İmam: Kadın çalışmasın nefsine hâkim olamaz

İmam: Kadın çalışmasın nefsine hâkim olamaz

İmam: Kadın çalışmasın nefsine hâkim olamaz Beylikdüzü'nde, cuma namazında "Kadınlar nefsine hâkim olamaz, karılarınızı...

A+A-

İmam: Kadın çalışmasın nefsine hâkim olamazİmam: Kadın çalışmasın nefsine hâkim olamaz

Beylikdüzü'nde, cuma namazında "Kadınlar nefsine hâkim olamaz, karılarınızı çalıştırmayın" diye vaaz veren imamı cemaat şikâyet etti. İmam ise kendini savundu: Bunlar İslam'ın emri..

İstanbul Beylikdüzü'ndeki Fatih Sultan Mehmet Camisi İmamı Hasan Hakyemez, cuma namazı öncesi verdiği vaazında, "Karılarınızı çalıştırmayın. Kadın nefsine hâkim olamaz" deyince cemaat tarafından Büyükçekmece Müftülüğü'ne şikâyet edildi. İddiaya göre İmam Hasan Hakyemez, Kurban Bayramı'nın ikinci günü kılınan cuma namazı öncesinde "Kadınların çalışmasının İslam'a göre caiz olmadığı" yönünde bir vaaz verdi. İddiaya göre imam Hasan Hakyemez, Kurban Bayramı'nın ikinci günü kılınan cuma namazı öncesinde özetle şöyle dedi: "Eşini çalıştıran adamın biri bana gelerek, karısının kendisini patronu ile aldattığını ve ne yapması gerektiği sordu. Ben diyorum ki, karılarınızı çalıştırmayın. Çalıştırırsanız günaha girersiniz. Erkeğin tek nefsi var ve buna hâkim olabiliyor. Halbuki kadının 9 nefsi var, hangisine hâkim olsun? Çalışan kadın işyerinde nefsine hâkim olamaz."

İmam: Kadın çalışmasın nefsine hâkim olamazYAZILI SAVUNMASI İSTENDİ

Şikâyet sözlü olduğu için müftülük de imamı 'sözlü' uyardı. Ancak tepkilerin artması üzerine Büyükçekmece İlçe Müftüsü Fahri Sağlık, yazılı savunma aldı. Sağlık, açılacak soruşturmada imamın uyarma ya da kınama ile cezalandırılabileceğini söyledi. Öte yandan Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nin 2006 yılında imam Hakyemez'in görevinden alınması için müftülüğe yazılı bir dilekçe verdiği de ortaya çıktı.

İlahiyatçılar ne diyor?

Prof. Dr. Mustafa Fayda: Kocanın izni bile gerekmez

KADINLAR Hz. Peygamber döneminde bile çalışmış, ticaret yapmıştır. Kadınların 9 nefsi olduğunu, ilk defa bu imama atfedilen sözden duyuyorum. Üstelik kadınların erkeklerden daha çabuk yoldan çıkacağı iddiası da yanlış. Erkeklerin tahriki daha kolaydır, kadınlar tahriki bilmez. Çalışmak için kocasından izin alması da gerekmez. Kadın Allah'ın emirlerine riayet ettiği ve haram işlemediği sürece çalışabilir.

Prof. Dr. Celal Yeniçeri: Bir değil iki sevap kazanır

DİYANET'E bağlı çalışan bir imamın böyle bir söz söyleyeceğini düşünmek istemiyorum. Dinen 'Kadının çalışması haramdır' diye bir şey yoktur. Kadın çalışması sonucu kazandığı para ile ailesine ve çocuklarına bakarsa, peygamberin hadisine göre bir değil, iki kez sevap alır. Kadının çalışma ortamı nedeniyle aile hayatının ve annenin çocuklarıyla kurduğu ruhsal ilişkinin bozulmamasına dikkat edilmelidir.

Müslim SARIYAR
SABAH - 30 Aralık 2007

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.