Ilımlı İslam demokrasisi

Ilımlı İslam demokrasisi

Ilımlı İslam demokrasisiABD Başkanı Bush, Türkiye'yi "Müslüman ve demokratik" bir ülke olarak Araplara örnek gösterirken,...

A+A-

Ilımlı İslam demokrasisiIlımlı İslam demokrasisi

ABD Başkanı Bush, Türkiye'yi "Müslüman ve demokratik" bir ülke olarak Araplara örnek gösterirken, Avrupa basınında birbiri ardına çıkan, ısmarlama olduğu izlenimi yaratan makalelerde de Fethullah Gülen "aydın ve mutedil bir önder" denilerek övülüyor.

ABD Başkanı George W. Bush, Türkiye'yi müreffeh çağdaş bir demokrasi olarak tanımladı.

Bush, önceki gün Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde düzenlenen Ortadoğu Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantısında gerçekleştirdiği ve Ortadoğu ülkelerini reformlar yapmaya çağırdığı konuşmasında, bölgede demokrasi için olumlu işaretlerin başladığını belirterek, "Son yıllarda bu vizyona yönelik olumlu başlangıçlar gördük. Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye, müreffeh ve çağdaş bir demokrasi" dedi.

Afganistan'da kukla Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin Taliban'ı yenerek özgür bir toplum inşa etmekte olduğunu ve Irak'ta da Nuri el Maliki başkanlığındaki kukla hükümetin çok toplumlu bir demokrasi kurmakta olduğunu öne süren Bush, Fas ve Cezayir'den, Ürdün ve Körfez ülkelerine kadar çeşitli yerlerde reform işaretlerinin ortaya çıktığını anlattı ve bunların daha yaygınlaşmasını istedi.

Afganistan'da kukla Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin Taliban'ı yenerek özgür bir toplum inşa etmekte olduğunu ve Irak'ta da Nuri el Maliki başkanlığındaki kukla hükümetin çok toplumlu bir demokrasi kurmakta olduğunu öne süren Bush, Fas ve Cezayir'den, Ürdün ve Körfez ülkelerine kadar çeşitli yerlerde reform işaretlerinin ortaya çıktığını anlattı ve bunların daha yaygınlaşmasını istedi.

AKP'ye oy verenler "özgürleşmiş Anadolu halkı"

Almanya'nın haftalık gazetelerinden Die Zeit ise bu haftaki dosya konusunu Türkiye'ye ayırdı. Türkiye'de son aylarda yaşanan gelişmeleri "özgürlük ve gerçek demokrasi arayışı" olarak değerlendiren Die Zeit, Kayseri örneğinde Anadolu'daki sanayileşme ve modernleşmeyi sayfalarına taşıdı. Anadolu'nun modernite ile barışık bir İslam anlayışının temsilcisi olduğu belirtilen haberde laikçi elitin bu gelişmeden endişe duyduğu değerlendirmesine yer verildi.

Michael Thumann imzası ile yayınlanan haberde, "Özgürleşmiş Anadolu halkının taleplerini seslendirir hale gelmesi birçok general ve savcının tüylerinin diken diken olmasına yetiyor." görüşüne yer verildi. Türkiye'de Anadolu merkezli değişimden "laikçi, asker, hukukçu ve polislerden oluşan bir grubun" rahatsız olduğu belirtilen haberde bu çevrelerin son direnişe giriştikleri bilgisine yer verildi. Die Zeit'a göre bu çevrelerin hedefi, "Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Türkiye'nin gerçek bir demokrasi ülkesi olmasını engellemek."

Fethullah "aydın" ve "fikir öncüsü" oldu

Türkiye'de yaşanan değişimde Fethullah Gülen ve Gülen'in teşvikleriyle oluşan eğitim çalışmalarına de yer veren Zeit, Gülen'i "aydın bir İslam anlayışının vaizi ve fikir öncüsü" olarak tanıttı. Türkiye'deki başörtüsü tartışmasının ayrıntılı olarak verildiği haberde Fatih Üniversitesi'nden Gökhan Bacık, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Zaman Gazetesi yazarları Ali Bulaç ve Şahin Alpay, Gazeteci Yazar Ayşe Böhürler, İpek mobilyanın sahibi Saffet Arslan ve İş kadını Berna İlter'in değerlendirmelerine yer verildi. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın inanç, değerler ve laik devletin uyumlu beraberliğinin mümkün olduğu görüşüne yer verildiği haberde, Zaman Gazetesinin Türk medyasındaki "laikçi ve devlet yanlısı" haber tekelini sarstığı iddia edildi.

Zaman Gazetesi'nin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğini desteklediğinin belirtildiği haberde, Dumanlı'nın Türkiye'de yaşanan gelişmeler hakkındaki "Laiklik tartışması hayali bir tartışmadır. Asıl olan bürokrasi, asker ve aydınların muhafazakar Anadolu insanının hem değerlerine sahip çıkması, hem de söz sahibi olmasından rahatsız olmasıdır" şeklindeki değerlendirmesine ver verildi. Kayseri örneğinden hareketle Anadolu'da dinle modernliği birbiri ile uyumlu gören yeni bir sermaye sınıfının oluştuğuna dikkat çekilen haberde, AKP'yi iktidar yapanların bu sermaye sahipleri olduğu ele alınıyor.

Yunan gazetesi de Fethullah'ı övdü

Yunanistan'da yayımlanan Ta Nea gazetesi de, Fethullah Gülen'in, Türkiye'nin öncülük yaptığı "yeniden canlanan" bir Müslüman dünyası hedeflediğini ve "mutedil ve orta yolcu bir İslam önerdiğini" yazdı. Gazete, dün bir tam sayfasını Fethullah Gülen ve Gülen hareketi üzerine bir haber-portre yazısına yer verdi. Ta Nea, Fethullah Gülen'in, Türkiye'nin öncülük yaptığı "yeniden canlanan" bir Müslüman dünyası hedeflediğini belirtti. Gülen'in Türkiye'de en güçlü İslami ve politik hareketlerden birini kurduğu savunulan haberde Gülen'in "çağdaş hayata kök salmış mutedil ve orta yolcu bir İslam'ı önerdiği" ifade edildi. Gülen'in dinle barışık bir toplum oluşturma çabalarına milyonlarca Türk'ün destek verdiği, yapılan çalışmaların özellikle açılan okullar, kitaplar, basın-yayın ve hayırsever girişimlerde yoğunlaştığı vurgulandı.

Egemen Bağış'tan Madeline Albright onuruna yemek

AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, İstanbul'da bulunan eski ABD Dışişleri Bakanı Madeline Albright onuruna yemek verdi. Santralistanbul'daki yemeğe, Mehmet Ali Birand, Mehmet Barlas, Soli Özel, Ergun Babahan, Cengiz Çandar, İlter Türkmen, Ahmet Çalık ve Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu medya ve iş dünyasından isimler de katıldı. Yemek basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

http://www.sol.org.tr/
20 Mayıs 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.