İlhan Selçuk uğurlandı

İlhan Selçuk uğurlandı

İlhan Selçuk uğurlandıCumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk, Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde düzenlenen...

A+A-

İlhan Selçuk uğurlandı

İlhan Selçuk uğurlandı

Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk, Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde düzenlenen törenle Çilehane'de ağabeyi Turhan Selçuk'un yanında toprağa verildi.

Vehbi Koç Amerikan Hastanesi'nde çoklu organ yetersizliği nedeniyle hayatını kaybeden Selçuk için bugün Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, CHP milletvekilleri Ali Rıza Öztürk, DSP Genel Başkanı Masur Türker, Hikmet Çetin, Alev Coşkun, Yaşar Okuyan, Uluç Gürkan, Ali Rıza Gülçicek, DSP eski Genel Başkanı Zeki Sezer, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, ADD Genel Başkan Yardımcısı emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, sanatçı Tarık Akan, Selçuk'un eşi Ruhan Selçuk ve kızkardeşi Ülfet Ertel ve binlerce vatandaş katıldı.
 
Selçuk'un cenazesi, törenin ardından Çilehane'ye getirilerek İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı'nda toprağa verildi. Bu arada Selçuk'un tabutunun yanına üzerinde "Türk ulusunun bilgesi" yazılı bir resmi asıldı.
 
ERGENEKON PROTESTOSU

Selçuk'un cenaze törenine katılanlar tabutun üzerine kırmızı karanfil bıraktı. Törende "Ergenekon" protestoları da dikkat çekti. Bazı vatandaşlar "Ergenekon" savcısı Zekeriya Öz'ü protesto ederek, istifaya çağıran slogan attı.

Törenin ardından sanatçı Erdal Erzincan sazıyla kısa bir konser verdi.
 
Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, İlhan Selçuk'un üç yıl önce buraya gömülmesi için vasiyet ettiğini belirterek, "2007 yılında Hacıbektaş'da Enel Hak konulu konferans verirken, salona birlikte girdik. İlhan Selçuk çok halsiz ve yüzü solgundu. O sırada kalp krizi geçirdiğini sonradan doktorların belirlediğini öğrendik. O konferansta vasiyetini yaparak, kendisinin buraya gömülmesini istemişti. İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı'na sadece Alevi olanları değil iz bırakan tüm aydınları ve aydınlatmacıları kabul ediyoruz. Bu konuda bir ayrımımız yok" diye konuştu.
 
Cumhuriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı ve eski bakanlardan Alev Coşkun da cenazede yaptığı konuşmada, "İlhan Selçuk'un bedeni bu hoyratlığa dayanamadı. Sağlığı bozuldu, hastanelerde yattı. Onu bu manevi işkenceciler öldürdü. Onun için Ahmet Taner Kışlalı gibi, Uğur Mumcu gibi bir basın şehididir. Bunu yapanlar, bir gün mutlaka sorguya çağırılacaktır. Keser döner, sap döner. Bir gün olur dostlarım hesap döner. Selçuk kardeşler, Hacıbektaş'a gömülmeyi özellikle istediler. Onlar Enelhak'a inanmıştı" dedi.
 
Birgun.net - (ANKA) - 24 Haziran 2010

İlhan Selçuk, Çilehane'de toprağa verildi

Hacıbektaş'taki cenaze törenine yaklaşık 3 bin kişi katıldı

CUMHURİYET Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, vasiyeti üzerine Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde ağabeyi Turhan Selçuk’un yanıbaşında toprağa verildi. Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, 3 bin kişinin katıldığı törende yaptığı konuşmada, İlhan Selçuk'un 3 yıl önce buraya gömülmeyi kendisine vasiyet ettiğini belirterek, “Tıpkı ortaçağın en karanlık döneminde aydınlatma meşalesini yakan Hacı Bektaş Veli gibi, tıpkı kurtuluş savaşına başlarken buraya gelip halkın önderlerine Cumhuriyet’i kuracağını söyleyip, devrimlerini anlatan Atatürk gibi ruhun şad olsun”dedi. Cenaze törenine katılanlardan bir grup, İlhan Selçuk'u ‘Ergenekoncu’ diye gözaltına aldırdığı için Savcı Zekeriya Öz'ü protesto etti.

Tedavi gördüğü İstanbul Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'nde çoklu organ yetmezliği nedeniyle vefat eden Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk’un cenazesi dün akşam saatlerinde Hacıbektaş İlçesi'ne getirilerek Devlet Hastanesi morguna konuldu. Bugün ise ilçenin Cumhuriyet Meydanı'nda İlhan Selçuk için tören düzenlendi. Törene CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, CHP milletvekilleri Ali Rıza Öztürk, Durdu Özbolat, TBMM eski başkanvekili Hikmet Çetin, eski bakanlardan Alev Çoşkun, eski parlementerlerden Yaşar Okuyan, Uluç Gürken, Ali Rıza Gülçicek, DSP Genel Başkanı Masum Türker, DSP eski genel başkanı Zeki Sezer, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, ADD Genel Başkan Yardımcısı Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, sinema oyuncusu Tarık Akan, İlhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk ve kızkardeşi Ülfet Ertel ve yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

SAVCI ÖZ'E TEPKİ SÖZLERİ

Alanda, İlhan Selçuk’un tabutunun yanına, altında ‘Türk ulusunun bilgesi’ yazılı dev bir posteri asıldı. Bu arada Mustafa Sarıgül’e cenaze törenine gelenler yeni bir parti kurmayıp, CHP’ye destek verdiği için tesekkür etti. Katılanlar, Selçuk’un Türk bayrağına sarılı tabutuna kırmızı karanfiller bıraktı. Protokolde yer alanlar ve vatandaşlar, tabutun önünden tek tek geçerek el sürdü.

Cenaze töreninde bazı vatandaşlar Savcı Zekeriya Öz’ü istifaya davet ederek, “İlhan Selçuk’u Ergenekoncu diye gözaltına alıp, sağlığını bozanların başında Savcı Zekeriya Öz geliyor” diye bağırdı. Törenin sonunda sanatçı Erdal Erzincan, sazıyla sözüyle bir mini konser verdi.

‘İZ BIRAKAN TÜM AYDINLARI KABUL EDİYORUZ’

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, İlhan Selçuk’un buraya gömülmesi yolundaki vasiyetini şöyle anlattı: “2007 yılında Hacıbektaş’da ‘Enel Hak’ konulu konferans verirken, salona birlikte girdik. İlhan Selçuk çok halsiz ve yüzü solgundu. Kendisine konferansı iptal etmeyi önerdim ama kabul etmedi. Salon hınca hınç dolmuştu. O sırada kalp krizi geçirdiğini, sonradan doktorların belirlediğini öğrendik. Aydın olmanın koşulunun aydınlatmak olduğunu bize gösterirken, 2007 yılındaki o konferansta, kendisinin buraya gömülmesini istemişti. İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı'na, sadece Alevi olanları değil, iz bırakan tüm aydınları ve aydınlatmacıları kabul ediyoruz. Bu konuda bir ayrımımız yok.”

‘HACIBEKTAŞ GİBİ, ATATÜRK GİBİ’

Hacıbektaş Belediye başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen cenaze töreninde yaptığı konuşmada İlhan Selçuk’un Hacıbektaş’da gömülmeyi çok arzuladığını ve bugün bu arzunun yerine geldiğini kaydederek şunları söyledi: “İlim ve kültürün merkezinde, çağımızın en büyük aydınlanmacılarından birisi olan İlhan Selçuk’u son yolculuğuna uğurlamak için bir aradayız. Bugün yine bir olduk, iri olduk, diri olduk. ‘Gün gelir inşallah Hacıbektaş’ta gömülürüz’ dedin. Hakka yürüdün, şimdi Hacıbektaş’tasın Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından binlerce insan seni bugün uğurluyor, gönlün hoş olsun. Sevgili İlhan ağabey! Sevgi, barış, dostluğun bilimin ve kültürün merkezi Hacıbektaş’tan, tüm insanları geride bıraktığın düşüncelerinle, yazılarınla, eserlerinle aydınlatmaya devam edeceksin. Tıpkı ortaçağın en karanlık döneminde aydınlatma meşalesini yakan Hacıbektaş Veli gibi, tıpkı kurtuluş savaşına başlarken Hacıbektaş’a gelen ve burada halkın önderlerine Cumhuriyeti kuracağını söyleyip devrimlerini anlatan Atatürk gibi ruhun şad olsun.”

ALEV COŞKUN: GÜN GELİR HESAP DÖNER

Cumhuriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı ve eski bakanlardan Alev Çoşkun da törendeki konuşmasında, “İlhan Selçuk’un bedeni bu hoyratlığa dayanamadı. Sağlığı bozuldu, hastanelerde yattı. Onu, bu manevi işkenceciler öldürdü. Onun için Ahmet Taner Kışlalı gibi, Uğur Mumcu gibi bir basın şehididir” dedi.

İlhan Selçuk'a bunları yapanların bir gün mutlaka sorguya çağırılacaklarını söyleyen Coşkun, “Keser döner, sap döner. Bir gün olur dostlarım hesap döner. Selçuk kardeşler, Hacıbektaş’a gömülmeyi özellikle istediler. Onlar Enelhak’a inanmıştı” diye konuştu.

Cumhuriyet Gazetesi Yazıişleri Müdürü Miyase İlknur da “Bu meydanı dolduranlarda İlhan Selçuk olgusu var” dedi. Miyase İlknur sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağ ve solun şaşmaz pusulası İlhan ağabey bizim babamızdı. Babamızla gurur duyuyoruz. Ergenekon diye bazıları ellerindeki yağlı karayı, babamıza sürmek istediler ama tutmadı. İlla süreceklerse, sabah akşam ‘padişahım çok yaşa’ diye gezenlere sürsünler. Güç odakları 2'nci Ergenekon iddianamesiyle İlhan ağabeyi, psikolojik olarak çökertildi. Yani, ağabeyimiz, babamız alacaklı gitti. Aynen, Pir Sultan Abdal gibi. Bu hesabı bir göreceğiz. Ne İlhan Selçuk’un ne de Mustafa Balbay’ın divanı burada kalmayacak. Onu hünkarın kucağına, Hacı Bektaş Veli’ye emanet ediyoruz. Onu buraya ekiyoruz. Bakalım nerelerden fışkıracak. Nice İlhan Selçuk’lar çıkacak.” İlhan Selçuk’un cenazesi, Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından Çilehane’ye getirilerek, İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı'nda toprağa verildi. Cenaze töreni sonrası vatandaşlara belediye tarafından lokma dağıtıldı.

Alevilerce kutsal kabul ediliyor

İLHAN Selçuk’un toprağa verildiği, ağabeyi Turan Selçuk ve ünlü halk ozanı Mahzuni Şerif’in de kabirlerinin bulunduğu Çilehane mevkiindeki mezarlık, belediye tarafından ‘İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı’ olarak adlandırılıyor.

İlçe merkezine 1.5 kilometre uzaklıktaki Çilehane, Hacı Bektaş Veli’nin dergahının çekirdeğini oluşturan en eski yapılardan birisi. Ünlü düşünürün halvet olduğu bu mevkii, zamanla Alevilerce kutsal kabul edilen mekanlardan biri oldu. Her yıl Hacı Bektaş Veli’yi anma törenleri sırasında Aleviler burada Deliktaş’tan geçerek, kendilerini rahatlamış hissediyor. Meyilli bir tepe üzerinde Hacı Bektaş Veli’nin halvete girdiği küçük mağaranın yer aldığı tepedeki Çilehane’nin aşağısında Zemzem Çeşmesi diye bilinen bir pınar, çeşmenin üzerinde de 1559 ve 1908 tarihlerini taşıyan iki kitabe yer alıyor. Çilehane’nin yanında yine Hacı Bektaş Veli ile ilgili minder ve Kulunç kayalar da bulunuyor. İlhan Selçuk’un bugün toprağa verildiği Çilehane’de Ozanlar Yolu, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Aşık Mahsuni, Aşık Veysel, Semah dönenler heykelleri de bulunuyor. Ayrıca, ‘Karanlıktan Aydınlığa İnsanlık Anıtı’ da burada yer alıyor.

Foto-Grafik : İsmail Cem ÖZKAN

Milliyet - Oktay ENSARİ- Ahmet KORKMAZER- Metin YILDIRIM / HACIBEKTAŞ (Nevşehir), (DHA) - 24 Haziran 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.