İrtica elini KKTC'ye attı

İrtica elini KKTC'ye attı

İrtica elini KKTC'ye attı Türkiye’ye getirilen 400 çocuğa İstanbul ve Bursa’da dini eğitim verildiLEFKOŞA - AKP iktidarının,...

A+A-

İrtica elini KKTC'ye attıİrtica elini KKTC'ye attı

Türkiye’ye getirilen 400 çocuğa İstanbul ve Bursa’da dini eğitim verildi

LEFKOŞA - AKP iktidarının, geçen yıl Kıbrıs’taki okullarda yaz tatili süresince imamların yönetiminde “din kursları” başlatma girişimi başarısız kalınca, bu yıl 400 kadar çocuk İstanbul ve Bursa’ya gönderildi.

Kıbrıs gazetesine göre, 11 ile 16 yaşlarındaki çocuklar “din eğitimi ve tatil programı” adı altında, ailelerinden de izin alınarak kiralanan iki uçakla İstanbul’a götürüldüler. Erkek çocuklar İstanbul’da kalırken, kız çocuklar Bursa’ya gönderildi. Gazete, köy imamlarının ev ev dolaşarak aileleri ikna için çaba harcadığını ve günde 3 saat olarak sunulan Kuran kursunun daha sonra 9 saate çıkarıldığını ve çocukların bundan rahatsız olarak, ailelere şikâyette bulunduğunu bildirdi.

Din İşleri devre dışı

Cumhuriyet’in yaptığı araştırmaya göre, İstanbul’a götürülen erkek çocuklar Boğaziçi’nde Cennet Kuran Kursları’na katıldılar. Kurs saatleri dışında ise denize ve pikniğe götürüldüler. Uçak biletlerini, köy imamları ve bazı din dersi öğretmenleri aracılığıyla temin eden çocukların ailelerine, mali kaynağın Kıbrıs’taki Türk Büyükelçiliği’nden sağlandığı söylendi. KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Erdoğan Sorakın, olaydan haberdar olmadıklarını ve araştırma başlattıklarını belirtirken, KKTC Din İşleri Dairesi’nin de devre dışı bırakıldığı ve organizasyonun, Türkiye’den gönderilen imamlar ve bazı din öğretmenleri tarafından yürütüldüğü ortaya çıktı.

‘İstismar ediyorlar’

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Kuzey Kıbrıs’ın laik bir ülke olduğunu anımsatarak “laik bir ülkede insanların dini duygularını istismar edip, yaz tatili adı altında çocukları tarikat ve irtica odaklarının kucağına düşürmeye çalışıyorlar” dedi. Mustafa Kemal Atatürk’ün laik Türkiye’sini kara çarşafa büründürmeye çalışan din tüccarlarının, ellerini şimdi de Kuzey Kıbrıs’a attıklarını ifade eden KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, KKTC Din İşleri Dairesi’nin tüm imamlar üzerinde etkin olmadığına dikkat çekti.
 
REŞAT AKAR / Cumhuriyet - 28.08.2008

KIBRIS TÜRKÜ LAİKLİĞİ SEÇMEYE DEVAM EDECEKTİR

26 Ağustos 2008 tarihli Kıbrıs Gazetesi'nin manşetten verdiği "Türkiye'ye din eğitimi almaya giden çocukların durumu" ile ilgili haber ibret vericidir. Sendikamız kurulduğu günden beri, eğitimin okullarda verildiğini savunmuş ve camilerde veya imamların evinde verilen kuran kurslarının dini bir aldatmaca ve laikliğe gölge düşüren bir hareket olarak bakmış ve bu yönde mücadele etmiş ve etmeye de devam edecektir. Yasalar da bu yöndedir ve eğitimin yalnız ve yalnız okulda verilebileceği üzerine koşullanmıştır. Gazetenin haberine göre iki uçak dolusu çocuk Bursa ve İstanbul'a gönderilmiş ve çocuklara günde 9 saat din eğitimi verilmiştir. Bu hareket siyasidir ve Kıbrıs'ta laik düzeni bozmaya çaba gösteren yobaz kesimin bir manevrasıdır. Sendikamız bu konunun peşini bırakmayacak ve çocuklarımızı din öğretimi adı altında Türkiye'ye gönderip, beynini yıkamaya çalışanlardan hesap sorulacaktır. Aynı zamanda Eğitim Bakanlığı'nı kamuoyunu bilgilendirmeye davet ediyoruz. Kuran kursları nı kabul etmeyeceğimiz gibi bu zihniyetide kabul etmiyoruz . TC'de ki AKP iktidarından güç alıp Kıbrıs'ta islami bir düzen kurma hayalleri kuran yobazlara sesleniyoruz. Kıbrıs Türk Halkı laik kalmış ve laik kalmaya devam edecektir. Yanılsamanız yanılgınız olacaktır. Pis ellerinizi çocuklarımızın boğazından çekiniz.
 
KIBRIS TÜRK ÖĞRETMENLER SENDİKASI

Bu işi kim yaptı !

Yaşları 11 ile 16 arasında değişen 400 çocuğun Türkiye'de dini eğitime gönderilmesinden yetkili makamların haberi yok

Eğitim Bakanlığı: Haberimiz yok; Din İşleri Dairesi: Bizim dışımızda yapıldı

"GAZETELERDEN ÖĞRENDİK"...

Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'de dini eğitimle ilgili bilgileri olmadığını, olayı gazetelerden öğrendiklerini, konuyu değerlendirip gerekli açıklamayı yapacaklarını söylerken, Din İşleri Dairesi de böyle bir organizasyondan bilgi sahibi olmadığını belirtti

"BİLGİ ALMADIK, GÖRÜŞME YAPMADIK"...

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Erdoğan Sorakın, öğrencilere Türkiye'de eğitim verilmesi ile ilgili hiçbir bilgilerinin olmadığını belirterek, "Bize hiçbir bilgi verilmedi, başvuru yapılmadı, görüşme yapmadık, olayı gazetelerde okuduk" dedi

DİN İŞLERİ, DEVRE DIŞI...

Din İşleri Dairesi'nin de Türkiye'de dini eğitim ve tatil konusundan haberi olmadığı bildirildi. Elde edilen bilgiye göre, Din İşleri Dairesi yetkilileri, Türkiye'de dini eğitim ve tatil konusunda devre dışı bırakıldı. Organizasyonu yapanlar, Türkiye'den gelen imamlarla çalıştılar

Bazı köy ve bölge imamlarının öncülüğünde başlatılan kampanya sonucu, yaşları 11 ile 16 arasında değişen 400 kadar çocuğun "tatil yapsın, bu arada dinini öğrensin" denilerek, Türkiye'ye gönderilmesinden, yetkili makamların haberinin olmadığı ortaya çıktı.

Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'de dini eğitimle ilgili bilgileri olmadığını, olayı gazetelerden öğrendiklerini, konuyu değerlendirip gerekli açıklamayı yapacaklarını söylerken, Din İşleri Dairesi de böyle bir organizasyondan bilgi sahibi olmadığını belirtti.

Gazeteniz 'KIBRIS'ın dünkü manşetinde yer alan 'Kızlar Bursa'ya, erkekler İstanbul'a' başlıklı haberle ilgili olarak açıklama yapan Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Erdoğan Sorakın, öğrencilere Türkiye'de eğitim verilmesi ile ilgili hiçbir bilgilerinin olmadığını belirterek, "Bize hiçbir bilgi verilmedi, başvuru yapılmadı, görüşme yapmadık, olayı gazetelerde okuduk" dedi.

Sorakın, KKTC'de düzenlenecek dini eğitim kursları için Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi'nden izin alınması gerektiğini hatırlatarak, Din İşleri Dairesi'nin birtakım başvuruları olduğunu, bu konuda değerlendirmelerinin sürdüğünü de söyledi.

Sorakın, Türkiye'de dini eğitim konusunun değerlendirileceğini ve kamuoyuna bir açıklama yapılacağını kaydetti.

Din İşlerinin Dairesi'nin de haberi yok

Bu arada Din İşleri Dairesi'nin de Türkiye'de dini eğitim ve tatil konusundan haberi olmadığı bildirildi.

Elde edilen bilgiye göre, Din İşleri Dairesi yetkilileri, Türkiye'de dini eğitim ve tatil konusunda devre dışı bırakıldı. Organizasyonu yapanlar, Türkiye'den gelen imamlarla çalıştılar.

Olay neydi?

Bilindiği gibi özellikle Gazimağusa, Karpaz ve bölge köylerinde bazı imamlar, ev ev gezerek, ailelere 'çocuklarınız Türkiye'de tatil yapsın, bu arada da dinini öğrensin, ücretsizdir, siz yalnız çocuklarınıza cep harçlığı vereceksiniz, onun dışında biz onları yedirip içirip, kalacak yer bulacağız. Çocuklar yaz tatilinde sokaklarda oynamasın, hem tarihi yerleri gezsinler, hem de günde 3 saat dinlerini öğrensinler' diyerek teklif götürmüştü.

Temmuz ve ağustos aylarını kapsayan dönemde 400 kadar çocuk, uçakla, Türkiye'ye götürülmüş ve kızlar Bursa'da, erkekler de İstanbul'da belirlenen yerlere yerleştirilmişti.

Ancak imamların günde 3 saat dediği din dersleri günde 9 saat verilmeye başlayınca, çocukların büyük bir kısmı bunalıma girmiş ve ailelerine haber göndererek geri dönmek istediklerini söylemişlerdi.

Aileler de Türkiye'ye gidip çocuklarını almıştı.

Söz konusu haber, gazetemizin dünkü sayısında "manşetten" yayımlanmıştı.
 
Sevgi YALMAN
KIBRIS GAZETESİ - 27 Ağustos 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.