İsmail Cem ÖZKAN : Fes takanlara özgürlük!

İsmail Cem ÖZKAN : Fes takanlara özgürlük!

İsmail Cem ÖZKAN : Fes takanlara özgürlük!Türban tartışmaları bir yandan hızlı bir şekilde devam ederken, benim dilimde başka bir...

A+A-

İsmail Cem ÖZKAN : Fes takanlara özgürlük!İsmail Cem ÖZKAN : Fes takanlara özgürlük!

Türban tartışmaları bir yandan hızlı bir şekilde devam ederken, benim dilimde başka bir şeyler dolandı, durmadan söyler buldum kendimi. Madem kılık kıyafette geriye doğru devrim yapıyoruz, o durumda bende başıma fes isterim!

Dilimde bir Nizip türküsü var, gözümün önünde gazete sayfaları.

'Başım ağrıyor başım ağrıyor
Başına kurban olayım
Sabah pazara varayım
Başına bir fes alayım
Fes başına fes başına

Burnum ağrıyor burnum ağrıyor
Burnuna kurban olayım
Sabah pazara varayım
Burnuna hızma alayım

Hızma burnuna hızma burnuna
Sürme gözüne hıdat kaşına
Fes başına
Püskülü ben olayım'

Başımıza bir şeyler geliyor, fakat bizler bunun yaşam içinde yer edinebilmesi için her birimizin burnuna bir hızma takılması gerek, sonra ucuna bir ip ve bir meydana çıkarıp, 'hamamda karılar nasıl bayılır bi göster' diyen elinde tefli biri olduğunda anlayacağız. Yaşadıklarımız ileriye doğru gidiş mi, geriye doğru mu? Osmanlı gibiyiz kardeşim, iki adım ileri attık, şimdi geriye doğru adım atıyoruz, geriye doğru attığımızda adımlarımızı, acaba zaman durup kalabilir mi orada?

'Başım ağrıyor, başım ağrıyooor!'

Başımın ağrıdığından değil de, başıma yakında takacağım fesin ağırlığı geldi gibi. Fesli günlerimizi yakalayacağız yeniden ve bir güzel nostaljik olarak takıldığımız ramazan geceleri artık uzun uzuuuun yaşarız. Bir kere çok istendin mi, gerçekleşiyormuş, ahhh nerede o eski ramazan geceleri, direkler arasındaki ortaoyunları. Orta oyuncumuz elinde küçük bir mendil ile bize hangi hikayeleri anlatacak? Çocuklarımıza eskiden bizler başımızda fes olmadan özgürce geziyorduk diye nostaljik takılacağız! Türban takma ile fes takma arasında bir benzerlik yok, çağrıştırmıyor da, İstanbul ana caddelerinde dolanan kalpaklı uzun elbiseli, bıyıkları dikkatlice alınmış sakallı ve dik yürüyenler gibi değiliz. 31 Mart vakasında ki olaylar sanki yeniden yaşanacak gibi bir his oluşmaya başladı, okullularla, alaylılar arasındaki kavgada bu sefer kim galip gelecek dersiniz?

Ben kamu alanlarında fes takma özgürlüğü mücadelesi mi yapacağım şimdi? Türban orada özgür olur da, fes neden özgür olmasın? Madem türban nasıl takılacağı kanunlarla belirleniyor, fesi nasıl takacağımızı, püskülün nasıl duracağı ve uzunluğu konusunda da bir kanun çıkarırlar mı? Fes takanların çoğalması için hadi fes takma kapmayası başlatalım ve biz kaç kişiyiz girişimi başlatalım! Ne dersiniz, bugün baş ağrımın nedeni acaba bu fes takma özlemimden mi oluşuyor?

İsmail Cem Özkan
30 Ocak 2008 - http://www.cemoezkan.de/

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.