İğdeli Köyüne Cami Yapılmak İstenmesine Tepki

İğdeli Köyüne Cami Yapılmak İstenmesine Tepki

İğdeli Köyüne Cami Yapılmak İstenmesine TepkiKayseri'nin Sarıoğlan ilçesine bağlı İğdeli köyüne cami yapılmak istenmesine...

A+A-

İğdeli Köyüne Cami Yapılmak İstenmesine Tepki
İğdeli Köyüne Cami Yapılmak İstenmesine Tepki

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesine bağlı İğdeli köyüne cami yapılmak istenmesine karşı çıkılıyor.

Kayseri Alevi Kültür Merkezi Başkanı Rüstem Gümüş, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, İğdeli köyüne cami yapılması yönünde ısrarların sürdüğünü belirterek, köylülerin buna karşı çıkmasına rağmen bu konuda bazı girişimlerin devam ettiğini söyledi.

Alevilerin camiyle hiçbir problemi olmadığını ancak Alevilerin inancında ve kültüründe cami bulunmadığını vurgulayan Gümüş, şöyle konuştu:

'Alevilerin inancında ve kültüründe cami yoktur, cemevi vardır. Aleviler olarak inancımızı kimsenin sorgulamaya hakkı yoktur ve bu tür durumların karşısında duracağız. Cami yapılmak istenen İğdeli köyümüze sahip çıkacağız. Alevi çalıştayları düzenleyerek Alevilerin sorunlarını çözme iddiasında olan hükümete sesleniyoruz. Bu girişimleri Seçim yatırımı olarak görmekten vazgeçin. Eğer samimiyseniz, Alevi köylerine cami yapılması politikanızdan vazgeçin. Cemevlerimizi ibadethane olarak kabul edin ve Alevilerin üzerinden ellerinizi çekin.'

İğdeli Köyü Kalkındırma, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Orhan Ceylan da Avrupa Alevi Federasyonu ile derneklerinin öncülüğünde köylerine yapılacak cemevinin temelinin 14 Ağustos'ta atılacağını söyledi.

Kendi kültürleri ve inançları doğrultusunda manevi değerlerini yaşatmak istediklerini belirten Ceylan, cemevi yapımı için başta Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki olmak üzere yardımsever Sünni ve Alevi kardeşlerinden yardım beklediklerini sözlerine ekledi.

Haberler.com - KAYSERİ / AA - 23.07.2010

Alevilerden "Köylerimize Cami Yaptırmayın" Çağrısı

Kayseri Alevi Kültür Merkezi Başkanı Rüstem Gümüş, "Eğer sorunları çözmek istiyorsanız, Alevi köylerine cami yapılması politikanızdan vazgeçin" dedi.

Alevilerle ilgili yürütülen politikaya yönelik olarak açıklamalarda bulunan Başkan Gümüş, "Benim Kabem İnsandır" diyen Alevilerin kendine özgü yaşam biçimleri ve ibadetleri olduğunu hatırlattı. Gümüş, "Yüzyıllardır bu topraklarda farklı inançlarla beraber iç içe yaşamış olan Aleviler ne yazık ki tarihin birçok döneminde yok edilmeye ya da asimile edilerek mevcut anlayış içerisinde eritilmeye çalışılmıştır. Osmanlı döneminde padişaha sunulan fermanlarda "Alevi köylerine acilen cami yapılmalı ve bu köylere şeriat konusunda bilgili ve azimli hocalar gönderilmeli" denmektedir. Günümüzde de aynı uygulamalar büyük bir gayretle devam etmektedir. Alevi köylerine zorla cami yaptırarak, zorunlu din dersleri uygulatarak, Alevilikte olmayan birçok uygulamayı Aleviliğin özü gibi göstererek ve bunun gibi uygulamalarla Alevilik katledilmeye çalışılmaktadır" şeklinde konuştu.

"ALEVİ KÖYLERİNE CAMİ YAPILMASI POLİTİKANIZDAN VAZGEÇİN"

"Devlet Alevilere bir salkım üzüm uzatmıştır" diye konuşan Gümüş, "Gözü aç, gönlü aç birçok unsur da bu salkımın çekiciliğinden midir, kendi zayıflıklarından mıdır, nedir bilinmez o salkıma uzanmaktadır. Hatta yarış etmektedirler. Devlet kuramlarının çeşitli rüşvetler karşılığında, yol ve altyapı yapımı gibi çeşitli sözlerle cami yapılması için baskı yapması kabul edilemez. Yapması gereken görevleri hak olarak değil de bir kültürün asimile edilmesi karşılığında yapması kesinlikle kabul edilemez. Alevi çalıştayları düzenleyerek Alevilerin sorunlarını çözme iddiasında olan hükümete sesleniyoruz. Alevilerin sorunlarını çözmek istiyorsanız eğer bu girişimleri seçim yatırımı olarak görmekten vazgeçin ve eğer samimi iseniz Alevi köylerine cami yapılması politikanızdan vazgeçin, cemevlerimizi ibadethane olarak kabul edin" dedi.

Haberx - İHA - 23 Temmuz 2010

Konu hakkında geniş bilgi için tıklayın >>>

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.