi iftarında yer almayacağını açıkladı
 
Alevilerin, Kerbela'da öldürülen Hz. Hüseyin ve arkadaşları anısına matem amacıyla tuttukları muharrem orucu yarın başlayacak. Bu yılki muharrem orucu, AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun önderliğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 11 Ocak'ta Ankara'da gerçekleşecek iftar yemeği daveti nedeniyle tartışmalı geçecek. Cem Vakfı, Hubyar Vakfı, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı, Alevi-Bektaşi Federasyonu, Alevi Araştırmalar Merkezi başta olmak üzere pek çok Alevi vakıf ve kuruluşu iftara katılmayacaklarını açıkladı.

Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser'in, "Bu iftar girişimi, değişim taleplerimizi örtme çabası. Başbakan, samimiyse 2 Temmuz'da Sivas'ta halkımızla birlikte yürümelidir" çağrısı sonrasında Cem Vakfı Başkanı Doğan da taleplerini detaylandırdı.

AKP'nin iftar davetini samimi görmediklerini belirten Doğan, Alevi sivil toplum kuruluşlarından gösterilen tepkiye neden yanıt verilmediğini anlamadıklarını vurguladı. Doğan, "Taleplerimizi ortaya koyuyoruz. Eğitimden, vatandaşlık haklarına kadar uygulamada sonuç bekliyoruz. Bunlar olmadan, gerçek Alevileri temsil edenler bu iftara katılmayacaktır. Alevi sivil toplum kuruluşları ile dedelerimiz bu iftara tepkilerini açıklıyor. Bu noktada ortada kendi kendilerine yemek yiyecek görünüyorlar" diye konuştu.

'Ehl-i Beyt'e karşı günah'

Hubyar Vakfı Başkanı Coşkun da Aleviler açısından güven ortamı oluşmadığı için iftara katılmayacaklarını açıkladı. Coşkun, "Zorunlu din dersleri kalkmalı ya da en azından seçmeli olmalı, cemevlerine imar kanununda ibadet yeri statüsü sağlanmalı, Diyanet İşleri kaldırılmalı, bütün dinlere eşit mesafeli bir kurum olmalı. Ancak bunun gibi gelişmeler sonrasında böyle bir iftarı beraber açmak anlamlı olacaktır" dedi.

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun da "AKP ve Başbakan'ın adı verilerek düzenlenen iftar yemeğine, bize bağlı kuruluş ve temsilcilerin hiçbirisi de katılmayacaktır. Çünkü, yas ayı olan Muharrem ayında lüks bir otelde yapılacak olan siyasal amaçlı bu yemek, inanç ve geleneğimize aykırı olduğu gibi, Ehl-i Beyt'e karşı günah işlenmektedir" diye konuştu. Altun, bu iftarın sonuçlarının yarar yerine zarar getireceğini iddia ederek, "Sayın Başbakan'ın kendileri bu iftar yemeğini veriyorlarsa iptal etmeleri, kendileriyle alakası yoksa katılmamaları dostane önerimizdir" dedi.

Alevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Ali Yıldırım da Alevilerin oruç tuttukları 12 gün boyunca, "insanın insana yaptığı zulüm son bulsun" diye tüm dünyasal zevklerden uzak durmaya çalıştığını vurguladı. Yıldırım, "Bu nedenle ziyafet sofrası, orucun amacına ters düşüyor" diye konuştu.

YILDIZ YAZICIOĞLU Ankara
İSTANBUL Milliyet - 8 Ocak 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.