İstanbul'da Filistin manzarası

İstanbul'da Filistin manzarası

İstanbul'da Filistin manzarası   Başıbüyük'te hemen her gün bir olay var. Annesiyle yolda yürürken çatışmanın...

A+A-

İstanbul'da Filistin manzarası İstanbul'da Filistin manzarası
 
Başıbüyük'te hemen her gün bir olay var. Annesiyle yolda yürürken çatışmanın ortasında kalan Sümeye Demirbaş, "Polis başıma vurdu. Üstüme bastı" dedi. Yerlerinden yurtlarından edilmekten korkan Başıbüyüklüler dün de TOKİ'nin inşaat alanına yürüdü.
 
Kentsel Dönüşüm Alanı Başıbüyük'te gaz bombaları ve molotofkokteylleri havalarda uçuşuyor. Son olarak evinin balkonunda kafasından yaralanan genç yoğun bakıma kaldırıldı

İSTANBUL - Maltepe'nin Başıbüyük Mahallesi'nde dört gündür Filistin sokaklarını aratmayan çatışmalar yaşanıyor. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında evlerinin yıkılacağını savunan mahallede akşam saatlerinde molotofkokteylleri havalarda uçuşuyor. Polis gaz bombası kullanıyor. Çatışmalarda son olarak 17 yaşındaki Erdal Bakırcı evinin balkonunda iddiaya göre polisin biber gazı mermisiyle kafasından yaralandı. Polis ablukası altındaki mahallede birçok kişi de yaralı. Belediye başkanının "Evler yıkılmayacak" sözüneyse kimse inanmıyor.

Evinin balkonunda çay içerken yaralanan Erdal Bakırcı yoğun bakımda yaşam savaşı veriyor. Bakırcı'nın alt komşusu Döndü Aydın şaşkın: "İlk önce burayı vurup camımızı kırdılar. 'Niye ateş ediyorsunuz' dediğimizde polisler 'Siz karışmayın' dedi. Yine ateş ettiler, Erdal vurulup düştü." Bakırcı'nın akrabası Salih Köse'yse "Polis olaydan sonra kaçtı. Ambulans bile çağırmadı. Biz kendimiz Erdal'ı hastaneye götürdük, yoğun bakımda" dedi.

17 yaşındaki Sümeye Demirbaş ise annesiyle birlikte eve doğru giderken çatışmanın ortasında kalmış. Şimdi kafasında dokuz dikiş var: "Polis gençleri kovalıyordu. Annemle geçerken saldırdılar bize. Benim kafama vurdular. Sonra üzerime basıp geçtiler." Anne Leyla Demirbaş da "Ben kenara çekildim ama kızım kaçamadı. Sonra bırakıp gittiler, kızımı sırtımda taşıyarak hastaneye götürdüm" dedi.

Başıbüyük'te her şey iki yıl önce başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ve Maltepe Belediyesi Şubat 2006'da imzalanan protokolle Başıbüyük yıkılıp mahalle Keçi Yatağı bölgesine taşınacaktı. Ama bölge orman arazisiydi ve mahkemelikti. Bunun üzerine Başıbüyük Mahallesi içinde 13 dönümlük alan tahsis edildi. Bu kimi 1990'larda tapu tahsis belgesini alan, vergisini ödeyen ve tapu için bekleyen Başıbüyüklüler için tam bir şoktu.

TOKİ, mahalledeki 13 dönümlük boş alanda ilk etapta 300 konut inşa edecek. Konutların kimlere dağıtılacağı belediye belirleyecek. Maltepe Belediye Başkanı Fikri Köse yazılı açıklamasında projeyle kimsenin mağdur edilmeyeceği garantisini verdi: "Kesinlikle yıkım yapılmayacak. TOKİ'nin yapacağı konutlara taşınmak isteyen Başıbüyüklülere öncelik verilecek. Ödemeler uygun taksitlerle yapılacak. Başıbüyüklü vatandaşlarımız, musluğundan sıcak suyu akan, tapusu kendi üzerine olan, her odasında kaloriferi yanan, sağlıklı, depreme dayanıklı, hem yeşil alanları, hem okulu, hem de düzgün yerleşimi olan bir yaşam sürmelerini istiyorum."

Ama yıllardır tapu hayaliyle yatıp kalkan mahallede dolaşan fısıltılar tam tersi. TOKİ'nin yapacağı dört blokun kimseye yetmeyeceğini söyleyen mahalleliler, deniz manzaralı, ormana yakın, zemini sağlam bölgeye villalar yapılacağı duyumları yüzünden rahatsız; doğup büyüdükleri mahalleden ayrılma riski nedeniyle gergin.

Kent dönüşecek, insanı ne olacak?

Nitekim dün sabah saatlerinde de çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 2 bin kişi TOKİ şantiyesinin bulunduğu alana doğru yürüyüşe geçti. Destek için bölgeye gelen ÖDP Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Ufuk Uras "İnsanca yaşamak için birlik olmalıyız. Kentsel dönüşüm insanla birlikte olmalı, insanlara zarar vererek değil" dedi. Başıbüyük Mahallesi Doğayı ve Çevreyi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Adem Kaya ise "400 dönümlük Başıbüyük Mahallesi Maltepe Belediye Başkanı Fikri Köse tarafından TOKİ'ye pazarlandı" iddiasında bulundu.

CEM MİRZANLI - FOTOĞRAF: CEM MİRZANLI
RADİKAL - 2 Mart 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.