İnkılap Kitabevi'nden Kızılbaş yalanlaması

İnkılap Kitabevi'nden Kızılbaş yalanlaması

İnkılap Kitapevi'nden Kızılbaş yalanlamasıKitapevinden ensest yalanlaması'Ensest' kelimesinin anlamının 'Kızılbaş' olarak belirtildiğine...

A+A-

İnkılap Kitapevi'nden Kızılbaş yalanlamasıİnkılap Kitapevi'nden Kızılbaş yalanlaması

Kitapevinden ensest yalanlaması

'Ensest' kelimesinin anlamının 'Kızılbaş' olarak belirtildiğine ilişkin iddialar kitabevi tarafından yalanlandı

Bugün yayımlanan bazı haberlerde, İnkılap Kitabevi'nin "Langenscheidt New Standard Dictionary: Turkish-English / English-Turkish" adlı sözlüğünün 200'üncü sayfasında "incest" yani "ensest" sözcüğünün Türkçe karşılığının "akraba ile zina, Kızılbaşlık" olarak verildiği öne sürülmüş ve bunun da toplumda infial yarattığı; özellikle de Alevi örgütlerinin, söz sonusu sözlüğe büyük tepki gösterdiği belirtilmişti.

ÖZÜR DİLEMEYE ÇAĞIRMIŞLARDI

Takvim gazetesindeki habere göre, bu tepkilerden ilki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı avukat Fevzi Gümüş'ten gelmiş ve Gümüş, yayınladıkları sözlükte "ensest"in anlamını "Kızılbaş" olarak veren İnkılap Kitabevi yetkililerini özür dilemeye çağırmıştı. Bu sözlükte yer alan ifadenin Alevileri aşağılama amaçlı kullanılan 'mum söndü' iftirasını canlandırdığını belirten avukat Fevzi Gümüş, "Toplumdaki bu önyargıları bizzat bu toplumun yazarları, kadıları, şeyhülislamları, yayıncıları üretmekte ya da beslemektedir" demişti.

Ancak İnkılap Kitabevi'nden basına yapılan açıklamada, 'incest' kelimesinin Türkçe karşılığı verilirken 'Kızılbaş' gibi bir ifade kullanılmadığı belirtildi. Kitabevinin geçtiği açıklama şöyle:

İŞTE YALANLAMA METNİ

Cumhuriyet Türkiye’sinin en köklü ve en saygın yayınevlerinden biri olan İnkılâp Kitabevi, 84 yıllık geçmişi ve yayın katalogunda yer alan dört bine yakın kitabıyla, Türk kültür hayatının bir parçası olarak, eğitim ve kültür dünyamıza katkıda bulunmayı ilke edinmiş ve bu bağlamda 1927'den bu güne ülkemizin eğitim, kültür ve edebiyatına etkin bir biçimde katkıda bulunan eserler yayımlamıştır.

Çeşitli haber siteleri ve gazetelerde kurumumuz ile ilgili yayınlanan mesnetsiz bir haber, bizi derinden üzmüştür. İnkılâp Kitabevi farklı din ve mezhebe bağlı çalışanlarıyla, nitelikli yayıncılık anlayışından ödün vermeden yayın hayatına devam etmektedir. Söz konusu asılsız habere konu olan inanç sahipleri kadar şaşkınız, üzgünüz!

Kamuoyu bilmelidir ki, İnkılâp Kitabevi farklı din ve mezhebe bağlı tüm çalışanlarıyla çağdaş toplumlar seviyesinde kalabilmenin yolunun bilgiden geçtiğine inanır… Bu düşünceye sahip bir kurumun bu mesnetsiz haberin öznesi olması asla kabul edilemez. İnkılâp Kitabevi dün olduğu gibi, bugün de din, dil, renk, ırk ayrımı yapmaksızın, 45 farklı kitap kategorisinde otuz bine yakın yayımladığı kitabıyla okura hizmet vermeye devam etmektedir.

Kamuoyuna duyurulur.

Saygılarımızla.

Ensonhaber.com  6 Aralık 2010

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.