İsrafil Erbil'den Londra'da AKP'ye uyarı

İsrafil Erbil'den Londra'da AKP'ye uyarı

İsrafil Erbil'den Londra'da AKP'ye uyarıFotoğraf: Londra Parlementosu’nda Devlet Bakanı ve Türkiye –AB İlişkileri Başmüzakerecisi...

A+A-

İsrafil Erbil'den Londra'da AKP'ye uyarıİsrafil Erbil'den Londra'da AKP'ye uyarı

Fotoğraf: Londra Parlementosu’nda Devlet Bakanı ve Türkiye –AB İlişkileri Başmüzakerecisi Egemen Bağış ile görüşen İngiltere Alevi Kültür Merkezi Cemevi (İAKM-C) Başkanı İsrafil Erbil, AKP’ye Londra’dan mesaj gönderdi. Görüşmeyi İslington Belediye Meclis üyesi Meral Ece’de izledi.

İngiltere Parlementosu’nda Türkiye-AB  ilişkilerini yürüten Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile görüşen İAKM-C Başkanı İsrafil Erbil, “Türkiye’de yaşayan Alevilerin haklarını, Avrupa mahkemelerinde mahkum olmadan verin” dedi.

İngiltere Parlementosu’nda dernek temsilcileri , işadamları ve politikacıların bulunduğu toplantıya katılan Türkiye ‘nin Devlet Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış, İngiltere’de yaşayan toplum temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda Egemen Bağış ile görüşen İAKM-C Başkanı İsrafil Erbil, geçen hafta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) tarafından kimliklerden “İslam” bölümünün kaldırılması kararına atıfta bulunarak, Türkiye’de Alevilere yapılan benzer ayrımcılıkların Avrupa Mahkemeleri’nin yeni kararlarına gerek kalmadan ortadan kaldırılmasını istedi.

Bir çok davetli ve gazetecinin  şahit olduğu konuşmada İsrafil Erbil, şunları söyledi, ”Sayın Bağış, biz Aleviler  Avrupa mahkemelerinde Türkiye’yi benzer davalarda mahkum ettirmek  istemiyoruz. Türkiye’de Aleviler çeşitli baskı ve ayrımcılığa tabi tutuluyor, Örneğin zorunlu din derslerini kaldırılmalıdır, Alevi köylerine cami yapmaktan vazgeçilmelidir, Hacı Bektaşı Veli Dergahı Alevilere verilmelidir, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kaldırılması gerekir ve Madımak’ı müze yapılmaması Türkiye’nin ayıbıdır”.  Başmüzakereci  Egemen Bağış’a, Avrupa’nın çeşitli ülkerinde  örgütlü yüzlerce Alevi kuruluşunun bulunduğunu hatırlatan Erbil, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Avrupa Birliği’ne girmesi için baskı grubu oluşturarak, lobi faaliyetlerinde bulunabilecek bu kuruluşları, davalar açarak Türkiye aleyhine kararlar çıkartmak zorunda bırakmayın dedi.

İAKM-C Başkanı İsrafil Erbil’i dikkatle dinleyen Başmüzakereci Egemen Bağış’da, Cumhurbaşkaını Abdullah Gül’ün cemevlerini ziyaret ettiğini ve bunun tarihte bir ilk olduğunu belirterek, bu konuda adımlar atıldığını ve açılımlar yapıldığını ifade etti. Yardımcılarına talimat veren Egemen Bağış, bir sonraki Londra gezisin de programa Londra Cemevi’ninde alınmasını istedi. Kısa görüşmede son kez söz alan Erbil, kendilerini kurumlarında ağırlamaktan memnun olacaklarını ancak, ziyaret ve “açılımların” artık yeterli olmadığını, somut adımlar beklediklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK : Alevihaber.com - 11 Şubat 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.