İstanbul Aydın Üniversitesi'nde türban

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde türban

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde türban iznini kimin verdiği tartışılıyor Herkes birbirini suçluyor Rektörlük adına yapılan...

A+A-

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde türbanİstanbul Aydın Üniversitesi'nde türban iznini kimin verdiği tartışılıyor

Herkes birbirini suçluyor

Rektörlük adına yapılan açıklamada "türbanlı öğrencilerin üniversiteye girişine ilişkin sorumluluğun mütevelli heyetine ait olduğu" iddia edilirken mütevelli heyeti üyesi Çetin Yıldırımak'ın, konunun rektörlüğün bilgisi dahilinde olduğunu söyledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Anayasa Mahkemesi kararına karşın türbanlı öğrencilerin üniversiteye girdiği ortaya çıktı. Türkiye genelindeki üniversitelerin aksine türbanlı öğrencilere kapılarını açan üniversitede "izni kimin verdiği" de tartışma konusu oldu.

2003'te eğitim-öğretim hayatına başlayan Aydın Üniversitesi Bahçelievler Yerleşkesi'ne giren türbanlı öğrenciler, üniversite rektörlüğü ve mütevelli heyetini karşı karşıya getirdi. Rektörlük adına yapılan açıklamada "türbanlı öğrencilerin üniversiteye girişine ilişkin sorumluluğun mütevelli heyetine ait olduğu" iddia edilirken mütevelli heyeti üyesi Çetin Yıldırımakın, konunun rektörlüğün bilgisi dahilinde olduğunu söyledi. Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Mehmet Durakoğlu ise hukuki olarak sorumluluğun Rektör Prof. Dr. Salih Çelikkale 'ye ait olduğunu belirtti. Rektör Çelikkale ise sorularımıza yanıt vermedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın , "mütevelli heyetin türbana ilişkin bir karar almadığını, üniversitenin YÖK'ten aldığı talimatı uyguladığını ve YÖK'ten aksi bir açıklama gelmediği sürece uygulamanın dışına çıkılmayacağını" belirtti. Aydın, "6 bin kişilik bir üniversitede 15-20 türbanlı öğrenci gözden kaçmış olabilir, bu konuda belli bir mercii suçlamak doğru olmaz" dedi.

Üniversitenin türbanlı öğrencilere kapılarını açmasının "kabul edilemez" olduğunu ifade eden üniversitenin mütevelli heyeti üyesi ve Türk Kalp Vakfı Başkanı avukat Yıldırımakın ise "Aydın Üniversitesi'ne türbanlı öğrencilerin alındığından kesinlikle haberim yok. Böyle bir durumu kabul etmemiz mümkün değil. Bu konuda derhal önlem alacağız. Bu olanlar kesinlikle mütevelli heyetinin bilgisi dışında, karar rektöre ait. Ben yasalara bağlı bir hukukçu olarak biliyorum ki şu an türbanla üniversiteye girilmesi mümkün değil. Türbanla üniversiteye girilmesi, duygusal bir mesele ya da bir inanç meselesi değil. Burası bir hukuk devletiyse üniversiteler yasalara uymak zorundadır" diye konuştu.

SORUMLULUK REKTÖRE AİT

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı avukat Mehmet Durakoğlu, türbanın üniversiteye girişine ilişkin sorumluluğun tamamen rektöre ait olduğunu belirterek "Şu an üniversiteye türbanlı öğrenciler giriş yapabiliyorsa bu rektörün sorumluluğundadır. Anayasa Mahkemesi kararının dışına ne rektörlük ne de mütevelli heyeti çıkabilir. Kaldı ki mütevelli heyeti kapıdan kimin girdiğini kontrol edemez, konu rektörlüğün bilgisi dahilindedir" dedi.

MELTEM YILMAZ  / CUMHURİYET - 28 Mart 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.