İHD'den Kenan Evren'e suç duyurusu

İHD'den Kenan Evren'e suç duyurusu

İHD'den Kenan Evren'e suç duyurusuİnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Hüsnü Öndül ve Türkiye İnsan Hakları...

A+A-

İHD'den Kenan Evren'e suç duyurusuİHD'den Kenan Evren'e suç duyurusu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Hüsnü Öndül ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Yavuz Önen, "Güvenlik görevlileri rahat çalışsınlar diye işkenceyi serbest bıraktık” açıklamasından dolayı Kenan Evren hakkında suç duyurusunda bulu
 
İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül ve TİHV Başkanı Yavuz Önen yaptıkları ortak açıklamada, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in "Güvenlik görevlileri rahat çalışsınlar diye işkenceyi serbest bıraktık” şeklindeki açıklamasını “suç itirafı” olarak değerlendirdiler.

“Başta Kenan Evren olmak üzere 12 Eylül döneminde yönetimde olan herkes, o dönemde gerçekleşen tüm işkence olaylarından ve hak ihlallerinden doğrudan sorumludur” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:  “Bizzat bu yönetimin en sorumlu kişisi ‘biz polisi serbest bıraktık, rahat çalışsın diye’ diyerek asıl azmettiricinin kendileri olduğunu itiraf etmektedir. Bu itiraf, bir vicdan muhasebesinin ürünü müdür yoksa dil sürçmesi midir bilinmez ama, görmezden gelinmemesi gereken çok açık bir ‘suç itirafı’dır. Zira, güvenlik güçlerinin işkence gibi bir uygulamayı, Kenan Evren’in ifade ettiği gibi uzun zamandan beri ve yaygın olarak yönetenlerin bilgisi ve onayı dışında gerçekleştirebilmeleri mümkün değildir. Çünkü söz konusu olan öyle sıradan bir uygulama değil, Türkiye’nin de altına imza attığı uluslararası sözleşmeler, anayasa ve yasalar tarafından mutlak olarak yasaklanan ve insanlığa karşı suç olarak nitelenen bir uygulamadır.”

İşkencenin Türkiye’de ve dünyada sürekliliğini korumasının en temel nedeninin cezasızlık olgusu olduğu vurgulanarak, “Cumhuriyet Savcıları’nı suçunu açık biçimde itiraf eden Kenan Evren hakkında re’sen soruşturma başlatmaları için göreve davet ediyoruz. Cumhuriyet Savcıları gerekli cesareti ve sorumluluğu gösteremeseler bile en azından İHD ve TİHV olarak bizim yapacağımız suç duyurusunu doğru biçimde değerlendirmelerini umuyor ve diliyoruz” denildi.

ANKA - 08.11.2007

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.