İsmail Cem ÖZKAN : 2 Temmuz çağrısı üzerine

İsmail Cem ÖZKAN : 2 Temmuz çağrısı üzerine

İsmail Cem ÖZKAN : 2 Temmuz çağrısı üzerine… Alevi inancındaki insanların büyük çoğunluğu CHP ile gönül...

A+A-

İsmail Cem ÖZKAN : 2 Temmuz çağrısı üzerineİsmail Cem ÖZKAN : 2 Temmuz çağrısı üzerine…
 
Alevi inancındaki insanların büyük çoğunluğu CHP ile gönül bağı kurmuş ve bu gönül bağının gerçek gözün görmesini engellediğini düşünüyorum. CHP Alevilere hiçbir zaman Alevilerin lehine vaatte bulunmamıştır, hiçbir zaman aleviler için ibadethanelerin yasallaşmasını savunmamıştır, alevi olan vatandaşları zulüm görmeleri karşısında direnç göstermemiştir, peki aleviler neden CHP arkasındalar?
 
Kurdun peşi sıra giden koyun gibidir. Kurdun niyeti belli olmasına rağmen neden aleviler kurdun peşi sıra gider?

2 Temmuz yaklaşmaktadır, alevi kurumları CHP genel başkanına Sivas’ta Madımak Oteli önünde yapılacak olan etkinliğe davet etmektedirler. Neden? CHP genel başkanı dışında başka bir siyasi parti lideri yok mu, oraya davet edilecek? Örneğin Muhsin Yazıcıoğlu; CHP liderinin görüşlerinden farklı bir şey savunmuyor, üstelik orada onun partisinden biride öldü. Aleviler parti liderleri arasında ayrımcılık yapıyorlar. Hep kuzu postunda birine davet gönderilmiştir, kuzu postsuz biri ile arasındaki farkı düşünülmüş müdür? Gerçekten aralarında fark var mıdır? Yazıcıoğlu sağ partiyi temsil ediyor, CHP kimi temsil ediyor?
(Yazıcıoğlu’nun Çorum, Sivas, Maraş olaylarındaki rolünü unutmuyorum.)
 
Aleviler sol dünya görüşünün dostudur ve onlar ile hareket eder inancı vardır, düşünelim, aleviler etkinliklerine hangi sol partinin liderini komuoyu önünde davet etmiştir? EMEP başkanı; ÖDP başkanı davet edilmiş midir? Nasıl olsa onlar gelecektir, onlara davete gerek yok! Alevilerin beklentileri bunda etkisi olmuş olmasın? O partilerden beklentileri yoktur, CHP ise beklentilere yanıt verecek ekonomik koşullara sahiptir. Akılcı olan CHP içinde mevzi sahibi olmak! CHP kaç yıldır siyasi yaşam içinde, bunca zaman içinde aleviler kendileri için ne yapabilmişlerdir? (Kişisel kazançlar burada önemi yoktur.)
 
Geçen genel seçimlerde bir grup alevi, milletvekili olmak için CHP milletvekili aday adayı olmuş ve genel başkandan bile randevu alamamıştı. Doğal olarak aday dahi olmadan CHP’ye kerhen destek vermişlerdi. Şeriata karşı CHP ve MHP! O dönemde alevi aday adaylarının tavırları unutulmadı. (AKP güçlenerek iktidara geldi, CHP ne yaptı bu durumda? CHP desteklenmelidir diyenler acaba şimdi ne düşünüyorlar?)
 
Parlamentoda kaç alevi milletvekili var? Alevi milletvekilini artırmak için hadi CHP’ye! En azından seçilme şansı var! Seçilemeyenler için belki İş Bankası yönetim kurulu üyeliği düşer mi? Aleviler ve CHP karşılıklı olarak pragmatik yaklaşım içinde olmasınlar? Koşullar bir arada olmayı zorunlu kılıyor! Şeriat geliyor, ona karşı CHP saffına!
 
Bugünkü AKP iktidarını orada tutan güç muhalefettir. AKP liderini başbakan koltuğuna taşıyanda CHP genel başkanıdır. AKP iktidarı süresince uysal muhalefetlik özelliği gösteren CHP yönetimi iktidara gelmemek için toplum üzerinde ve toplumların üstü bir soyut devlet politikası savunmuştur. İttifaktan kaçınmış ve bu sayede AKP iktidarının güçlenmesine olanak vermiştir.  Genel başkan tek başına parti içi iktidarına önem vermiş ve homojen bir parti kurmayı başarmıştır. Homojen parti kurduktan sonra Kürt ve alevi açılımı kendisince tanımlamıştır. Oy alabilmek için yeniden yüzünü alevi ve Kürtlere dönerek farklı bir söylem ile seslenmektedir. CHP genel başkanı takıyyecilerden çok şey öğrenmiştir, çünkü onları iktidarda yıllarca tutmayı başarmış biridir. Onun gerçek düşüncesi nedir, bugün söyledikleri mi, dün söyledikleri mi?
 
CHP genel başkanı cem evi inşaatı için temel atma törenine katılmıştır, bu sayede alevi kesimin gönlünü alacak, kırmış olduğu kalpleri onaracaktır, yürürlükteki laiklik uygulaması ile ne kadar uyumludur? Cami inşaatına giden bir parti başkanını düşünün, bir de cem evi inşaatına giden. Temelini attığı cem evi hakkında ne düşünüyor? Orayı bir ibadet yeri olarak mı görüyor, tıpkı camiler gibi, yoksa bir oy yeri olarak mı? Yasal statüsü hakkında herhangi bir önerisi oldu mu?
 
2 Temmuz yaklaşıyor, CHP kuyruğuna tutunmuş Alevilerin olması doğaldır, çünkü Alevilik heterojendir, siyasi kimlikler değişik olabilir, bu bir çeşitliliktir ve doğaladır. Fakat bu çeşitliliği homojen gibi göstermek tehlikelidir ve çıkmaz bir sokaktır. Aleviler örgütlü olanlar geçmişten ders alarak adımlarını düşünerek atmak zorundadır. CHP; Alevilerin partisi değildir, çünkü CHP Alevileri temsil etmiyor. İçinde iyi niyetli politikacı insanların varlığı o partiyi sol, alevi partisi yapmaz. CHP kendi kimliğini tam olarak tarif edecek bir konumda da değildir, AKP karşıtlığı ve şeriat geliyor korkusu, uniter devlet parçalanıyor korkuları üzerinden oy almayı başarmış bir partidir, politikası ve gelecek projesi yoktur. Ne savunduğunu bilmeyen, esen rüzgara göre tavır belirlemeye çalışan ve günü kurtaran bir görünümündedir.
 
Aleviler geçmişten ders almak zorundadır, balık hafızası konumundan kurtularak ne yapmak istediklerini bilen, hedeflerini net ortaya koyan, politik tercihlerini korkular üzerine kurmadan akılcı tavır almak zorundadır. CHP kuzu postuna girmiş kurttur. Bunu görmek için geçen genel seçimlere bakmak yeterlidir. Hiçbir şey olmamış gibi, belediye başkanlığı veya meclis üyeliği ya da oluşacak olan bir genel seçimde milletvekilliği için CHP ile ortak çalışılmasın. Kendi gücüne güvenerek bu beklenilenler gerçekleşebilir, onun için parlamento içinde bağımsız milletvekillerine bakmak yeterlidir.
 
Korkulara teslim olmayan, hedefini ortaya koyan… 2 Temmuz anmaları için dün kendi gücünü ortaya koyanlar bugünde kendi güçlerini ortaya koyacaktır.
 
2 Temmuz günü iktidar partisine güven duyulmayıp kendi güvenliğini oluşturulmuş bir etkinlik olsaydı bu kayıplar olur muydu? O yüzden kendi özgücüne güvenen bir hareket felaketleri baştan önler. Birilerinin gücünün gölgesinde hareket edenler, yenilgiyi baştan kabul edenlerdir.
 
2 Temmuz günü Sivas’a tüm aydın insan davet edilmelidir, ayrım yapılmadan her isteyen orada etkinlik içinde olabilmelidir. 2 Temmuz ayrılıkların değil, birliğin günü olmalıdır. Çok kültürlü, çok dilli, çok inançlı özgür bir Türkiye için çağrı yapılmalıdır.

İsmail Cem ÖZKAN
http://www.cemoezkan.de/
ALEVİ HABER AJANSI - 27 Haziran 2008

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.