İslam Alevileri ‘Alevi’ adını kullanmaması için AABF hakkında açtığı davayı kaybetti!

İslam Alevileri ‘Alevi’ adını kullanmaması için AABF hakkında açtığı davayı kaybetti!

Avusturya’da İslam Alevi İnanç Toplumu’nun ‘Alevi’ adını kullanmaması için AABF hakkında açtığı 64 Bin Euro’luk tazminat davası Viyana Yüksek Bölge Mahkemesi’nce reddedildi. Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Özgür Turak, “Alevi ismini ticari

A+A-

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu’ndan geçtiğimiz yıllarda ‘İslamın özüyüz’ diyerek ayrılanların oluşturduğu Avusturya’da İslam Alevi İnanç Toplumu, ‘Alevi’ ismi üzerinden federasyonu dava etti.

İSLAM ALEVİ İNANÇ TOPLUMU ‘ALEVİ’ ADININ PATENTİNİ ALMIŞ

İslam Alevi İnanç Toplumu, 2019 yılında Alevi isimlerini (ALEVITEN ÖSTERREICH; ALEVITISCHE JUGEND; ALEVITISCHE AKADEMIE; ALEVITISCHE RELIGIONSGEMEINSCHAFT; ALEVITISCHE RELIGIONGESELSCHAFT) patentledikten sonra, federasyonun bu isimleri kullanmaması için dava açtı. Şu an Alevi adının patenti konusuna ilişkin bilirkişi raporu bekleniyor.

İSLAM ALEVİ İNANÇ KURULU’NDAN AABK’YE  64 BİN EURO’LUK TAZMİNAT DAVASI

Öte yandan Avusturya’da İslam Alevi İnanç Kurulu, Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu’na karşı ikinci bir dava daha açtı. Bu da Viyana Ticari Mahkemesin’de açılan 64.000 Euro’luk tazminat davası.

Ancak Viyana Yüksek Bölge Mahkemesi, Avusturya’da İslam Alevi İnanç Toplumu’nun, Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu’na (AABF) açtığı tazminat davasını ilk duruşmada reddetti.

AVUSTURYA ALEVİ BİRLİKLERİ FEDERASYONU’NU İNANÇ DAİRESİNE ŞİKAYET ETMİŞLER!

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Özgür Turak, PİRHA’ya davalara ilişkin şu bilgileri verdi:

“İslam Alevi inanç toplumu, bizim de kendi logomuzun üzerinde bulunan Avusturya Alevileri olarak kullandığımız ismin yanı sıra Alevi akademisine, Alevi gençlerine Alevilik kavramının geçtiği 5 tane farklı kavramı patent altına almışlardı. 2018 yılında patente başvurmuşlar. Onlara cevap 2019 yılında gelmiş. Bu isimleri patentledikleri için kendileri, kurumumuza ‘siz bu isimleri kullanamazsınız’ diye Avusturya’nın İnanç Dairesi’ne şikayette bulunmuşlar. İlk başta bize direkt olarak yönlendirmediler. Avusturya’nın İnanç Dairesi, bizim tanınma sürecimizle ilgilenen kuruluş.

AABF, KARARI TEMYİZE GÖTÜRDÜ

Şikayet üzerine İnanç Dairesi bize bize bir yazı gönderdi. Biz o yazı doğrultusunda 2020 yılının başlarında kendi avukatlarımızla cevap yazıp gönderdik. Biz savunmamızı gönderdikten sonra İnanç Dairesi bir karar niyetinde bize cevap gönderdi. Dedi ki siz bu isimleri kullanamazsınız ya da değiştirmeniz gerekiyor. Çünkü iki kurum arasında dışarıda da izleyenler için bir benzerlik söz konusu. Bu da karışıklığa yol açıyor. O yüzden bu isimleri kullanmayın şeklinde bir karar çıkardı. Bunun yanı sıra bize şunu söyledi: Aynı zamanda İslam Alevi İnanç Kurumu 5 tane ismi de patentledi. Biz o zaman öğrendik bu isimleri patentlediklerini. Bize gelen tebligat üzerinden öğrendik. Ve kararı Viyana İdare Mahkemesi’ne taşıdık. Yani İnanç Dairesi’nin bizim bu logoları ve isimleri kullanmamızı istemediğine yönelik kararı temyize götürdük. Şu anda İdare Mahkemesi’nde bu olay.”

YASADAKİ İSİMLERİ HALA İSLAM ALEVİ İNANÇ TOPLUMU

Özgür Turak, federasyondan ayrılan bu grubun yasadaki isimlerinin hala İslam Alevi İnanç Toplumu yazmasına rağmen kendilerini ‘Alevi’ diye adlandırdıklarına dikkat çekti.

Turak, “İsimlerini değiştirme hakları var ama yasadaki isimleri henüz değişmedi. Şu andaki İslam Yasası’nı açtığımız an itibariyle oradaki isimleri İslam Alevi İnanç Topluluğu. İslam Yasası’nın altında tanınmış olan kuruluş bunlar” dedi.

PİRHA/ VİYANA

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.