İsmail Cem ÖZKAN : Irkçı doğulmaz, ırkçı olunur!

İsmail Cem ÖZKAN : Irkçı doğulmaz, ırkçı olunur!

İsmail Cem ÖZKAN : Irkçı doğulmaz, ırkçı olunur! Çamuroğlu üzerine yapılan bir açıklamadan duyduğum rahatsızlığı...

A+A-

İsmail Cem ÖZKAN : Irkçı doğulmaz, ırkçı olunur! İsmail Cem ÖZKAN : Irkçı doğulmaz, ırkçı olunur!

Çamuroğlu üzerine yapılan bir açıklamadan duyduğum rahatsızlığı paylaşmak istedim. Reha Çamuroğlu durduğu nokta ne olursa olsun, onun etnik kökü beni ilgilendirmiyor. Kendisini alevi olarak görmekte ve alevi inancı üzerine çalışmalarda bulunmuştur. Siyasi tercihi sağ bulvarda yer almak üzerine oturmuştur. Onun ile siyasi mücadele zemini, o zeminin koşulları ortadadır ve o koşullarda düşünceler çatışmaktadır. Etnik kökü önemi yoktur. Düşünceler ve çözüm yolları ortaya konur, o konu üzerinde tartışılır. Bugüne kadar yapılanda bu yönde olmuştur. Fakat Cemal Şener açıklamasını okuyunca irkildim. Çamuroğlu alevi değil, ermenidir açıklaması yapmıştır. *

Alevi bir inançtır, ırk değildir. Onu ayıracak kadar okumuş olduğu yazarın yaşam öyküsünden okudum. Irk ile İnancı karıştıracak kadar gözü karadır. Sırf düşmanı karalamak için her türlü yolu mubah görür, fakat çamur atarken kendi çamurunu ortaya sermiştir. Alevi inancı içinde bu şekilde davrananlara ne denir? Alevilikte en önemli kurallardan biri diline hakim olmaktır. Diline hakim olamayan ve ırkçı davranışı ile alevi olunamayacağını bilmesi gerekir, çünkü alevi inancı içinde ırk ayırımı yoktur, ceylan ile aslanı bir kucakta tutmaktır esas olan. Ayrılıkları olduğu gibi kabul ederek çok kültürlülüğü kabul eder. Ermenidir açıklaması ile kendisince Ermenileri ötekileştirmiştir. Kişinin kökeni isterse Ermeni olsun, ister Yunan olsun eğer kişi kendisini alevi olarak görüyorsa alevidir. Mahzuni bir 'alevi' olarak ölmüştür, alevi topraklarında sonsuzluk uykusundadır.

Alevi doğmuş olmak alevi olarak yaşanacağı anlamına gelmez. Alevi öğretileri dışında davranış gösterenler alevi olup olmayacağına kişi kendisi karar versin. Cem toplansın, cem'de karar verilsin. Ulemalar gibi fetva vererek Alevilik içinde olunup olunmayacağına karar veremez kişi. O Ermeni'dir diyerek güya kendisince dışlıyor ve küçümsüyor. O dışarıdan gazel okuyan bir kişi, bizim iç işimize karışamaz demektedir. Kendisinde o hakkı görmektedir, ırkçı bir düşünce ile.

(Alevi olmak için Kürt, Türk ve Arap olmak gerek sadece sanırım. Diğer halklar alevi olamaz!)

Kişilerin etnik kökenine bakmak ne zamandan beri solcuların işi olmuştur? Gobels ile içki mi kaldırdılar aynı sofrada?

Irkçılar genel olarak bütün kötülüklerin nedeni olarak Yahudileri görür. Bazıları da Ermenileri. Onlar yok edilmesi gereken birer asalaktır ve toplumun kanser hücresidir. Kanser uru bulunuyorsa, onu bıçak ile yarıp içinde ki pisliği dökmek gerekli olduğuna inanılır. Kendilerince yaptıkları da budur. 1938 yılında Dersim bölgesinde de aynı anlayış ile neşter atılmıştır.6 – 7 Eylül'de de aynı düşünce yapısı ile dükkanlar yağmalanmıştır, sokaklarda yakalananlar linç edilmek istenmiştir. Varlık vergisi ile ellerindeki mal varlıkları alınmışlar tarihin sayfalarında durmaktadırlar. Bunlar bizden olanlar, evrensel köyümüzde Almanya tarihi tüm açıklığı ile ortadadır. Hitler, Yahudi ırkını Almanlardan temizleme operasyonu gerçekleştirmek için her türlü yöntemi kullanmıştır. Amerika'da yerlileri beyaz ırkın kölesi yapma mücadelesi, onların topraklarının tamamı ile yok olmasına neden olmuştur. Beyaz ırkın insan gücüne ihtiyacı sorunu Afrika insanlarının dünyanın her yerine köle olarak satılması ve onların toplum dışına atılması sadece Amerika kıtası ile sınırlı değildir. Ülkemizde de Afrika'dan gelen kölelerin oluşturmuş olduğu yerleşim birimlerini kim bilir?

Irklar konusunda çok şey bilenler elbette her şeyi biliyorlardır! Kimin hangi ırktan geldiğini çok net olarak bilirler!

Ermenilerin en yakın dostu olanlar Alevilerdir, çünkü tarih içinde ortak acıları vardır. Birbirlerini iyi anlarlar. Bir Ermeninin kendisini alevi olarak görmesi yadırganacak durum değildir, çünkü o büyük zorunlu göçte Ermeniler çocuklarını alevi ailelere bırakmıştır.

Irkçılık çağın hastalığıdır, bu hastalığa eskiden solcu olarak gördüğüm insanların kapılmış olduğunu üzülerek görmekteyim. Değişim ırkçılık yönünde de olmaktadır. Bazıları iktidar partisi kuyruğuna takılıp oradan rant elde ederken, ırkçılıktan da rant elde edildiğini düşünüyorum, çünkü bir insan neden durduk yere ırkçı olur ve ırkçı açıklamalarda bulunur?

Çamuroğlu ile hiçbir zaman aynı çizgide olmadım. Aynı dünya görüşünü paylaşmıyorum, ortak bir geçmişimiz yok. Aynı zaman dilimi içinde sadece Türkiye'de yaşadık, onun dışında hiçbir ortak yanım yok. Fakat onun kökeni beni hiç ilgilendirmiyor. Hangi etnik kökenden gelmiş olması onun siyasi düşünce yapısını ve duruşunu değiştirmez. Hiçbir insan ırkını ve konuştuğu dili seçme hakkı yoktur doğduğunda. Hangi ortamda doğmuş olursa onu benimser ve o isim ile anılır. İnsanların seçme hakkı olsaydı belki o yönde eleştiri olabilirdi. Seçme şansı olmayanlar her ortamda eşittir ve ne biri diğerinden üstündür ne de alçaktır. Üstün ırk yoktur! Eğer var olduğunu düşünüyorsanız, Hitler ile akraba olup olmadığınızı düşünün derim!

* Alevi Haber (VATAN - 16 Ocak 2008)

19 Ocak 2008
İsmail Cem Özkan
www.alevihaber.com

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.