İmam Hatip Liselerine Kıyak

İmam Hatip Liselerine Kıyak

Öteki liseler yakıt bile bulamayıp, titreyerek ders yaparken hükümet imam hatip liselerine ödenek yağdırıyor. EVRENSEL - 29 Aralık...

A+A-

İmam Hatip Liselerine Kıyak
Öteki liseler yakıt bile bulamayıp, titreyerek ders yaparken hükümet imam hatip liselerine ödenek yağdırıyor. 

EVRENSEL - 29 Aralık 2007

İmam Hatip'lere para akıyor

Hükümet imam hatip liselerine ödenek yağdırıyor.
 
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), "genel, Anadolu, fen, Anadolu güzel sanatlar, sosyal bilimler ve spor" olmak üzere 6 tür lise grubundan 2 bin 839 okula ayırdığı toplam ödeneğin yaklaşık yarısını, 455 "imam hatip ve Anadolu imam hatip" lisesine tahsis etti. İmam hatipler, yıl boyunca "fazla ödeneğin" yüzde 44'ünü "harcayamazken" , diğer lise türlerinin yakıtının bulunmadığı ve soğukta ders yapıldığı bakanlıkça da kabul edildi.

MEB'in okullara yeterli ödenek sağlamaması nedeniyle, "fatura giderlerinden tadilatlara, kırtasiye masraflarından araç gereç alımına" kadar, 30 civarında kalem için velilerden para toplanıyor. Okul aile birlikleri aracılığıyla toplanan bu paralar, velileri "kamuda parayla çocuk okutur" hale getiriyor. Sorunun temelinde, ödenek dağıtımındaki "çarpıklığın" yattığı ortaya çıktı.

MEB, 2007 yılı için Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı "genel, Anadolu, fen, Anadolu güzel sanatlar, sosyal bilimler ve spor" liselerine, 49 milyon 807 bin 286 YTL'lik ödenek tahsis etti. Bu ödenek, toplam 2 bin 839 okula sahip 6 tür lise arasında paylaştırıldı. Bu okullarda okuyan öğrenci sayısı sayısı ise 1 milyon 728 bin 346. Buna karşın bakanlık, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı "imam hatip ve Anadolu imam hatip" olmak üzere yalnızca iki tür lise için 21 milyon 360 bin 696 YTL ödenek çıkardı.

Ülke genelinde sadece 455 okul ve 120 bin 668 öğrenci için ayrılan para, diğer grup için ayrılanın yarısı civarında oldu.

İmam hatiplere fazladan verilen ödeneğin büyük bölümü yıl boyunca harcanamadı. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, elektrik, su, yakıt, kırtasiye ve giyim - kuşam için okullara verilen toplam ödeneğin 7 milyon 48 bin 742 YTL olan yüzde 44'lük bölümünün kasım ayı itibarıyla harcanamadığının tespit edildiğini bildirdi.

İmam hatip ve Anadolu imam hatipler dışındaki ortaöğretim kurumlarının birçok yetersizlikle boğuştuğu ise bizzat bakanlık tarafından doğrulandı. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü okullara gönderdiği yazıda, "Okullarımızda yakıt bulunmadığına, soğuk ortamlarda eğitim öğretim yapılmak zorunda kaldıklarına, öğrenci ve velilerin bu durumdan şikâyetçi olduklarına ilişkin talepler bakanlığımıza iletilmektedir" dedi. Yazıda, okulların harcamalarının "ödeneklerin üzerinde olduğu" da bildirilerek yetersiz bütçe itiraf edildi.

ZEYNEP ŞAHİN / Cumhuriyet - 28 Aralık 2007 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.