İran'ın ibadet şartlı TV dizileri TRT'de yayınlanacak

İran'ın ibadet şartlı TV dizileri TRT'de yayınlanacak

İran'ın ibadet şartlı TV dizileri TRT'de yayınlanacak İran Devlet Televizyonu IRIB ile TRT arasında son dönemdeki yakınlaşma, IRIB’in...

A+A-

İran'ın ibadet şartlı TV dizileri TRT'de yayınlanacakİran'ın ibadet şartlı TV dizileri TRT'de yayınlanacak

İran Devlet Televizyonu IRIB ile TRT arasında son dönemdeki yakınlaşma, IRIB’in başındaki İzzetullah Zergami’nin Ankara ziyaretiyle pekiştirildi. Zergami ve beraberindeki heyet 10 Ekim’de, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in davetlisi olarak geldikleri Ankara’da TRT stüdyolarını gezerek iki ülke televizyonları arasında yakınlaşma çabalarını değerlendirdi.

Tahran Times gazetesinin haberine göre görüşmelerde İran televizyonunda yayınlanan dizi ve filmlerin TRT’ye verilmesi konusunda uzlaşmaya varıldı. Zergani ve Şahin, devlet televizyonları arasındaki işbirliğinin artırılması için hazırlanan protokole imza koydu. Buna göre TRT ve IRIB her iki ülkede yayınlanan dizi ve filmleri değiş tokuş edecek.

Uluslararası alanda ve eğitim alanında işbirliği yapacak. Ortak prodüksiyonların gerçekleşmesine çalışılacak. Zergami bu anlaşma karşılığında bir jest olarak İranlı ünlü şair Muhammed Hüseyin Şehriyar’ın hayatının anlatıldığı “Şehriyar” dizisini TRT’ye verdi. Ayrıca İran’da özellikle ramazan ayında yayınlanmak üzere çekilen dizilerin de TRT’ye yakın gelecekte aktarılacağını açıkladı.

İran heyeti Kültür Bakanı Ertuğrul Günay tarafından da kabul edildi. Günay, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesini istediklerini kaydetti. Zergami’nin göreve geldikten sonraki en sert uygulaması ise İran televizyonlarında yayınlanan dizi ve filmlere “ibadet şartı” getirmesi oldu. Zergami, 2007 Mayıs’ında aldığı kararla “İçinde ibadet görüntüleri olmayan televizyon prodüksiyonlarının televizyonlarda yayınlanmasını” yasakladı. Yasağın özellikle dizi ve filmleri kapsadığı belirtildi.

EVRENSEL - 14.10.2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.