Irak'ta Çocuk mahkumlara tecavüz

Irak'ta Çocuk mahkumlara tecavüz

Irak'ta Çocuk mahkumlara tecavüzIrak’ın başkenti Bağdat’taki ıslahevlerinde yüzlerce çocuğa insanlık dışı muamele...

A+A-

Irak'ta Çocuk mahkumlara tecavüzIrak'ta Çocuk mahkumlara tecavüz

Irak’ın başkenti Bağdat’taki ıslahevlerinde yüzlerce çocuğa insanlık dışı muamele yapılıyor

Guardian gazetesi, Bağdat’taki ıslahevlerinde gardiyanların çocuk mahkûmlara tecavüz ettiklerini yazdı. Koşulların çok kötü olduğu ıslahevlerinde çocuklara işkence de yaygın.

Dış Haberler Servisi - Irak’ın başkenti Bağdat’taki ıslahevlerinde tutulan çocukların işkence gördükleri ve tecavüze uğradıkları belirtildi.

2004 yılında ortaya çıkan ABD yönetimindeki Ebu Garib Cezaevi’ndeki işkence skandalı hafızalardan silinmezken gözler yeterli sağlık, barınma ve eğitim koşullarının bulunmadığı ıslahevlerinde kötü muameleyle karşı karşıya bulunan Iraklı “çocuk mahkûmlara” çevrildi.

Aralarında 9 yaşında olanların da bulunduğu yüzlerce erkek çocuğun havalandırması çalışmayan aşırı kalabalık küçük hücrelerde yaşam savaşı verdiklerini yazan İngiliz Guardian gazetesi, çocukların ıslahevindeki gardiyanlar tarafından dövüldüklerini, tecavüze uğradıklarını anlatan ifadelerine yer verdi. Bağdat’ta bulunan konuyla ilgili yabancı bir uzmanın cezaevine konan çocukların uluslararası yasaların kendilerine sağladığı savunma hakkına sahip olmadıkları yönündeki ifadesine de dikkat çekildi. Mahkemeye tanık çağrılmadığını ve çoğu zaman sadece suçlanan kişinin “itirafının” kanıt olarak kullanıldığını söyleyen uzman, avukatlara dosyanın mahkeme günü iletildiğini kaydetti. Mahkemenin ortalama 25 dakikada davayla ilgili karar verdiğine işaret edildi.

Tedavileri yapılmıyor

Haberde, geçen kasımda ıslahevindeki öğretmenlerin ücretlerin düşüklüğü gerekçesiyle istifa etmelerinin ardından hâlâ çocukların eğitim görmedikleri, sosyal, spor aktiviteleri içeren programların yaşama geçirilmediğinin de altı çizildi.

Geçen yıl BM yetkililerinin Bağdat’ta mahkemeye çıkarılmayı bekleyen çocukların yerleştirildiği Tobçi ıslahevine yönelik ziyaretlerinin ardından hazırladıkları raporda konuştukları çocukların kendilerine dövüldüklerini, cinsel istismara uğradıklarını anlattıklarına dikkat çektikleri hatırlatıldı ve ayrıca hasta çocuklara gerekli müdahalede bulunulmadığı uyarısı da yapıldı. Islahevine konan çocuklara çoğu zaman battaniye, çarşaf verilmediği belirtildi.

Guardian muhabirine konuşan çocuklar, ıslahevlerinde 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda havalandırma ve yeterli su olmadan tutulduklarını ve en iyi olasılıkla üç günde bir banyo yapmalarına izin verildiğini söylediler. 16 yıllık yaşamının 3 yıldan fazlasını Bağdat’taki Karkh ıslahevinde geçirmekte olan Ömer Ali, vücudundaki yaraları göstererek karşı karşıya kaldığı gardiyan şiddetini anlatırken bir yandan da ıslahevinde bulunan her biri en az 75 çocuğun tutulduğu 4 yurtta, 5’e 10 metre büyüklüğündeki hücrelerde iki katlı ranzalarda ya da beton zeminlerde uyuduklarını belirtti. 2004’te abisiyle birlikte Şiilerin kontrolündeki İçişleri Bakanlığı’na bağlı timlerin evlerine yaptıkları baskında gözaltına alınan Sünni Ömer Ali, ıslahevine konmalarından bir hafta sonra ise babalarının da tutuklandığını kaydetti. Ömer Ali’nin annesi ise polisin çocuklarına zorla boş ifade tutanaklarına imza attırdığını söyledi.

17 yaşındaki oğlu ABD güçlerinin evlerine yaptığı baskın sonrası tutuklanan Suad Raşid, Amerikalı askerlerin kızına “Kardeşine söyle El Kaide ile işbirliği yaptığını kabul etsin, onu kontrolümüzdeki bir cezaevine gönderelim. Yoksa, Iraklılara veririz, işkence yaparlar” diyerek tehdit ettiklerini anlattı.

Iraklı yetkililer ise cezaevlerindeki koşulların gerekçesi olarak kaynak yetersizliğini gösteriyor. Islahevlerinin, kapasitelerinin üzerinde dolu olduğunu kabul eden yetkililer buna karşın geçen yıla göre cezaevindeki çocuk sayısında azalma olduğunu söylüyor.

Cumhuriyet - 09.09.2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.