İstanbul Habipler de tarikat baskını

İstanbul Habipler de tarikat baskını

Jandarma'dan tarikat baskını  Jandarma, önceki gece İstanbul Habipler'deki iki ayrı eve operasyon düzenledi. Yapılan aramanın ardından...

A+A-

İstanbul Habipler de tarikat baskını Jandarma'dan tarikat baskını
 
Jandarma, önceki gece İstanbul Habipler'deki iki ayrı eve operasyon düzenledi. Yapılan aramanın ardından toplam toplam 173 kişi adli makamlara sevkedildi. Operasyonla ilgili olarak maksatlı yayın yapan bazı dinci gazeteler, haberi okurlarına "Jandarma cami bastı" diye duyurdu. Arama yapılan yerlerin cami değil mesken olduğunu belirten Jandarma sert bir açıklama yaptı.

İşte Jandarma'dan baskın açıklaması...

Jandarma Genel Komutanlığı Genel Sekreterliği konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, İstanbul Eyüp 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararı gereği  arama yapılan 2 ayrı evin cami veya mescit değil, özel şahıslara ait  mesken olduğunu, arama sırasında mevcut mevzuat hükümlerine riayet  edilerek azami titizliğin gösterildiğini bildirdi.

ARAMA CMUK'A GÖRE YAPILDI

Sekreterlik'ten yapılan basın  açıklamasında, bugün bir gazetede “Jandarma Cami Bastı” başlıklı bir  haberin yer aldığı belirtilerek, kolluk kuvvetleri tarafından konutta,  iş yerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlardaki adli arama  işlemlerinin, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre  Cumhuriyet Savcılarının yazılı emirleri veya hakim kararları ile  yapıldığı hatırlatıldı.

ADLİ MAKAMLARA SEVK EDİLDİ

Anılan olayda da İstanbul Eyüp 2'nci Sulh Ceza Mahkemesinin 30 Kasım  2007 gün ve 2007/2709 sayılı arama kararı gereğince 2 Aralık 2007 günü  jandarma sorumluluk bölgesinde bulunan iki ayrı evde arama yapıldığı  belirtilen açıklamada, aramada 133'ü erkek, 33'ü bayan ve 7'si çocuk  olmak üzere toplam 173 şahsın çeşitli kanunlara muhalefet suçundan  yakalanarak adli makamlara sevk edildiği kaydedildi. Ayrıca, izinsiz  olarak toplandığı tespit edilen 86 bin 200 YTL, 19 bin 285 avro ve 8 bin  860 ABD dolarına da el konulduğu bildirildi.

CAMİ DEĞİL MESKEN

Açıklamada, şöyle denildi: “Arama yapılan yerler, cami veya mescit olmayıp, özel şahıslara ait  mesken konumundadır. Arama işlemleri sırasında mevcut mevzuat  hükümlerine riayet edilerek azami titizlik gösterilmiştir. Tamamen yasal çerçevede cereyan eden bir olayın kasıtlı olarak yanlış  aksettirilmesindeki amaç, kamuoyunun takdirine maruzdur.”

4 Aralık 2007 - A.A. - HÜRRİYET 

VAKİT YİNE ÇARPITTI : Jandarma camiye baskın düzenledi

İstanbul Habipler’deki Mehmet Emin Mescidi'ni önceki gece basan jandarma, yatsı namazı sonrasında bir araya gelerek sohbet dinleyen 110 kişilik cemaat grubunu 20 kilometre uzaktaki jandarma karakoluna götürdü.

İstanbul Habipler’deki Mehmet Emin Mescidi'ni önceki gece basan jandarma, yatsı namazı sonrasında bir araya gelerek sohbet dinleyen 110 kişilik cemaat grubunu silahlı askerler eşliğinde 20 kilometre uzaktaki jandarma karakoluna götürdü.

Sabah saatlerine kadar sorgulanan vatandaşlar, sabaha karşı serbest bırakıldı.

Yatsı namazı sonrasında bir araya gelerek sohbet dinleyen cemaat, jandarma baskını ile şok oldu. Terörist muamelesine maruz kalan vatandaşlar otobüslere doldurularak silahlı askerlerin gözetiminde jandarma karakoluna götürüldü. Sabah saatlerine kadar sorgulanan vatandaşların tümü dün sabaha karşı serbest bırakıldı.

SOHBET DİNLEMEK İÇİN TOPLANMIŞLARDI

Olay önceki gece Habipler Yayla Köyü Mehmet Emin Mescidi’nde yaşandı. Yatsı namazı ardından sohbet dinlemek üzere mescidde toplanan kadınlı-erkekli vatandaşlar, sohbetlerini yapmış ve Kur’an-ı Kerim dinliyorlardı. Saat 20.00 sularında mescide jandarmalar girdi. Botları ile namaz kılınıp ibadet edilen bölümlere giren İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı bazı jandarma görevlileri, sakin olunması ve panik yapılmaması yönünde uyarı yapmalarının ardından kimlikleri toplayıp cemaate suçlu muamelesi yaptı. Bazı jandarma görevlilerinin galoş giydikleri, fakat içeri girip çıkarken galoşu değiştirmedikleri için mescid halılarını kirlettikleri görüldü. Kamera görüntüleri alınan ve fotoğrafları çekilen cemaat, bir araya toplanıp bir süre mescid içinde bekletildi.

Kimsenin dışarı çıkmasına izin verilmezken bu sırada mescid didik didik arandı. Aramada herhangi bir suç unsuruna rastlanamazken, cemaatin fakirlere dağıtılması için bağışladığı zekat paralarına el konuldu. Mescidin duvarında asılı bulunan Türk bayrağı da kamera görüntülerine takıldı.

ABARTILI GÜVENLİK TEDBİRLERİ TEPKİ ÇEKTİ

Yaklaşık 20 araçla mescid etrafını kuşatan jandarma görevlileri yürüyemeyecek kadar yaşlı vatandaşların ifadelerini olay yerinde alırken, yaklaşık 110 kişiyi de geniş güvenlik tedbirleri altında 20 kilometre uzaktaki Kemerburgaz Jandarma Karakolu’na götürdü. Cemaatin karakola götürüldüğü sırada güvenlik tedbirlerinin abartılması şaşkınlıkla karşılandı. 10 kişilik gruplar halinde mescidden çıkarılan ve oluşturulan jandarma koridorundan geçirilerek otobüslere bindirilen vatandaşlar, terörist muamelesi gördü. Gece geç saatlerde Kemerburgaz Jandarma Karakolu’na getirilen 110 kişi, sabah saatlerine kadar sorgulandı. Sabaha karşı sorguları tamamlanan vatandaşların tümü serbest bırakılırken, gözaltına alınan cemaatten Elvan Alkan, “Karakolda sabaha kadar tek tek sorgulandık. Bize neden bu mescide gittiğimiz, burada ne yaptığımız, neden ‘la ilahe illallah’ dediğimiz, Atatürk hakkında ne düşündüğümüz gibi şeyler sordular. Maruz kaldığımız muamele çok rencide ediciydi. Biz vatanını milletini seven insanlarız ve bu vatanın birlik ve beraberliği için dua ederiz” dedi.

Gözaltında tutulan bir başka vatandaş ise karakolda bekletildikleri odaların kapısına silahlı askerler dikildiğini, tuvalete gittiklerinde bile tuvaletin başına silahlı nöbetçi dikildiğini, bu durumun yürek burktuğunu ifade etti.

Operasyonu düzenleyen İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Basın Enformasyon Şube Müdürlüğü görevlileri ise Habipler Yayla Köyü’ndeki mescidden 110 kişinin alındığını, zanlıların ifadelerinin alındıktan sonra serbest bırakıldıklarını bildirdiler.

Vakit - 04 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.