İstanbul'da 2 Temmuz çağrısı...

İstanbul'da 2 Temmuz çağrısı...

İstanbul'da 2 Temmuz çağrısı...2 Temmuz Sivas Katliamı’nın 16. yıldönümünde gerçekleştirilecek miting için...

A+A-

İstanbul'da 2 Temmuz çağrısı...

İstanbul'da 2 Temmuz çağrısı...

2 Temmuz Sivas Katliamı’nın 16. yıldönümünde gerçekleştirilecek miting için biraraya gelen kurumlar 27 Haziran günü basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Saat 13.00’te Taksim Tramvay Durağı’nda toplanan 2 Temmuz Tertip Komitesi, “Sivas katliamını unutmadık unutturmayacağız!” pankartı ve Sivas şehitlerinin fotoğraflarını taşıdı.

Sivas katliamını unutmadık, unutturmayacağız! Devletin Alevisi olmayacağız” şiarlı çağrı afişlerinin taşındığı eylemde basın açıklamasını okuyan Hatice Köse, Sivas Madımak katliamına değinerek Maraş, Çorum, Malatya katliamlarında olduğu gibi Sivas’ta da katledilenin “bu ülkenin devrimci, demokratik, aydınlık bilinci” olduğunu ifade etti.

Kürt halkı üzerindeki baskıların ve son dönemdeki devlet terörünün teşhir edildiği açıklama metninde AKP’nin sahte Alevi Açılımı’na değinildi.

Açıklama,

- Sivas katliamında sorumluluğu olan dönemin tüm yetkililerinin yargılanması

- Madımak Oteli Müze olmalı

- Zorunlu din derslerine son verilmeli

- Diyanet İşleri kaldırılmalı

- Kimliklerden din hanesi çıkarılmalı

- Kürt sorunu demokratik yollarla çözülmeli

- Operasyonlar durdurulmalı

- Hapishanelerdeki tecrit ve işkenceler son bulmalı

- Ezilen emekçi halklardan yana özgür, demokratik ve toplumcu bir anayasa hazırlanmalı

- Örgütlenme hakkı üzerindeki baskılar son bulmalıdır taleplerinin sıralanmasıyla son buldu.

İstanbul'da 2 Temmuz çağrısı...

Yürüyüşe polis barikatı...           

Basın açıklamasının ardından 2 Temmuz mitingine çağrı yapan bildirilerin dağıtımı için İstiklal Caddesi üzerinden Galatasaray Lisesi önüne yürümek isteyen kitlenin önünü polis barikatıyla kesildi. Barikat önünde “Katil devlet hesap verecek!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Pir Sultan’a değil çetelere barikat!” sloganları atıldı.

Barikatın önünde atılan protesto sloganlarıyla bir süre gerçekleştirilen oturma eyleminin ardından pankartsız bir biçimde toplu bildiri dağıtımı yapılarak cadde boyunca yüründü. Bir süre sonra dövizler açıldı.

Eylem boyunca, “Sivas şehitleri ölümsüzdür!”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “2 Temmuz’da alanlara!” sloganları atılarak tek tek okunan Sivas şehitlerinin adları “yaşıyor!” denilerek cevaplandı.

2 Temmuz 2009 Perşembe günü Kadıköy’de gerçekleştirilecek olan 2 Temmuz mitinginin tertip komitesi şu bileşenlerden oluşuyor:

Alevi Bektaşi Federasyonu, PSAKD, ÇHD, Halk Cephesi, TMMOB İKK, Partizan, TKP, Halkevleri, ESP, Divriği Kültür Derneği, Partizan, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Tohum Kültür Merkezi, Özgür Demokratik Alevi Hareketi, İHD İstanbul Şubesi, Kaldıraç, EHP, AKA-DER, Boğaziçi Alevi Kültür Derneği, Çekmeköy Yurttaş Girişimi, Devrimci Alevi Komitesi, DHF, DTP İstanbul İl Başkanlığı, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Kerbela.biz, Koçgiri Kültür Merkezi Girişimi, SODAP, Taşdelen Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Derneği, TUDEF, 78’liler Girişimi, Türk Tabipleri Birliği

Kızıl Bayrak / İstanbul - 27.06.2009

Aleviler: Unutmak tekrar tekrar yanmaktır 

İSTANBUL (27.06.2009)- Sivas Katliamı'nın yıl dönümü yaklaşıyor. Alevi örgütleri, sendikalar, meslek örgütleri ve demokratik kurumlar bugün Taksim tramvay durağında basın açıklaması yaptı, Sivas Katliamı'nın yıl dönümünde Kadıköy Meydanı'nda yapılacak mitinge çağrı yaptı.

Aralarında Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, ESP, İHD, TTB, KESK Şubeler Platformu, SDP, Sosyalist Parti ve Halk Cephesi'nin de bulunduğu onlarca kurum Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya geldi. Eylemde, Sivas şehitlerinin resimlerini taşındı, “Sivas katliamını unutmadık unutturmayacağız” pankartı açıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu MYK üyesi Hatice Köse, yaptığı açıklamada, katliamın üzerinden 16 yıl geçtiğini hatırlattı, devlet tarafından bilinmesine rağmen katliama göz yumulduğunu ifade etti, “Tıpkı Maraş ve Çorum gibi. Devletin bu seferki katliamda kullandığı güç ise yine bir kontrgerilla örgütlenmesi olan siyasal İslam'ın temsilcileriydi” diye konuştu. Köse, zulmün olduğu her yerde ona direnişinde mutlaka olduğunu ve olacağını belirtti, “Anadolu ve Mezopotamya tarihi katliamlar ve direnişlerle beraber anılmıştır. Bu topraklarda katliamlar güncel bir tehlikedir. Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, 19 Aralık hapishaneler ve Ümraniye bunların başında gelenleridir” diye konuştu.

İstanbul'da 2 Temmuz çağrısı...

Talepler mücadele ile kabul ettirilir

ABF MYK üyesi Köse, Alevilerin bugüne kadar katliamlar ve baskı yoluyla asimile edilmeye çalışıldığını vurguladı, AKP'nin Alevi açılımın işaret etti, “35 canın mirasına sahip çıkıp, mücadelemize devam edeceğiz. Alevi hareketi bir kazanım elde edecekse mücadelesiyle edecektir. Devlet taleplerimizi kabul edecekse mücadelemiz sonunda olacaktır. Kazandığımız ve kazanacağımız haklarımızı kimse kendi lütfü olarak göstermeye kalkmasın, yanılırlar” dedi.

Köse, Ankara'da yapılan 100 bin kişilik Alevi mitingini hatırlattı, “Artık kimse Alevileri eskisi gibi beklemesin, bizim yolumuz özgürlüğün, adaletin, halkların kardeşliğinin yoludur. Bizim yolumuz özgür, adil ve eşit bir ülkenin yoludur” dedi.

Köse taleplerini şöyle sıraladı: “Sivas katliamında sorumluluğu olan dönemin tüm yetkilileri yargılanmalı, Madımak oteli müze olmalı, din derslerine son verilmeli, Diyanet İşleri kaldırılmalı,kimliklerden din hanesi çıkarılmalıdır. Kürt sorunu demokratik yollarla çözülmeli, hapishanelerdeki tecrit ve işkenceler son bulmalı, ezilen halklardan yana özgür, demokratik bir anayasa hazırlanmalı, emekçi halktan yana, toplumcu bir anayasa örgütlenme hakkı üzerindeki baskılar son bulmalıdır.” Köse, emekçi halkı, 2 Temmuz'da saat 16:00'da Kadıköy Tepe Nautilus önünde yaplacak mitinge katılma çağrısında bulundu.

İstanbul'da 2 Temmuz çağrısı...

İnsanlar yanarken neredeydiniz?

Kurumlar, açıklama ardından mitinge çağrı bildirileri dağıtmak için istiklal Caddesi'nde yürüyüşe geçti. Polis, yürüyüşleri kapatmak istediği İstiklal Caddesi'nin girişine barikat kurdu. Kurumlar, barikatı oturma eylemiyle protesto etti. Emekçiler polise, “Sivas'ta insanlar yanarken neredeydiniz” diye tepki gösterdi.

İstanbul'da 2 Temmuz çağrısı...

ATILIM HABER - 27.06.2009

İstanbul'da 2 Temmuz mitingine çağrı  
 
Taksim Tramvay durağında yapılan basın açıklamasıyla 2 Temmuz’da İstanbul’da yapılacak Sivas Katliamı'nı anma mitingine çağrı yapıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Kültür Sekreteri Hatice Köse’nin okuduğu açıklamanın ardından İstiklal Caddesi üzerinde bildiri dağıtmak isteyen kurum temsilcilerine polis izin vermedi.

Sivas şehitlerinin fotoğraflarını indirilmesini isteyen polisle kurum temsilcileri arasında tartışma yaşandı.

Durumu protesto eden topluluk yarım saatlik oturma eyleminin ardından daha sonra bildiri dağıtılacağını açıklayarak dağıldı.

Polis yetkilisinin tartışma esnasında “benimle pazarlık yapmayın, devlet pazarlık yapmaz” dediği gözlendi.

Düzenlenen basın açıklamasına Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği, Halkevleri ve birçok demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

Basın açıklamasının tam metnini aşağıda sunuyoruz:

Basına ve kamuoyuna

Sivas Katliamı'nı unutmadık unutturmayacağız!

Devletin alevisi olmayacağız!

Madımak otelinden alevlerin yükselmesinin üzerinden tam 16 yıl geçti. İnsan olanın öfkeyle kızgınlıkla izlediği bir katliamın anıtı oldu Madımak. Anadolu’nun ilerici aydınlıktan yana insanları, şairleri, tiyatrocuları ve semah dönmeye giden canlar kendi öz kültürümüzü yaşamaya, yaşatmaya gitmişlerdi Sivas’a, Pir Sultan diyarına. Şenliklerden önce Sivas’ta dağıtılan bildiri halkı “cihada” çağırıyordu. 2 Temmuz günü saldırgan güruh önce Kültür Merkezine saldırdı, burada barikatlar kurulup saldırıya cevap verilince, yönlerini bu kez Madımak Oteli’ne doğru çevirdiler. Burada sayıları git gide artan saldırgan güruha karşı ne asker ne polis herhangi bir önlem almadı. Otelin etrafı sarılmaya başlandı ve devletin tüm birimlerinin gözü önünde yaklaşık 8 saat mahsur kaldıkları Madımak Otelinden cansız bedenleri dışarı çıkartıldı. Devletin tüm birimlerince günler öncesinden haber alınan ve göz göre göre katliama izin verilen bir gün yasadı Sivas. Tıpkı Maraş ve Çorum gibi. Devletin bu seferki katliamda kullandığı güç ise yine bir kotrgerilla örgütlenmesi olan siyasal islam’ın temsilcileriydi.

Unutmak tekrar tekrar yanmaktır…

Anadolu ve Mezopotamya tarihi katliamlar ve direnişlerle beraber anılmıştır. Zulmün olduğu her yerde ona direnenlerde mutlaka vardı ve hep var olacaklar. Bu topraklarda katliamlar güncel bir tehlikedir. Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, 19 Aralık hapishaneler ve Ümraniye bunların başında gelenleridir. Bir yandan açılımdan bahsedip diğer yandan Kürt halkının üzerine bombalar yağdıran, sendikalara saldıran, toplumu terörle mücadele yasalarıyla, gözaltılarla boyun eğdirmeye çalışanlar, krizin teğet geçeceğini söyleyip, halkı her geçen gün yoksullaştıran, işsizliğe sürükleyen ve provokasyonlar örgütleyenler aynı zihniyetin ürünüdür.

Aleviler ölülerinin değil dirilerinin peşinden yürüyor. Yolumuz özgürlüğün, adaletin, halkların kardeşliğinin, eşitliğin, yoludur

Yüz yıllardır katliamlarla, asimilasyonla yok edemedikleri Alevileri, Aleviliği katlederek yani devletin Aleviliğini ve alevisini yaratarak yapma projesini AKP üstlenmiştir. Bu senaryolar karşısında bu ülkenin alevisi, kürdü, lazı, ermenisi, çerkezi… ezileni, horlanani kısaca ötekileştirileni olarak açılım kandırmacalarına kanmayacağız. Bizler demokratik mücadele ile kazanımlar elde edeceğimizi biliyoruz. Bunu yolu da kendi gücümüze güvenmekten geçiyor. 9 Kasım mitingi bunun en belirgin ve güncel örneğidir. Kazanılan talepler vardır ve devlet bu taleplerimizi kabul etmek zorundadır. Uluslar arası ve ulusal hukukta kazanılan Zorunlu Din dersleri davalarının sonuçlarını uygulamak zorundadır. Kazandığımız ve kazanacağımız haklarımızı kimse lütfü olarak göstermeye kalkmasın, yanılırlar.

Yol bellidir.

Mücadele ederek kazandık mücadele ederek kazanacağız. 9 Kasım mitingi bir gerçeğin ete kemiğe büründüğü gündür. Artık kimse Alevileri eskisi gibi beklemesin, bizim yolumuz özgürlüğün, adaletin, halkların kardeşliğinin yoludur. Bizim yolumuz özgür, adil ve eşit bir ülkenin yoludur. Bu nedenle taleplerimizi tekrar haykırıyoruz.

• Sivas Katliamı'nda sorumluluğu olan dönemin tüm yetkilileri yargılanmalı,
• Madımak Oteli müze olmalı,
• Din derslerine son verilmeli,
• Diyanet İşleri kaldırılmalı,
• Kimliklerden din hanesi çıkarılmalıdır.

• Kürt sorunu demokratik yollarla çözülmeli,
• Operasyonlar durdurulmalı,
• Hapishanelerdeki tecrit ve işkenceler son bulmalı,
• Ezilen emekçi halklardan yana özgür, demokratik ve toplumcu bir anayasa hazırlanmalı,
• Örgütlenme hakkı üzerindeki baskılar son bulmalıdır.

Taleplerimizi haykırmak ve Sivas Şehitlerimizi unutmadığımızı göstermek için tüm halkımızı 2 Temmuz perşembe günü saat 16:00’da Kadıköy Tepe Nautilus önünde buluşmaya çağırıyoruz.

Unutmak ihanettir!
Sivas şehitleri ölümsüzdür!
Sivas Katliamı'nın sorumlusu devlettir!
Sivas'ın ışığı sönmeyecek!
2 Temmuz’un hesabını sormak için alanlara!
2 Temmuz’da alanlara! İnsanlaşmaya!

2 Temmuz İstanbul Tertip Komitesi

Destekleyenler:

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) – Pir Sultan Abdal Kültür Derneği – Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER) - Boğaziçi Alevi Kültür Derneği – Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) – Çekmeköy Yurttaş Girişimi - Devrimci Alevi Komitesi – Demokratik Halklar Federasyonu (DHF) – DİSK – DTP İstanbul İl – Divriği Kültür Derneği – Emekçi Hareket Partisi (EHP) – Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) – Halkevleri – Halk Cephesi – Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği – İHD İstanbul – Kaldıraç - KESK Şubeler Platformu – Kerbela.Biz - Koçgiri Kültür Merkezi Girişimi - Özgür Demokratik Alevi Hareketi – Partizan – Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) – Taşdelen Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Derneği – TUDEF – Türkiye Komünist Partisi (TKP) – TMMOB İKK – Tohum Kültür Merkezi

Sendika.Org - 27 Haziran 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.