İnanç önderini de marka yaptılar

İnanç önderini de marka yaptılar

İnanç önderini de marka yaptılarBir kişi Alevi inancının önderlerinden Güvenç Abdal’ın adını ticari marka olarak tescil...

A+A-

İnanç önderini de marka yaptılarİnanç önderini de marka yaptılar

Bir kişi Alevi inancının önderlerinden Güvenç Abdal’ın adını ticari marka olarak tescil ettirdi. Alevi dernekleri tepkili

İSTANBUL-  Alevilik inancının önemli temsilcilerinden Güvenç Abdal’ın adı marka olarak tescil ettirildi. Aleviler ise bu karara tepkili. Güvenç Abdal Araştırma, Eğitim, Kültür ve Tanıtma Derneği Türk Patent Enstitüsü’nün verdiği tescilin iptali için yargıya başvurmaya hazırlanıyor. Dernek Başkanı Muharrem Dalkıç “İnanç önderleri ticari meta olarak kullanılamaz” diye konuşuyor.

Güvenç Abdal, Hacı Bektaşı Veli tarafından eğitilerek Karadeniz bölgesinin iskânını yönetmek, Kürtün’de yoğunlaşan Çepni Türkmenlerine sosyal ve inançsal önderlik yapmak, Alevi inancını bu kitleye ulaştırmak için Kürtün’e yollandı. Kürtün’e giden Güvenç Abdal 1240’lı yıllarda Kürtün’ün o günkü adıyla Taşlıca Köyü’nü kurdu. Güvenç Abdal adına bir de ocak bulunuyor. Bu ocak, Karadeniz Aleviliğinin (Gümüşhane, Trabzon, Giresun, Ordu, Tokat, Samsun, Düzce, Zonguldak, Kocaeli, Çorum, Amasya) demografik açıdan en büyük Alevi inanç-dede ocaklarından biri.

Türk Patent Enstitüsüne 22 Mart 2007 tarihinde başvuran Saffet Akkoyun, Güvenç Abdal isminin marka olarak tescilini aldı. 2008 Mart’ında verilen tescile göre Güvenç Abdal adı, eğlence hizmetlerinden film, televizyon ve radyo programları yapım, fotoğrafçılık, tercüme hizmetlerine kadar pekçok alanda marka olarak kullanılabilecek. Güvenç Abdal Araştırma, Eğitim Kültür ve Tanıtma Derneği ise bu kararı öğrenir öğrenmez harekete geçti. Dernek gelecek hafta Fikri Haklar Hukuk Mahkemesi’ne kararın iptali için dava açacak. Derneğin başkanı Muharrem Dalkıç, karardan dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirterek, “İnanç dünyasına malolan insanlar ticari meta olamaz, markalaştırılamaz. Bu kişiler kamuya aittir, inanan insanlara aittir. Böyle bir şeyin düşünülmesi bile şık değil” diye konuşuyor. Derneğin avukatı Ali Şepçi ise şöyle konuşuyor: “Bu kişi Aleviler için kutsal bir şahsiyettir. Hz. Muhammed’in marka olarak kullanılamayacağı gibi... Düşünün bir restoran açıyorsunuz, kapısında Güvenç Abdal yazıyor. Onur kırıcı bir durum. Türk Patent Enstitüsü çok yoğun başvuru aldığı için sınırım yeterince inceleme yapmadı.”

UMAY AKTAŞ SALMAN
RADİKAL - 20 Haziran 2008


Düzeltme

Radikal Gazetesi’nde ‘İnanç önderini de marka yaptılar’ başlıklı haberde görüşülen Muharrem Dalkıç, Güvenç Abdal Araştırma, Eğitim, Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı olarak yazılmıştır. Derneğin Başkanı Mustafa Yılmaz’dır. Dalkıç, derneğin Genel Sekreteridir. Düzeltir, özür dileriz.

RADİKAL - 22 Haziran 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.