İlahiyatçılar Aleviliği Anlattı !

İlahiyatçılar Aleviliği Anlattı !

İlahiyatçılar Aleviliği Anlattı !!Alevi Çalıştay’nın 3 oturumunun açılışında konuşan Bakan Çelik, Kürt ve Alevi...

A+A-

İlahiyatçılar Aleviliği Anlattı !!İlahiyatçılar Aleviliği Anlattı !!

Alevi Çalıştay’nın 3 oturumunun açılışında konuşan Bakan Çelik, Kürt ve Alevi sorununun toplumsal dokuyu yakından ilgilendirdiğini söyleyerek çözüm arayışlarını sıklaştırdıklarını iddia ettİ Çalıştay’a ilahiyatçılar katıldı

Alevi Çalıştayı’nın 3’üncü oturumunda ilahiyatçılar, Aleviliğe bakış açılarını ve çözüm önerilerini hükümetle paylaştı. Açılışta konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, Kürt ve Alevi sorununun toplumsal dokuyu yakından ilgilendirdiğini, risklere rağmen, sorunlara çözüm üretme arayışlarını sıklaştırdıklarını söyledi.

İlahiyatçıların katıldığı Alevi Çalıştayı’nın 3’üncü toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Çalıştay’a 42 ilahiyat fakültesinden profesörler ve Diyanet temsilcileri katılırken hükümeti  Devlet Bakanı Faruk Çelik temsil etti. Katılımcılar, Aleviliği nasıl ele aldıklarını ve çözüm önerilerini hükümetle paylaştı. Bakan Çelik, yaptığı konuşmada, hükümet olarak, demokrasi ve insan hakları temelinde bir dizi girişim başlattıklarını söyledi. Bunlardan birinin, son günlerde kamuoyunda yoğun şekilde tartışılan, adına ne denirse densin, özelde Kürtlerin, genelde ise tüm Türkiye’yi yakından ilgilendiren ve ülkenin 30 yılına mal olan bir sorun olduğunu ifade eden Çelik, diğerinin ise yüzlerce yıllık bir geçmişi olan, ihmaller ve diyalog eksikliği neticesinde günümüze kadar gelen Alevi-Bektaşi toplumunun sorunları olduğunu vurguladı.Faruk Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Her iki sorun da, sosyolojik anlamda toplumsal dokumuzu ve birliğimizi yakından ilgilendirmekle birlikte, çözümlerin ertelenmesi sadece huzurumuzu değil, son zamanlarda küresel güç olma yolunda kazandığımız ivmeyi zayıflatarak ülkemizi tekrar kendi kabuğuna hapsedecektir. Sorumlu siyaset anlayışımız gereği bu geri dönüşü kabul etmemiz mümkün değildir. Her türlü riski alarak sorunları ötelemek yerine, sorunlara çözüm üretme arayışlarımızı sıklaştırmış bulunmaktayız.’’ Çalıştay’da olabildiğince geniş bir temsil ortamı sağlandığını ve karşılıklı güven çerçevesinde herkes için verimli bir buluşma gerçekleştirildiğini dile getiren Çelik, ‘’ Aleviler, sorunlarını tam bir açık yüreklilikle dile getirdiler. Hak ve taleplerini, devlete atfettikleri sorumlulukları, devletten bekledikleri görevleri ısrarla vurguladılar’’ diye konuştu.

‘ÇALIŞTAYLARDA MESAFE ALINDI’

‘İhmaller ve göz ardı etmelerin ortaya çıkardığı pek çok problem bugün neredeyse kalıcı sayılabilecek bir gerilim kaynağı olmuştur’’ diyen Bakan Çelik, Alevilerin ‘’giderek müzminleşen, yer yer içinden çıkılmaz husumetlere yol açan sorunlarının tespiti ve bütün bunların giderilmesi amacıyla gerçekleştirilen çalıştaylarda kayda değer düzeyde mesafeler alınmaya başlandığını’’ kaydetti.

BİRGÜN- 20 Ağustos 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.