İnsan Hakları Komisyonu'nda Ergenekon kavgası

İnsan Hakları Komisyonu'nda Ergenekon kavgası

İnsan Hakları Komisyonu'nda Ergenekon kavgası CHP'li Ersin'den Üskül'e sert tepkiCHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Meclis İnsan...

A+A-

İnsan Hakları Komisyonu'nda Ergenekon kavgası İnsan Hakları Komisyonu'nda Ergenekon kavgası

CHP'li Ersin'den Üskül'e sert tepki

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’ndaki kavgayla ilgili yaptığı değerlendirmede, Komisyon Başkanı Zafer Üskül için "Bizim bildiğimiz Zafer Üskül değil o. Kamuoyunun bildiği Zafer Üskül değil. AKP’li Mehmet Üskül’dür" İfadesini kullandı.

Ersin TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda bardağın devrilmesi ve BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal’ın üzerinin ıslanmasına kadar varan kavgaya ilişkin sorularını yanıtladı.

İnsan Hakları Komisyonu’nun Türkiye’nin neresinde olursa olsun insan hakları ihlallerinin üzerine gitmesi gerektiğini dile getiren Ersin, komisyonda CHP’li Malik Ecder Özdemir’in, Erzurum Savcısının, 3’ncü Ordu Komutanı Saldıray Berk hakkında ileri sürdüğü iddialarla ilgili görüşme açılmasını istediğini belirterek şöyle konuştu:

"Sayın Özdemir, ayrımcılık kokan, ayrımcılığı çok açık olan bu iddianamenin Saldıray Berk’le ilgili bölümünün incelenmesini ve bu konunun konuşulmasını istedi. İddianameyle ilgili komisyonun bir tepki bildirisini yayınlamasını istedi. Bu konu konuşulurken ben de söz istedim. Çünkü iddianame tümüyle ayrımcılığa dayanıyor. Berk hakkında Alevilere yardım ettiğine, ilgi gösterdiğine ilişkin. Bunu suç olarak kabul ediyor. Bu suçsa Alevi açılımını yapanlar, Alevi Çalıştaylarını düzenleyenler hakkında da bir iddianamenin ortaya çıkması lazım. Uyduruk bir ifade, ayrımcılığın ağır bastığı bir iddianamenin elbette insan hakları komisyonunun gündemine girmesi gerekir. Bunun kınanması gerektiğini söyleyecektik ama komisyon başkanı söz vermedi."

Kendisinin de 1,5 ay önce Ergenekon tutukluları eski rektör Fatih Hilmioğlu ve Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal’ın ağır hasta olduğuna ilişkin duyumların yerinde incelenmesine yönelik talebinin olduğunu ancak bu talebin gündeme getirilmediğini söyleyen Ersin "Zaten 1,5 aydan beri komisyonu toplamıyor, bir de sözümüzü kesince, söz vermeyince, tepki gösterdik. O tepkinin sonucunda bir süre toplantıya ara verildi. Ben ayrıldım o koşullarda toplantıyı sürdürebilmem mümkün değil, toplantıyı terk ettim" diye konuştu.

-"BARDAKLARIN DEVRİLMESİ BÜYÜK BİR OLAY DEĞİL"-

Ersin, Komisyon Başkanı Zafer Üskül’ün davranışıyla ilgili ‘şiddete varan’ şeklinde ifadesinin olduğuna yönelik bir soruya, "Şiddet benim işim değil, benim şiddete başvurduğum görülmemiştir. Şu Meclis’te 550 milletvekili içinde sinirlerine en hakim olan, sakin olan milletvekillerinden birisiyim. Öyle bir şiddet eğilimim olmadı. Ama onun bu aciz tutumuna, komisyonu yönetmekteki aczine elbette tepki göstermem lazımdı. Sözümüzün kesilmesine, söz verilmemesine elbette tepki göstermem lazımdı. Şiddete varan davranışım olmadı" karşılığını verdi. Toplantıda el kol hareketi yaptığı ve masadaki su bardağının devrilmesine neden olduğuna ilişkin bir soruya da Ersin, "Bardaklar oradaysa, elimi kolumu salladıysam, bardaklar devrilmiştir. Bu çok da büyük bir olay değil" dedi.

-"O, ARTIK ZAFER ÜSKÜL DEĞİL MEHMET ÜSKÜL"-

Komisyon Başkanı Üskül için "Zafer Üskül değil artık. O Mehmet Üskül" ifadesini kullanan Ersin, "Buradaki Mehmet Üskül’dür acz içindedir, bu komisyonu yönetebilme ehliyetini gösteremiyor. Komisyon başkanlığı ve üyeliğinden en kısa zamanda ayrılması lazım. Komisyonu hadım etmiştir. Bu komisyonun işlevini bitirmiştir. Komisyon görevini yapmadığı için hükümet insan hakları kurulu kurmak için hazırlık yapıyor. Komisyon görevini tam yapsaydı böyle bir ihtiyaç doğmazdı" diye konuştu.

-"BAŞINI NEREYE VURACAKSA VURSUN BENİ İLGİLENDİRMEZ"-

Ersin, Komisyon Başkanı’nın Meclis Başkanlığı’na şikayet edeceğine ilişkin bir soruyu da, "İstediği yere şikayet etsin, benim için problem değil. Onun aczine karşı sözümü kesmesine söz vermemesine karşı tepki gösterdim. Bunun için başını nereye vuracaksa vursun, beni ilgilendiren bir şey yok. Kimseden de çekindiğim yok. Ne yapacaksa kendisi bilir" şeklinde yanıtladı.

Toplantıda bir iki milletvekilinin kendisine ‘ulan’ diye hitap ettiğini belirten Ersin, "Bu komisyonda bölünmeye yol açabilir mi?" şeklindeki bir soruya ise, "Biz muhalefet partisinin komisyon üyeleri olarak elbette duyarlı davranıyoruz ama aynı duyarlılığı maalesef AKP’li komisyon üyeleri ve özellikle de başkanından göremiyoruz. Maalesef misyonunun gereğini, görevini yapmıyor. O nedenle tepkilerimiz var, şikayetlerimiz var" karşılığını verdi.

-"AKP’LİLER BİLE OLMAZ BU KADAR DİYOR"-

Ersin, "Zafer Üskül için neden Mehmet Üskül diye bahsettiniz" şeklindeki bir soruyu da şöyle yanıtladı:

"Zafer Üskül biliyorsunuz daha önceden CHP’de siyaset yapan, sol cenahta birisiydi. Şimdi AKP’lileri bile çileden çıkaracak kadar milli görüşçü oldu. AKP’liler bile olmaz bu kadar diyor. Daha önceki yıllarda Atatürk hayranlığını sık sık dile getiren Zafer Üskül, AKP’li olduktan sonra Atatürk’ü Anayasa’dan çıkarmak gerekir demiştir. O nedenle bizim bildiğimiz Zafer Üskül değil o. Kamuoyunun bildiği Zafer Ükül değildir, AKP’li Mehmet Üskül’dür."

-"AKP’LİLERİN ORTAK HÜCUM NOKTASI AHMET ERSİN’Dİ"-

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir de komisyonda yaşanan kavgayı, "İnsan hakları komisyonuna yakışmayan bir ortam oluştu. Vücut teması yok. Bağrışıp çağrışıyor olmamız bile bir kusur değil mi? İnsan Hakları Komisyonu’na yakışmıyor. Eğer orada şiddete maruz kalan birisi varsa Ahmet Ersin’di. Çünkü adını söylemek istemiyorum, AKP’li bir milletvekili neredeyse o noktaya gelebilecek şekilde davrandı. Belki insanlar yerinden kalkmadı ama hepsinin ortak hücum noktası Ahmet Ersin oldu. Bu doğru değildi. Çay bardağı çok spontane gelişti. Tartışmanın taraflarından biri Akın Birdal değildi" şeklinde anlattı.

KAYNAK : Milliyet - ANKA - 11.03.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.