İslamda kadın hakkı yok

İslamda kadın hakkı yok

İslamda kadın hakkı yokSümerolog Muazzez İlmiye Çığ, 4 bin yıl önce Sümerlerde kadınların İslam hukukundan daha üstün bir...

A+A-

İslamda kadın hakkı yokİslamda kadın hakkı yok

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, 4 bin yıl önce Sümerlerde kadınların İslam hukukundan daha üstün bir konum ve yaşama sahip olduklarını söyledi

ADANA (Cumhuriyet Bürosu) - Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ , 4 bin yıl önceki Sümer kültüründe bile kadınların İslam hukukundan daha üstün bir konum ve yaşama sahip olduklarını söyledi. Cumhuriyetin kurulmasının ardından kadınlara evlilik belgesinin verildiğini anımsatan Çığ, "İslamda kadınlarla erkekler eşit değildir. Oysa bundan 4 bin yıl önce Sümerlerde bile kadınlarla erkekler eşit haklara sahipti" dedi.

Başkent Okulları'nda "Anadolu Medeniyetlerinden Günümüze Kadın" konulu konferans veren Çığ'a öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Öğrencilerin " Atatürk 'ü gördünüz mü" , "Cumhuriyet döneminde kadınların toplumdaki yeri nasıldı" , "Kadınlar haklarına tam olarak sahip olabilecek mi" şeklindeki sorularına yanıt veren Çığ, "Atatürk'ü gördüm, ama yakın diyaloğumuz olmadı. Cumhuriyet döneminde kadınlar erkeklerle eşit hale getirildi. Kadınlar mücadele ederse, yasalardaki tüm haklarına sahip çıkarsa bu ülkede her şey daha iyi olur" diye konuştu.

Mezopotamya kültüründe kadınların içinde bulundukları duruma değinen Çığ, şunları söyledi:

"Sümerlerde çok tanrı vardı. Bereketin, sağlığın, barışın koruyucusu hep tanrıçalar olmuştu. Onlarda kadın-erkek eşit. Kadın boşanmak istese mahkemeye gidiyor. Ve gerekirse tazminat alabiliyor. Mahkemede kadın erkekle aynı tanıklığı yapabiliyor. İslamda ise 2 kadının tanıklığı 1 erkeğin tanıklığına eşit sayılıyor. Sümerlerde bir kadın bir erkekle evlenebiliyor. Oysa İslamda bir erkek çok sayıda kadınla evlenebiliyor. Türkiyemizde ise Cumhuriyetin ilanının ardından kadına evlilik belgesi veriliyor. İslamda kadınlarla erkekler eşit değildir. Bunu kimse söyleyemez. Oysa bundan 4 bin yıl önce Sümerlerde kadınlarla erkekler eşit haklara sahipti."

CUMHURİYET - 28 Mart 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.