İlk 'Alevi Çalıştayı' Yarın

İlk 'Alevi Çalıştayı' Yarın

İlk 'Alevi Çalıştayı' Yarın Alevi Çalıştayı’na daha önce muhatap alınmayan Alevi örgütleri de davet edildi....

A+A-

İlk 'Alevi Çalıştayı' Yarınİlk 'Alevi Çalıştayı' Yarın
 
Alevi Çalıştayı’na daha önce muhatap alınmayan Alevi örgütleri de davet edildi. Aleviler ‘eşit yuttaşlık’ temelinde talep ve çözüm önerilerini AKP hükümeti yetkilileri ile paylaşacak

Ankara'da Bilkent Salonu'nda yarın gerçekleştirilecek ilk Alevi Çalıştay'ına 35 Alevi örgütü, Başbakanlık Alevi Açılımı Koordinasyonu Başkanı Necdet Subaşı ve Bakan Faruk Çelik katılıyor. Toplantıya davet edilen Alevi örgütleri arasında daha önce fikirlerine başvurulmayan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Karacaahmet Derğahı, Gazi Cemevi, Hubyar Sultan Derneği gibi Alevi kurumlarının yanı sıra Cem Vakfı ve Ehli Beyt Vakfı da yer alıyor. Alevi kanaat önderlerinden Hacı Bektaş Postnişini Veliyettin Ulusoy, yazarlar Kelime Ata ve Necdet Saraç da ilk çalıştaya katılacak isimler arasında. Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri de çalıştayda yer alıyor.

AVRUPA ALEVİLERİNE DAVET YOK

Hükümet kanadından tüm Alevi kesimlerinin çalıştaya katılacağı yönünde yapılan açıklamalara rağmen, çalıştaya katılması yönünde davet gönderilmeyen Alevi örgütleri de var. Hükümet özellikle Avrupa Alevi örgütlerine çalıştayda yer vermedi. Davet gönderilmeyen Alevi kurumları arasında, Şahkulu Degahı, Hacı Bektaş Derneği, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve Avusturya'daki Alevi Örgütleri yer alıyor. Hükümet ayrıca, Hatay Alevileri (Nusayriler) ve Caferiler'i de çalıştaya çağırmadı. Hükümet'in Nusayriler ile ilgili farklı bir çalışma yapacağı yönünde hazırlıkları olduğu bilinmesine karşın, bu konudaki ayrıntılar henüz belli değil.

YOL HARİTASI BELİRLENECEK

İlk çalıştayın ardından yapılacak toplantılarla, Alevi federasyonları, bilim adamları, diyanet temsilcileri ve siyaset dünyasının görüşleri alınarak bir yol haritası belirlenecek. Çalıştay ilk toplantının ardından 15 günlük aralarla devam edilecek. İlerleyen toplantılarda konuyla ilgili eser yazmış akademisyenler toplanacak, görüşleri alınacak. Örgütlerin önerileri üzerine değerlendirmeler yapılacak.

Alevilik konusunda yazıları bulunan, çözüm öneren gazeteciler, aydınlar davet edilecek. Sendikalar, meslek kuruluşları, TESEV gibi vakıflar, insan hakları dernekleri gibi sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınacak. Diyanet ve ilahiyatçı akademisyenlerin katılacağı ayrı bir çalıştay yapılacak.

Ayrıca Alevi olan veya Sünni olup da Alevilikle ilgilenen eski ve yeni milletvekillerinin, politikacıların katıldığı bir çalıştay daha düzenlenecek. Sonbaharda bitmesi planlanan çalıştayın sonunda, Prof. Subaşı başkanlığında teknik bir kurul nihai raporu hazırlayacak ve hükümete sunacak.

BALKIZ: AVRUPA'DAKİLER ÇAĞRILMALIYDI

Hükümet'in Alevi Açılımı'nda daha önce fikirlerine başvurulmayan bir diğer örgüt olan Alevi Bektaşi Federasyonu'nun Genel Başkanı Ali Balkız ise çalıştaydaki Alevi temsiliyetinin yetersizliğine dikkat çekti ve özellikle Avrupa'daki Alevi örgütlerinin davet edilmemesini "yanlış bir uygulama" olarak değerlendirdi.

KENANOĞLU: YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ

Daha önce iftara çağrılmayan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ise şunları söyledi:

"Alevilik sorununun konuşuluyor olması bile bizim için son derece önemli. Sorunu çözmeye yönelik bir konuşma olarak görüyoruz. Daha önce düzenlenen iftar programına biz davet edilmemiştik. Davetten öte bizden fikir dahi alınmamıştı. Bir temsiliyette yanlışlık olduğu belliydi. Hükümet tarafından bu anlaşılmış. 3 Haziran'daki çalıştaya Alevi örgütlerinin birçok temsilcisi katılacak. Bu da önemli bir tavırdır."

YILDIRIM: AKP'NİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLİZ

Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım ise Alevi Çalıştayı'na sert tepki gösterdi. Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, AKP hükümetinin 7 yıldır devam eden iktidarı boyunca Alevi toplumunun sorunlarını çözmek bir yana Alevilere karşı hukuksuz, eşitsiz, ayrımcı uygulamalarını sürdürmekten asla geri durmadığını savundu. AKP'nin Alevileri asimile edecek faaliyetler içerisinde olduğunu ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

Alevilerin taleplerini pazarlık edilecek, uzlaşılacak konular olarak görmek, topluma böyle lanse etmek Alevi açılımı değil Alevilere atılmış bir çalımdır. Aleviler AKP'nin arka bahçesi olmayacak, AKP'nin gölgesine teslim olmayacaklardır. Hükümet Alevilere çalım atmak yerine onların haklarını hukuklarını derhal teslim etmelidir."

SUBAŞI: DEMOKRATİKLEŞME ŞANSI

Başbakanlık Alevi Açılımı Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Subaşı da daha önce "Devlet ilk kez Alevilerin sorunlarına, kaygı ve taleplerine kulak verecek. Bu, Türkiye'nin demokratikleşmesi için bir şans" şeklinde açıklamada bulunmuştu.

BİRGÜN - OZAN BİLİR - 02 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.