İstanbul'da 2 Temmuz Mitingi

İstanbul'da 2 Temmuz Mitingi

İstanbul'da 2 Temmuz MitingiAlevi örgütlerinin öncülüğünde bir araya gelen çok sayıda sendika, demokratik kitle örgütü...

A+A-

İstanbul'da 2 Temmuz Mitingiİstanbul'da 2 Temmuz Mitingi

Alevi örgütlerinin öncülüğünde bir araya gelen çok sayıda sendika, demokratik kitle örgütü ve parti Sivas katliamını lanetledi.

İSTANBUL FOTO GALERİ >>>

Saat: 16.00’da Tepe Nautilus önünde toplanmaya başlayan kitle saat: 17.00 da Kadıköy iskele meydanına doğru yürüyüşe geçti. 18.30’da miting programı saygı duruşu ile başladı.

Yürüyüş boyunca “Sivasın ışığı sönmeyecek” “Devletin alevisi olmayacağız” “Dersim Gazi Sivas tek yol faşizme karşı savaş” “faşizme karşı omuz omuza” “Dün Maraşta bugün Sivasta tek yol faşizme karşı savaşta” sloganları atıldı. Ellerinde bağlamalarıyla “hepimiz Pirsultan’ın yolundayız” sloganı atan çocuklar ilgi topladı.

Tertip Komitesi adına ilk konuşmayı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği GYK üyesi Fethi Bölükgiray yaptı. Bölükgiray, Madımak yangının sürdüğünü ifade etti, “Madımak'ta katledilmek istenen bu ülkenin devrimci, demokratik aydınlık bilinciydi” dedi. Bölükgiray, Çorum, Maraş ve Malatya'da olduğu gibi Sivas'ta kontgerilla örgütlenmesinin siyasal islamın katliamı yaptığını belirtti.

Bölükgiray, Anadolu'nun tarihi katliam ve direnişlerle dolu olduğunu belirtti, “Bu topraklarda katliamlar güncel bir tehlikedir” vurgusunda bulundu. Bölükgiray, şöyle dedi: “Bir yandan açılımdan bahsedip diğer yandan Kürt halkının üzerine bombalar yağdıran, sendikalara saldıran, toplumu terörle mücadele yasalarıyla, gözaltılarla boyun eğdirmeye çalışanlar, krizin teğet geçtiğini söyleyip halkı her geçen gün yoksullaştıran, işsizliğe sürükleyen ve provokasyonlar örgütleyenler aynı zihniyetin ürünüdür.”

Bölükgiray, sahte Alevi açılımına da işaret ederek, devlet Aleviliğini yaratma görevinin AKP Hükümetinin üstlendiğini ifade etti, “Açılım kandırmacalarına kanmayacağız” dedi. Bölükgiray, “Bundan sonra yol bellidir” dedi ve ekledi: “artık kimse Aleviler eskisi gibi beklemesin. Aleviler ölülerin değil dirilerin peşinden yürüyor. Mücadele ederek kazandık, kazanacağız” dedi.

Mitingin bir diğer konuşmacısı, Alevi Bektaşi Federasyonu Eğitim Bilim Sekreteri Hatice Köse Altınışık'da “On binler katliamı unutmadığını haykırıyor Madımak 16 yıldır yanıyor, devlet hala izliyor” vurgusunda bulundu. Köse, katliamı yapanların, yaptıranların halen korunduğunu ifade etti, “Madımak devletin namusudur. Devlet bu yüzden özür dilemelidir” dedi. Köse, alevi açılımı konusunda AKP’ nin samimiyetini sorguluyarak zorunlu din dersleri kaldırılmadığı sürece sizin samimiyetinize inanmıyoruz dedi. Eğer samimi ise AKP hükümetinin Madımağı müze yapmasını ve Alevi köylerine cami yapma uygulamasından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Mitingde Bağcılar Semah Ekibi, sanatçı Erdal Akkaya, Grup Yorum, Agire Jiyan ve Vardiya Müzik Grubu sahne aldı.

Sendika.Org - 02 Temmuz 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.