İslamcı Faşist Boko Haram Nijerya’da Kent Yaktı

İslamcı Faşist Boko Haram Nijerya’da Kent Yaktı

* Fotoğraf, 2009’daki saldırılarından.Nijerya’da faaliyet gösteren radikal İslamcı Boko Haram örgütü, ülkenin kuzeydoğusundaki Baga kentinde iki...

A+A-

* Fotoğraf, 2009’daki saldırılarından.

Nijerya’da faaliyet gösteren radikal İslamcı Boko Haram örgütü, ülkenin kuzeydoğusundaki Baga kentinde iki gün önce gerçekleştirdiği saldırıda kentteki binaların çoğu yandı, 10 binden fazla insan Çad’a kaçtı, ölü sayısı kesin olarak bilinmiyor.

Bölgedeki devlet yetkilisi Musa Alhaji Bukar BBC Hausa servisine yaptığı açıklamada, kentteki binaların yandığını, ölenlerin kentin sokaklarında yattığını, görünürde bir canlıya rastlanmadığını belirtti.

Ölü sayısı 2 bin olabilir

Bukar, sokaklarda cesetlerin dağılmış vaziyette olduğunu ve şehirden kaçan Baga sakinlerinin cenazelerini almak için geri dönemediğini söyledi. Bukar, şu anda şehirde neredeyse hiç sivilin kalmadığını da ifade etti.

BBC bazı kaynaklara göre yüzlerce kişinin öldüğünü belirtti. Musa Alhaji Bukar, 2 bin kişinin ölmüş olabileceğinden korktuklarını söyledi.

Ordu bölgeye giremiyor

Boko Haram Cumartesi günü bir askeri kışlayı ele geçirmesinin ardından bu saldırıyı gerçekleştirdi. Cumartesi günkü saldırıların ardından Baga'dan binlerce kişi Borno eyaletinin başkenti olan Maiduguri'ye kaçmışlardı.

Boko Haram'dan kaçarak Çad'a gitmeye çalışanlar da olmuş ancak birçok kişi Çad Nehri'ni geçerken boğularak hayatını kaybetmişti.

Örgüt kentin yakınındaki yerleşim bölgelerine yönelik saldırılarını halen sürdürüyor. Bukar, örgütün Baga şehri çevresindeki 16 yerleşim yerini ele geçirdiğini ifade etti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, bölgenin senatörü Maina Ma'aji Lawan, Çad'a 10 binden fazla insanın kaçmasıyla ülkede insani bir krizin baş göstermekte olduğunu söyledi.

"Çad yetkilileri gelenlere sığınacak yerler hazırlamaya çalışıyor ancak çok sayıda insan soğukta kalmış durumda" diyen Lawan, Nijerya güçlerinin de Boko Haram'dan kaçan Baga halkına ulaşamadığını söylüyor.

Nijerya ordusu saldırının sürdüğü bölgeye de giremiyor. (AS)

2009'da başladılar

2002'de kurulan Boko Haram 2009'da İslam devleti kurmak için Nijerya'da silahlı eylemlere başladı. Geçen yıl ülkenin kuzeydoğusundaki birçok köy ve kasabada egemenlik sağladı.

Saldırılar 1,5 milyon insanı yerinden etti, geçen yıl 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Örgütün saldırılarından 3 milyon kişinin etkilendiğini tahmin ediliyor.

Nijeryalı Milletvekili Maina Maaji Lawan, Boko Haram'ın Borno eyaletinin yüzde 70'ini kontrol ettiğini açıkladı.

Baga şehri Boko Haram'a karşı mücadele için stratejik öneme de sahipti. Nijerya, Çad ve Nijer'in oluşturduğu askeri koalisyonun birlikleri burada bulunuyorlardı. Ancak saldırıların başladığı sırada bölgede sadece Nijerya askerlerinin olduğu tahmin ediliyor.

Üç ülkenin 1998'de oluşturduğu koalisyonun o dönemdeki amacı Çad nehrindeki kaçakçılık faaliyetlerini engellemekti. Ancak Boko Haram'ın güçlenmesiyle birlikte koalisyon da örgütü hedef almaya başlamıştı.

Boko Haram saldırıların yoğunlaştığı Borno dahil toplam üç eyalette 2013'ten bu yana olağanüstü hal uygulaması var.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.