İlköğretim ve liseler imam-hatipleştiriliyor

İlköğretim ve liseler imam-hatipleştiriliyor

'İlköğretim ve liseler imam-hatipleştiriliyor'     Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Kırkbudak Dergisi'nin...

A+A-

İlköğretim ve liseler imam-hatipleştiriliyor'İlköğretim ve liseler imam-hatipleştiriliyor'   
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Kırkbudak Dergisi'nin birlikte düzenlediği "Türkiye'de Din Eğitimi" başlıkla sempozyumda konuşan Eğitim Sen Uluslararası İlişkiler Uzmanı Deniz Yıldırım, devlet eliyle dinselleştirme politikaları uygulandığını ifade etti.

Yıldırım, özellikle AKP Hükümeti döneminde ilköğretim ve liselerin imam hatipleştirildiğini vurgulayarak, "Eğitimin tüm kademelerinde İslamlaştırma var" dedi.

Yıldırım, Ankara Barosu Toplantı Salonu'nda düzenlenen sempozyumda zorunlu din derslerinin kaldırılmasını talep etmenin AKP'yi çok zorlayacağını belirterek, "Fethullah Gülen, 'Kenan Evren'in tek sevabı din derslerini zorunlu hale getirmesidir' demişti. Çünkü devletin dinin gücüne ihtiyacı var. Yeni-dünya düzeninde egemen güçlerin politikası toplumda dinselleşmeyi teşvik etmektir" diye konuştu.

AKP Hükümeti'nin 2002 yılında yüzde 34'lük bir oy oranıyla iktidar olduğunu hatırlatan Yıldırım şunları kaydetti:

" 'Ne oldu da birden bire AKP iktidara geldi?' diye düşündüğümüzde, 2001 krizinin ardından sermayenin tüm fraksiyonlarının AKP etrafında örgütlendiğini görüyoruz. AKP hem sermayenin hem de dinsel kesimlerin oyunu aldı. Emekçi kesimleri baskılayan hükümet dinselleşmeyi ön plana çıkardı. Zorunlu din dersleriyle yaratılan asimilasyona hizmet etmektedir. Devlet eliyle Müslümanlaştırma oluşturulmaktadır."

ODTÜ Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Kamil Fırat da öğrencilere tek tip bir suni eğitimin dayatıldığını belirterek şöyle konuştu:

"Din dersleri kapsamında Hanefilik dayatması yapılıyor. Oysa Müslümanların hepsi Hanefi değil. Ayrımcılık ve nefret içeren derslerde suniler de mağdur olmaktadır.

Reşit olmayan öğrencilerin eğitiminde söz sahibi olan veliler devletle suç ortaklığı içinde baskı oluşturarak din eğitimi dayatması yaratmaktadır. 18 yaşın üstündeki öğrenciler ise tayin hakları olmasına karşın, inanç özgürlükleri yok sayılarak suni eğitime maruz bırakılmaktadır."

Özlem Zorcan Ankara / BİRGÜN - 24 Mart 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.