İstanbul'da 30 bin kişi Sivas Katliamını Lanetledi

İstanbul'da 30 bin kişi Sivas Katliamını Lanetledi

İstanbul'da 30 bin kişi Sivas Katliamını Lanetledi Kadıköy'de toplanan 30 bin kişi Sivas katliamını protesto etti. Sivas’ta 15...

A+A-

İstanbul'da 30 bin kişi Sivas Katliamını Lanetlediİstanbul'da 30 bin kişi Sivas Katliamını Lanetledi
 
Kadıköy'de toplanan 30 bin kişi Sivas katliamını protesto etti. Sivas’ta 15 yıl önce yakılan 33 aydının anısına düzenlenen mitinge aydınlık, eşitlik ve özgürlük talebiyle 30 bin kişi katılım gösterdi.

soL (HABER MERKEZİ) Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’ta aralarında Asım Bezirci, Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu ve Nesimi Çimen'in de bulunduğu 33 Aydının gericiler tarafından yakılışının 15. yıl dönümünde aydınlar İstanbul Kadıköy meydanında düzenlenen büyük bir mitingle anıldı.

Laiklik, aydınlık, eşitlik ve özgürlük talebiyle mitinge katılan 30 bin kişi, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Sivas’ın hesabı sorulacak”, “Sivas şehitleri ölümsüzdür”, Katil ABD işbirlikçi AKP”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol” sloganlarıyla Kadıköy Natillius önünden, Kadıköy İskele Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin miting alanına ulaşmalarının ardından mitng başladı. Miting açılışını yapan Orhan Aydın, Sivas’ta aydınları ateşe verenlerin bugün AB ve ABD’den medet umanlar olduğunu ifade etti.

Orhan Aydın’ın ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri adına konuşma yapan Feti Bölükgiray ise, demokrasi, insan hakları ve özgürlükler alanında sahip olunan tüm kazanımların bedel ödenerek elde edildiğini belirtti. Bölükgiray, Sivas katliamını gerçekleştirenlerin, halkların kardeşliğini ve emeğin özgürleşmesi mücadelesini engellemek için Türkiye’yi “şeriatçı-laik” ikileminde boğmak isteyenler olduğunu ifade etti.

Sivas katliamının unutulmadığını, unutulmasının da ihanet olduğunu söyleyen Bölükgiray, bugün bölgede ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerin Sivas katliamını daha fazla önemli hale getirdiğini dile getirdi.

Bölükgiray konuşmasında ayrıca ABD’nin Irak’taki işgal politikalarına ve AKP iktidarının IMF ve AB programıyla yürüttüğü özelleştirme politikasına, eğitim sağlık ve sosyal güvenlik alanındaki eşitsizliği körüklemesine, Tuzla’daki işçi “kıyımına”, işçilere 1 Mayıs’ta uygulanan şiddete ve Türkiye’de yaşayan halkaların üzerinde şöven tutumuna vurgu yaptı.

Miting, yapılan konuşmaların ardından Onur Akın, Cahit Berkay ve Grup Yorum’un konserleriyle sona erdi.

PSAKD ( Pir Sutan Abdal Kültür Derneği)  Sultanbeyli, Kadıköy, Pendik, Sarıyer, Maltepe Şubeleri, Disk, KESK, TMMOB, Halkevleri, TKP, ÖDP, SDP, EMEP, Halk Cephesi, Partizan, Alevileriz Forum, DTP, İHD İstanbul Şubesi, ESP, AKA-DER, Kaldıraç, Öğreci Kolektifleri, Genç Umut, Mücadele Birliği, Özgür Demokratik Alevi Hareketi, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği mitinge katılanlar arasında yer aldı.  

SOL HABER - 02 Temmuz 2008

15. yılında Sivas katliamına lanet 
 
KARTAL (02.07.2008)- Sivas Katliamı 15. yılında lanetleyen Alevi örgütleri, siyasi partiler, platformlar, sendika ve meslek odaları Kadıköy İskele Meydanı'nda miting düzenledi. Onbini aşkın kişinin katıldığı, coşku ve öfkenin hakim olduğu mitingde, Sivas için adalet talebi dile getirildi.

Tepe Nautilius önünde toplanan kurumlar, kortejler oluşturarak Kadıköy İskele Meydanı'na yürüdü. Polisin provokatif tutumu nedeniyle arama noktasında gerginlikler yaşandı. Yürüyüş boyunca, “Katil devlet hesap verecek”, “Sivas'ın katili kontrgerilla devleti”, “Sivas'ın ışığı sönmeyecek” sloganları haykırıldı. Mitingde Madımak Oteli'nin 'utanç müzesi' yapılması talebi öne çıkarken, AKP karşıtı sloganlar sık sık atıldı.

Ezilenlerin Sosyalist Platformu, 400 kişinin yürüdüğü kortejinde “Çorum, Maraş, Sivas, Gazi, Şemdinli katliamlarının sorumluları kontgerilla” pankartını taşıdı. Ayrıca, TMMOB, DİSK, Genel-İş, Birleşik Metal-İş ve KESK'in yanı sıra EMEP, SDP, ÖDP, TKP, Halk Cephesi, EHP, SODAP, DTP ve çok sayıda yöre dernekleri de mitingde yerini aldı.

Unutursak yeniden yaşatırlar

Sivas şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan mitingin açılış konuşmasını PSAKD Kadıköy Şube Başkanı ve Genel Merkez Yöneticisi Feti Bölükgiray yaptı. Konuşmada 15 yıl önce gerçekleştirilen gerici faşist katliam lanetlendi. Katliamın anını hatırlatan Bölükgiray, “Sivas katliamının 15. yıldönümünde emperyalizme, gericiliğe faşizme ve yoksulluğa karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. 1 Mayıs'tan, Sivas'a katliamların hiç birini unutmayacağız. Çünkü unutursak yeniden yaşatırlar” diye konuştu. Miting semah gösterimi ve söylenen türkülerle son buldu.

Sivas şehitleri mezarları başında anıldı

İstanbul'da her yıl olduğu gibi miting öncesinde Sivas şehitlerinden Asım Bezirci Zincirlikuyu ve Nesimi Çimen ise Karacaahmet'teki mezarları başında anmalar yapıldı, “Sivas'ı unutmadık, unutturmayacağız” sözü verildi.

ATILIM - 02 Temmuz 2008

KADIKÖY’DE PROTESTO MİTİNGİ

‘Madımak müze olsun, bir daha kimse yanmasın’

İstanbul Haber Servisi - Sıvas’ta Madımak Otel’inde 15 yıl önce gericiler tarafından yakılan 35 kişi, İstanbul’da binlerce kişinin katıldığı mitingle anıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) İstanbul Şubeleri’nce gerçekleştirilen mitingte, Madımak Oteli’nin müze olması talebi yinelendi, 2 Temmuz 1993 tarihinin de evrensel bir anma günü olarak kabul edilmesi istendi.

İstanbul’daki etkinlikler, Asım Bezirci’nin Zincirlikuyu’daki ve Nesimi Çimen’in de Karacaahmet’teki mezarları başında anılmalarıyla başladı. Daha sonra aralarında Alevi Bektaşi Federasyonu, CHP, DSP, ÖDP, SHP, ÖDP, DTP, SDP, EMEP, TKP, DİSK, KESK, TMMOB, 78’liler Girişimi, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Halkevleri, Divriği Kültür Derneği’nin de bulunduğu çok sayıda siyasi parti, meslek örgütü ve sol gruplar Kadıköy’deki Tepe Nautilus önünde bir araya geldi. “Sıvas şehitleri ölümsüzdür”, “İnsanlık yanmasın, Sıvas’ı unutma”, “93’teki insanlık ayıbını unutmadık, unutturmayacağız’ pankart ve dövizleri taşıyan kortej, “Sıvas’ın hesabı sorulacak”, “Madımak Oteli, müze olsun”, “Sıvas şehitleri ölümsüzdür” sloganları eşliğinde Kadıköy İskele Meydanı’na geldi. Polis arama noktasında AKP karşıtı pankartların içeri alınmaması nedeniyle kısa süreli bir gerginliğin yaşandığı miting, saygı duruşuyla başladı. Mitingi sunan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın,“Sıvas’ta insanlığı ateşe verenler bugün ülkeyi yönetiyorlar” eleştirisinde bulundu. Miting tertip komitesi ortak metnini okuyan PSAKD Kadıköy Şube Başkanı Feti Bölükgiray, “Katliamı gerçekleştiren zihniyet şimdi iktidarda. Bu yangın, Madımak’ın et lokantasına dönüştürülmesiyle hâlâ sürüyor” dedi. Madımak’ta yaşamını yitiren ozan Nesimi Çimen’in eşi Makbule Çimen, “Ben 15 yıldır sesleniyorum. Ama sağırlar, körler, görmüyorlar duymuyorlar. Erdoğan’a, Gül’e bir kez daha sesleniyorum; Madımak müze olsun, bir daha kimse yanmasın” diye konuştu. Çimen, laikliğin yok edilemeyeceğini, Türkiye’nin İran olmayacağını vurgulayarak, “Cumhuriyet’i yıkamazlar, bizleri bir daha yakamazlar” ifadesini kullandı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu ve sanatçı İlyas Salman’ın da birer konuşma yaptığı miting, Onur Akın, Cahit Berkay ve Grup Yorum dinletileriyle sona erdi.

Aralarında Alevi Vakıflar Federasyonu, Kartal Cemevi Vakfı, TMMOB, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) de bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi dün Kartal Meydanı’nda “Madımak Müze Olsun” adlı imza kampanyasının Kartal ayağını başlattı. Kampanya kapsamında yaklaşık 15 gündür 5 bine yakın imza toplandı.

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, yayımladığı mesajında “37 canımızı anıyor, onları diri diri yakan kara güçleri lanetliyoruz” dedi.

Asım Bezirci anıldı

Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993’te yakılarak katledilen 33 aydın ve iki otel görevlisi, ölümlerinin 15. yılında Zincirlikuyu Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde çok sayıda siyasi parti, dernek, oda üyeleri ile katledilenlerin yakınları ve dostları dün öğlen saatlerinde Zincirlikuyu Mezarlığı girişinde toplandı. Bezirci’nin eşi Refika Bezirci “Madımak’ta yapılan kebapçının kaldırılarak yerine müze yapılmasını istiyoruz” diye konuştu. (UĞUR DEMİR)

CUMHURİYET - 3 Temmuz 2008

Kadıköy'dekiler Binler de "Madımak Müze Olsun" Dedi

Kadıköy'de Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenleri anmak amacıyla onbini aşkın kişi buluştu. Kalabalık Sivas'ta toplananların talebini yükseltti: "Madımak Oteli müze olsun"

Kadıköy'de yapılan mitingle Sivas’ta 15 yıl önce bugün (2 Temmuz) Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle hayatını kaybeden 37 kişi anıldı.

Tepe Natulius'da saat 16:30'da toplanan kalabalık mitingin çağrıcısı olan Pirsultan Abdal Kültür Derneği pankartı arkasında Kadıköy İskele meydanına yürüdü.

Ellerinde "unutmadık" yazılı ve ölenlerin fotoğraflarının olduğu dövizlerle yürüyen topluluk "Madımak oteli müze olacak", "Katil devlet hesap verecek", "Sivas'ın katili çeteci polis devleti", "Susma haykır halkla kardeştir", "Sivas'ın ışığı sönmeyecek", "AKP-CHP Alevi halkının düşmanıdır", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları attı.

On bini aşkın insanın katıldığı mitingde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadıköy Şube Başkanı Feti Bölükgiray, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Kenanoğlu, İlyas Salman ve Nesimi Çimen'in Makbule Çimen konuştular.Bölükgiray, " Aydınlık geleceğimizin katledilmesinin üzerinden 15 yıl geçti. katliamı gerçekleştiren zihniyet tüm kadrolarıyla iktidardayken otelin altında kebap salonunu açık tutularak katliamı sürdürülüyor" dedi.

Çimen " 15 yıldır sesleniyorum. Nasıl duymuyorlar sesimi. Kebapçı kapansın müze olsun. Biz kebap olduk başkaları olmasın" dedi.

Konuşmalarda ortak talep "Madımak otelinin müze olması" oldu.

Onur Akın, Cahit Berkay, Grup Yorum'un sahne aldığı miting bianet'in bu haberi yayına hazırladığı sırada sürüyorduç

Mitingin ardındansa Kadıköy, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde şiir ve dinleti etkinliği yapılacak.(BÇ/EZÖ)

FOTO GALERİ >>>

Bawer ÇAKIR
BİA Haber Merkezi - İstanbul
02 Temmuz 2008, Çarşamba

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.