İlk Defa Türk Sat üzerinde Zazaca Program

İlk Defa Türk Sat üzerinde Zazaca Program

İlk Defa Türk Sat üzerinde Zazaca ProgramTürk Sat uydusundan yayın yapan Yol TV, RTÜK'ün izniyle ilk kez Zazaca bir program yayımladı....

A+A-

İlk Defa Türk Sat üzerinde Zazaca Programİlk Defa Türk Sat üzerinde Zazaca Program

Türk Sat uydusundan yayın yapan Yol TV, RTÜK'ün izniyle ilk kez Zazaca bir program yayımladı. Programda 1937'de idam edilen Seyit Rıza'nın Mezarı konuşuldu.

Türk Sat üzerinden yayın yapan Yol TV ilk kez "Hard u Asmen" ("70 Yılın Yarası") adlı bir Zazaca programa yer verdi. Yazar-öykücü Hasan Dursun'un yönettiği program 1 Aralık akşamı, saat 18:30'da başladı ve bir buçuk saat sürdü.

İlk kez Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) izniyle Zazaca yayın yapan televizyon kanalının söz konusu programa bir süre ayda bir yer vereceği öğrenildi. Daha sonra programın periyodu değişebilecek.

Programda "Seyit Rıza'nın mezarı" konuşuldu

Konusu "1937'de Elazığ'da idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezarları nerede?" olan bu ilk program, tartışma, sohbet ve müzik şeklinde gerçekleştirildi.

Programın katılımcıları, Tunceli'nin yerel şairi Sılo Qız, modern Zazaca müziğin temsilcileri Metin-Kemal Kahraman, Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar Kaya, Federasyon üyeleri yazar Cemal Taş, Seyit Rıza'nın torunu Rüstem Polat ve Seyit Rıza davasının avukatı Hüseyin Aygün oldu.

Zazaca yayını özel medya değil TRT yapıyor

TRT Radyo 1 ve TRT 3 televizyonunun Haziran 2004'te başladığı Anadilde yayına Kürtçe'nin Zazaca lehçesine Cuma günleri yer veriliyor.

25 Ocak 2004'te Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yayına Dair Yönetmeliğin yayımlanmasından sonra çoğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ona yakın yerel radyo ve televizyon Kürtçe yayın için başvurmuştu. Ancak RTÜK'na Zazaca yayın için başvuran kuruluş yoktu. (EÖ)

BİA Haber Merkezi - İstanbul
04 Aralık 2007, Salı

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.