İstanbul'da Oturma Eylemi Yapılacak

İstanbul'da Oturma Eylemi Yapılacak

İstanbul'da Oturma Eylemi YapılacakPİR Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, nüfus cüzdanlarından...

A+A-

İstanbul'da Oturma Eylemi Yapılacakİstanbul'da Oturma Eylemi Yapılacak

PİR Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, nüfus cüzdanlarından ve din hanesinin çıkartılmasını ve zorunlu din derslerinin kaldırılması için 6 Kasım’da Kadıköy Meydanı’nda 24 saatlik oturma eylemi gerçekleştireceklerini açıkladı.

AKP’NİN İKİYÜZLÜ POLİTİKALARINA KARŞI

PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevilerin taleplerini dile getirmek için 6 Kasım’da İstanbul Kadıköy’de yapacakları oturma eylemine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Gümüş, nüfus cüzdanlarından ve din hanesinin çıkartılmasını ve zorunlu din derslerinin kaldırılması için 6 Kasım’da Kadıköy Meydanı’nda 24 saatlik oturma eylemi gerçekleştireceklerini açıkladı.

Aynı talepler çerçevesinde 9 Ekim’de oturma eylemi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Gümüş, “AKP’nin hukuk tanımaz, iki yüzlü politikalarına karşı oturma eylemlerimiz sürüyor” dedi. (ANKARA)

Aleviler kimliklerine Alevi yazılmasını istiyor

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), nüfus cüzdanındaki “Dini” hanesine “Alevi” yazılması talebi reddedilen Sinan Işık’ın AİHM’de açtığı davayı kazanmasına rağmen, hükümetin konuya ilişkin adım atmamasına tepki gösterdi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), nüfus cüzdanındaki “Dini” hanesine “Alevi” yazılması talebi reddedilen Sinan Işık’ın AİHM’de açtığı davayı kazanmasına rağmen, hükümetin konuya ilişkin adım atmamasına tepki gösterdi. ABF Genel Başkanı Ali Balkız, kararın hükümet tarafından yok sayılmasının anayasal bir suç olduğunu vurgulayarak, Başbakanlığa kararı uygulama çağrısı yaptı.

Sinan Işık adlı Alevi vatandaş nüfus cüzdanındaki “Dini” hanesine “Alevi” yazılması talebiyle İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde dava açmış, talebin reddi üzerine olay AİHM’e taşınmıştı. AİHM Sinan Işık’ı haklı buldu. Ancak aradan 3 ay geçmesine rağmen hükümet kararın gereğini yerine getirmedi. ABF Başbakanlığı kararın hayat bulması için adım atmaya çağırmak için dün Güvenpark’ta basın açıklaması yaptı.

ABF Genel Başkanı Ali Balkız, AİHM’nin aldığı nüfus cüzdanında bulunan “dini” ibaresinin İnsan Haklarına aykırı olduğu kararını yok sayan hükümetin bu tutumuyla Anayasa’nın “Kimse Dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz” hükmüne de aykırı davrandığını belirtti., AİHM’in nüfus cüzdanlarında bulunan “dini” hanesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu kararı aldığına dikkat çeken Balkız, hükümetin daha önce “zorunlu din dersi”ne yönelik AİHM kararını yok saydığı gibi bu kararı da yok saymak istediğini söyledi. Balkız, “Hükümetin üç ay içinde bu kararın yerine getirmesi, Nüfus Kanunu’nun 43. Maddesini bu doğrultuda yeniden düzenlemesi gerekiyordu. Ancak kılı kıpırdamadı. Mahkeme kararlarını uygulamamak Anayasal bir suçtur” dedi.

‘BAŞBAKAN’A BİR AY SÜRE TANIYORUZ’

Balkız “Şimdi Başbakanlığa giderek ve bir ay süre vererek, Sinan Işık kararının yerine getirilmesini isteyeceğiz. Daha sonra da Türkiye’nin her yerinden yürüyerek Edirne Sınır Kapısı’ndan Avrupa Konseyi Bakanlık Komitesi’ne gideceğiz” diye konuştu.

Sinan Işık da referandum sürecinde Başbakan’ın söylemiş olduğu “Biz vatandaşımızı AİHM kapısında süründürmeyeceğiz. Biz Anayasa Mahkemesini AİHM haline getireceğiz” sözlerini hatırlatarak, “Bu yalan benim gözümün içine baka baka söyleniyor. AİHM kararının uygulanma süresi 2 Ağustos’ta dolmasına rağmen hükümet sesini çıkarmadı. Biz yine de Başbakan’a bir aylık süre tanıyoruz ve Başbakan’ın cevabını ısrarla bekliyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından Sinan Işık, ABF, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yöneticileriyle birlikte Başbakanlığa giderek dilekçesini sundu.

(Ankara/EVRENSEL) - 27.10.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.