İslamcı yazardan 'Zorunlu din dersi' yorumu

İslamcı yazardan 'Zorunlu din dersi' yorumu

İslamcı yazardan 'Zorunlu din dersi' yorumu(AHA) - AKP'nin yarı resmi yayın organı Yeni Şafak gazetesinin köşe yazarlarından Hayretin...

A+A-

İslamcı yazardan 'Zorunlu din dersi' yorumuİslamcı yazardan 'Zorunlu din dersi' yorumu

(AHA) - AKP'nin yarı resmi yayın organı Yeni Şafak gazetesinin köşe yazarlarından Hayretin Karaman bugünkü köşe yazısında zorunlu din dersi konusunu ele aladı. Alevi örgütlerinin zorunlu din dersi ile ilgili AİHM kararının uygulanmaması üzerine Avrupa Konseyi'ne başvurmasına değinen Karaman "zorunlu din dersinin kaldırılmasını istemek bir bakıma ayrılıkçılığı talep etmektir" dedi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Din dersi müfredatının ve kitaplarının değiştiği" ve bu nedenle "AİHM kararının geçersiz olduğu" yönündeki takiyesine sarılan Karaman, zorunlu din dersi işkencesini hararetle savundu. İşte Hayrettin KARAMAN'ın bugünkü köşe yazısı:

Hayrettin KARAMAN : Zorunlu din dersi

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Sekreteri Kazım Genç, Başbakanlığın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin zorunlu din dersi kararına uymadığı için konuyu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne taşıyacaklarını bildirerek şu açıklamayı yapmış:

"Hükümet AİHM'nin Zorunlu din dersi kararına uymak zorundadır. AİHM tarafından 1448/2004 başvuru sayılı dosya üzerinden 09.10.2007 tarihinde verilen ve 09.01.2008 tarihinde kesinleşmiş olan 'Zorunlu din dersi uygulamasının AİHS'nin Ek:1 Nolu protokolün 2.maddesine aykırı olduğuna' ilişkin karara uymaya 11.06.2008 tarihinde başvurmuş ve bir aylık süre vermiştik. Hükümet tarafından başvurumuza bir cevap verilmediği için, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine başvuru yapmakla karşı karşıya kalmış bulunuyoruz."

Farklı inanç ve felsefi görüş sahiplerinin bir arada, huzur, barış ve dayanışma içinde yaşamalarının şartı birbiri hakkında doğru bilgi sahibi olmak ve birbirini anlamaktır.

Ülkemizde Sünni kesimin Aleviler, Alevî kesimin de Sünnîler hakkında doğru ve tam bilgi sahibi oldukları söylenemez (Bu husus başka kesimler için de geçerlidir).

Bir Alevî'nin "Benim çocuğuma Sünnîlik telkin edilmesin" demesi başkadır, Sünnilik hakkında doğru bilgi verilmesin" demesi başkadır; birincisi demokratik bir haktır, ama ikincisi "birlikte yaşamanın zorunlu şartı"na aykırıdır.

Davacıların dayandığı 1 No'lu Protokol'ün 2. maddesi (P1-2.madde) "Eğitim Hakkı"nı şöyle düzenlemiştir:

"Hiç kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz. Devlet, eğitim ve öğretim alanında yükleneceği görevlerin yerine getirilmesinde, ana ve babanın bu eğitim ve öğretimin kendi dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama haklarına saygı gösterir".

Maddeye göre eğitim müfredatının belirlenmesi ve planlanmasını ilke olarak Devlet'in yetkisi içindedir. Ancak P1-2. maddeye ilişkin olarak aşılmaması gereken sınırlar gene Mahkeme'nin içtihatlarıyla şöyle belirlenmiştir.

"Devlet'in eğitim ve öğretim konusunda üstlendiği rolü yerine getirirken, müfredatta yer alan bilgilerin tarafsız, eleştirel ve çoğulcu bir yaklaşımla sunulmasını sağlaması gerekmektedir. Devlet'in anne- babaları dini ve felsefi inançları ile bağdaşmayabilecek bir sistematik telkin/fikir aşılaması amacı gütmesi yasaktır. Aşılmaması gereken sınır budur."

Davacı, Türkiye'deki zorunlu din dersinin eski kitapları ve müfredatını esas alarak dava açmış, mahkeme de onu haklı bulmuştu. Daha sonra hem kitaplar hem de müfredat değişti. Kitaplara Alevilik hakkında doğru bilgiler kondu, ayrıca Diyanet de bazı temel Alevi kitaplarını yayımlamaya başladı. Kitaplar ve müfredat daha da geliştirilerek mahkemenin öngördüğü nitelikler gerçekleştirilebilir.

Bunu istemek yerine dersin kalkmasını talep etmek bir bakıma ayrılıkçığı talep etmek olur.

Hayrettin Karaman

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy22443 = 'hkaraman' + '@';

addy22443 = addy22443 + 'yenisafak' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

var addy_text22443 = 'hkaraman' + '@' + 'yenisafak' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

( '' );

22443 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


YENİ ŞAFAK - (ALEVİ HABER AJANSI) - 15 Ağustos 2008 Cuma

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.