İstanbul'da sıkıyönetim

İstanbul'da sıkıyönetim

İstanbul'da sıkıyönetim   1 Mayıs kutlamaları tartışmasının odağında bulunan ve sendikalarla İstanbul Valisi arasında krize neden...

A+A-

İstanbul'da sıkıyönetimİstanbul'da sıkıyönetim 
 
1 Mayıs kutlamaları tartışmasının odağında bulunan ve sendikalarla İstanbul Valisi arasında krize neden olan Taksim Meydanı, sabah saatlerinden itibaren polis tarafından bariyerlerle çevrilmeye başladı.İstanbul Valisi Muammer Güler, bugün düzenlediği basın toplantısında Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarına izin vermeyeceklerini yineledi. İşte Vali Güler’in açıklamalarının satırbaşları:

— Hafta başından beri gündemde olan 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması ile ilgili daha önce yaptığımız açıklamayı tekrar ediyorum. Taksim'in toplantı yeri olmaması nedeniyle Taksim'de herhangi bir toplantıya izin verilmeyecek. Ancak anıta çelenk koyulması talebi olumlu karşılandı. Toplu kutlamanın yapılması ise mümkün değil.

— Herkesi sağduyu ve itidal içinde 1 Mayıs'ı kutlama talebimi yineliyorum.

— Emekçi örgütlerinin kanunlara saygı duyma borcu vardır.   

— Kanuna uygun davranmanın mükellefiyeti vardır. Yarın kanunsuz yürüyüşe engel olacağız.

— Böylesine bir planlamanın beraberinde getireceği ulaşımda aksamalar olabilir.    

— İstanbulluları tedbirli olmaları konusunda bilgilendirmek zorundayız.

İSTANBUL'DA SIKIYÖNETİM  

—Şehir hatları seferlerinde Kabataş-Beşiktaş-Karaköy'den vapur seferi yapılmayacak. Sirkeci-Kabataş hattı çalıştırılmayacak, Kabataş-Taksim füniküler sistem çalıştırılmayacak, metro çalışmayacak, otobüsler Taksim meydanında bekleme yapmayacak. 

— Beyoğlu'nda 41, Şişli'de 19, Kağıthane ilçesinde de 6 olmak üzere toplam 66 ilköğretim okulunun yarın için tatil edildi.

— Beşiktaş-Karaköy ve Kabataş iskeleleri 12.00'ye kadar kapalı.

— Yasaların öngördüğü tedbirleri güvenlik güçleri uygulayacak.

— Güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelinmemesini arzu ediyoruz.

— İllegal örgüt olarak baktığımız kesinlikle sendikalar ve sivil toplum örgütleri değil. İllegal örgütler, böyle kalabalıkları uygun ortam olarak görüyor.

— Turizmciler de böylesine eylemlerin İstanbul adına olumsuz olacağını açıklamışlardır.

KANUNSUZ EYLEME MÜDAHELE EDİLİR

— Emekçilerin de bize bu konuda yardımcı olmalarını bekliyorum

— Alınan tedbirlerin en iyi şekilde uygulanması konusunda arkadaşlarımız da çalışıyor

— Gerekli güvenlik önlemleri alındı

— Yeteri kadar polis var. devletin bu konuda kanunsuzlukları önleyici tedbirleri alması için planlamalar yapıldı

— Canlı yayın araçları da Gezi Parkı'nın olduğu alanda kalabilecek

— Orantılı güç-orantısız güç gibi ifadeler kullanıldı.

— Kanunlardan bahsederek polisin ancak kanunun gerektirdiği hallerde zor kullanacağını söyledim. Ancak kanunsuz eyleme müdahale edileceği de açıktır

— Köprülerle ilgili bu sene herhangi bir kısıtlama olmayacak

— Güvenlik ile ilgili tedbirler normale döndüğünde açıklayacağız

— Dolmabahçe, Şişhane ve Şişli'de toplanıp Taksim'e gelinmek istenmesine karşın alınmış tedbirlerdir

— Ulaşımın saydığım bölgeler dışında kısıtlanması söz konusu değildir

KANUNLARI BEN Mİ YAZDIM

— Herhangi bir kâbusa sebep olmadan da coşku içinde kutlanması mümkündür

— Kanunları TC yazıyor ben değil. Herkes kanunlara uymak zorunda. Kimsenin kanunları uygulamaması mümkün değil.

— Huzur ve barış içinde kutlayalım. Özgürlükler ancak demokrasilerde uygulanabilir.

— İnşallah yarın sıkıntı ve endişe ortam yaşamayız

— Toplantı ve gösteriş yürüyüş kanununa göre yerler tespit edilirken bazı şeyler göz önünde bulundurulur.

— Gerekli önleyici aramalar yapılacaktır. Bu polisin ve jandarmanın bölgesinde kanunun öngördüğü aramalar yapılacaktır. Bunlar suç işlenmesinin önlenmesi için tedbirlerdir.

— Umarız emekçiler ile polis karşı karşıya gelmez.

— Biz gerilim ortamı yaşatmak istemiyoruz.

— Biz zaten polise bir direniş olmadığı takdirde polisin müdahalesi söz konusu olamaz.

— İnşallah böyle bir sıkıntı yaşanmaz.

— Bu konuda sorumluluk duygusuyla hareket edersek taraflar olarak, sorun yaşamayız.

— Kanunen izin verilmeyen bir toplantıya gelinmezse karşı karşıya gelinmez.

— Örgütler bu gösterilerin hukuken izin verilmiş bir toplantı olmadığını, bu toplantıya iştirakın polis tarafından engelleneceğini söylüyorum.

— Büyük bir kaos ortamı gibi düşünmeyin ama günlük hayatı etkileyeceğini söyleyeyim.   

SENDİKALARDAN VALİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen sendikalar İstanbul Valisi Muammer Güler hakkında suç duyurusunda bulundu.

HÜRRİYET - 30 Nisan 2008  
 
Vali Güler: 1 Mayıs Taksim'de kutlanamaz
 
İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs önlemleri kapsamında Beyoğlu, Şişli ve Kağıthane ilçelerinde toplam 66 ilköğretim okulunun yarın tatil edildiğini bildirdi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, yarın kutlanacak 1 Mayıs vesilesiyle kanunsuz bir toplantı ya da yürüyüşe yasaların öngördüğü çerçevede engel olunacağını söyledi.

Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile birlikte İstanbul Valiliği'nde düzenlediği basın toplantısında, 1 Mayıs'ta özellikle Taksim'de yapılmak istenen toplantı ve gösteri yürüyüşleriyle ilgili olarak daha önce hem valiliğin hem de hükümetin ilgili bakanlarının açıklamada bulunduğunu hatırlattı.

Vali Güler, “Tekrar ediyorum; toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine göre Taksim'in bir toplantı ve yürüyüş güzergahı olmaması nedeniyle böyle bir izin verilmemiştir. Kanunen mümkün değildir. Bu nedenle Taksim'de herhangi bir toplantıya izin verilmeyecektir” dedi.

Kazancı Yokuşu'nda ve Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda yapılacak çelenk bırakma törenlerinin geçmiş yıllarda olduğu gibi yine olumlu karşılandığını belirten Güler, ancak buralarda bir toplu kutlamanın, mitingin ya da yürüyüşün yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.

“Şimdi İstanbullular'ın ve sevgili emekçi kardeşlerimizin, herkesin bu durumda sağduyu içinde, itidal içinde, demokratik haklarımızı yine demokratik kurallar çerçevesinde kutlamak için davetimi tekrarlıyorum” diyen Güler, emeğe saygının herkesin borcu olduğunu, ancak emeğin ve emekçi örgütlerinin de hukuka ve kanunlara saygı duyma borcu bulunduğunu ifade etti.

Güler, olayların tüm sosyal taraflarca barış, huzur ve demokratik bir olgunlukla karşılanması gerektiğini anlatan, valiliğin, polis, jandarma ve diğer güvenlik güçlerinin halkın can ve mal güvenliğini sağlamak görevi bulunduğunu hatırlattı.

İstanbul Valisi Güler, şöyle konuştu:

“Bu görevimizi yine kanunun öngördüğü çerçeve içinde kullanma görevimiz vardır. Yarın 1 Mayıs vesilesiyle kanunsuz bir toplantı ya da kanunsuz bir yürüyüşe elbette ki yasaların öngördüğü çerçevede engel olunacaktır. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Herkesin kanuna uygun davranma mükellefiyeti vardır. Kanunu bilmemek de mazeret sayılamaz. Kanun tanımazlığın beraberinde getirdiği hukuki ve cezai sorumlulukları ve ahlaki sorumlulukları da gözardı etmemeliyiz.”

Böyle bir yürüyüşün düzenlenmek istenmesinin hayatı olumsuz etkileme sonucu yaratacağını da dile getiren Güler, geçtiğimiz yıl yaşanan olayların tekrarını istemediklerini, bununla ilgili tedbirleri önceden planlamak durumunda olduklarını, bu amaçla İl Emniyet Komisyonu'nun dün toplandığını anlattı.

ULAŞIM VE EĞİTİMDEKİ TEDBİRLER

Alınacak güvenlik önlemlerinin planlandığını ve böylesine bir planlamanın beraberinde getireceği ulaşım sıkıntıları veya diğer hizmetlerle ilgili sıkıntılar yaşanabileceğini ifade eden Güler, güvenlik tedbirlerinin söz konusu bölgelerde sağlıklı yürütülmesi bakımından şehir hatları vapurlarının Üsküdür ve Kadıköy'den Kabataş, Beşiktaş ve Karaköy iskelelerine öğle saatlerine kadar sefer yapmayacağını bildirdi.

Vali Güler, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu seferler Eminönü iskelesi üzerinden yapılacaktır. Sirkeci-Kabataş tramvay hattı sabahtan itibaren belirlenecek saate göre çalıştırılmayacaktır. Kabataş-Taksim arasındaki füniküler sistem yine çalıştırılmayacaktır. Mecidiyeköy-Taksim arasındaki metro çalışmayacaktır ve otobüslerin de Taksim'de bekleme yapmayacaklarını, ana güzergahlar üzerinde yolcularını indirip bindireceklerini ifade etmek istiyorum. Yine bu güzergahlar üzerinde bulunan Beyoğlu ilçesinde 41, Şişli ilçesinde 19, Kağıthane ilçesinde 6 olmak üzere toplam 66 ilk ve orta dereceli okullarda bir gün süreyle tatil edilmişlerdir.”

Vatandaşların toplu taşıma araçlarından yararlanmaları, mümkünse özel araçlarıyla seyahat etmemeleri ve trafiğin belli alanlarda tıkanabileceğini dikkate alarak tedbirli olmaları çağrısında bulunan Güler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de bu konuda sık sık duyurularda bulunacağını söyledi.

“KESİN İSTİHBARAT BİLGİLERİ VAR”

İstanbul Valisi Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Değerli arkadaşlarım, bizim amacımız korku yaratmak değil, İstanbul'da korku yaratacak, kabus yaratacak eylemlerle ilgili önceden vatandaşların bilgilendirilmesi ve bunun önlenmesine ilişkin tedbirlerin alınmasıdır. Bu konuda da İstanbullulara gerekli bilgilendirmeyi şimdiden yapmak istiyoruz. Taksim'de bir toplantının güvenlik riski taşıdığını belirtmiştik. Yapılan açıklamalarda da bu belirtildi. Bir kısım yetkililer bunu maalesef biraz hafife alır tarzda yorumladılar. Değerli arkadaşlarım elimizdeki bilgiler güvenlik güçlerinin değerlendirmeleri özellikle kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşü amacıyla gelecek grupların arkalarına veya içlerine sızmak suretiyle polisle sızma içine girecekleri, taşlı, sopalı, molotofkokteylli ve gerektiğinde silahlı eylemler düzenleyebilecekleri...

Altını çizerek ifade ediyorum; bölücü terör örgütü mensuplarının gerek sınır ötesi harekat, gerekse yurt içi operasyonları bahane ederek, kanunsuz hareketlere girişebilecekleri, diğer marjinal ve illegal örgütlerin daha önce polisin yaptığı operasyonlar sebebiyle polisle çatışma içine girebilecekleri, provokatif eylemler düzenleyebilecekleri yolundaki kesin istihbarat bilgilerini değerlendirmemiz için, bununla ilgili de önlemlerimizin uygulamalı olacağını belirtmek isterim. Ancak bu tür provokatif eylemler böyle bir zemini fırsat bilerek kendileri açısından bir avantaj olarak değerlendirebilirler. Bunu öncelikle belirtmek istiyorum.”

“ONLAR DA EMEKÇİDİR”

Güvenlik güçlerinin emekçilerle, çalışanlarla karşı karşıya gelmelerini istemediklerini belirten Güler, “Onlar da emekçidir, onlar da çalışanlardır ama yasaların öngördüğü tedbirleri de elbette güvenlik güçleri uygulayacaktır” dedi.

Turizm ve ticaret kenti olan İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti unvanına yaraşır bir tarzda dünyaya takdimi ve bu bölgede evlerin, iş yerlerinin, araçların, kamu tesislerinin zarar görmemesi için herkesin duyarlı olmasını isteyen Güler, şöyle devam etti:

“İllegal örgüt ve marjinal grup olarak kastımız kesinlikle sendikalar ve sivil toplum örgütleri değildir. Bu tabirden kimleri kast ettiğimiz bellidir. Ancak bu grupların böyle kalabalıkları ve böyle zeminleri uygun ortam gibi değerlendirip, bundan istifade etmek isteyecekleri de açıktır. Böyle bir hazırlık içinde oldukları, özellikle İstanbul dışından bu amaçla geldiklerini de biliyoruz ama her türlü güvenlik tedbiri alınmıştır.”

Güler, sivil toplum kuruluşlarının yaptığı açıklamalarda böylesine eylemlerin İstanbul'un ticari potansiyeline sıkıntı getireceği, olumsuzluklar yaratacağının belirtildiğini anımsattı.

“İSTANBUL'A KABUS YAŞATMAYALIM”

Vali Güler, güvenlik güçlerinin amacının kesinlikle zor ve güç kullanmak olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Ama kanunları uygulamak, yasaklara aykırı hareket edenlerle ilgili önleyici, engelleyici tedbirleri almak da arkadaşlarımızın görevidir. Onların da en az bu olayda bir gerilim içinde olduklarını hesaba katmak lazım. Bizim istediğimiz onları karşı karşıya getirmek değildir. Kimse bu anlamda güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmesin ama provokatif eylemlere girişeceklerle ilgili polisin kanuni çerçeve içinde davranacağının da bilinmesini istiyorum.”

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayan Güler, şu uyarılarda bulundu:

“İstanbul'a yarın bir kabus yaşatmayalım. Genel hayatı olumsuz etkilemeyelim. Bizim açıkladığımız tedbirlerin, inşallah, hiçbirisi uzun süre uygulanmaya gerek kalmadan çok süratle kaldırılıp normale getirilecek tedbirler olsun. Ama bizim alacağımız güvenlik önlemleri nedeniyle genel hayatın olumsuz etkilenmesi de kaçınılmaz olacaktır. Bunu da şimdiden İstanbullular'ın anlayışla karşılamalarını bekliyorum ve tedbirlerle ilgili hem çalışan ve emekçilerin hem de İstanbullular'ın bize yardımcı olmalarını istiyorum. Çünkü bizim görevimiz herkesin can ve mal güvenliğini korumak, herkesin tasarruf emniyetini korumaktır.”

“(BUYURUN KAZLIÇEŞME'YE, BUYURUN ÇAĞLAYAN'A, BUYURUN KADIKÖY'E, BUYURUN KARTAL'A) DEDİK. HALEN DE AYNI ÇAĞRIMI TEKRARLIYORUM. VAKİT GEÇMİŞ DEĞİLDİR”

Vali Güler, “Kaç polis görev yapacak, ne tür tedbirler alındı?” şeklinde bir soru üzerine, gerekli bütün önlemlerin alındığını, yeteri kadar polisin görev yapacağını, devletin bu işle ilgili bütün güçlerinin görev alacağını söyledi.

“Önemli olan, bu tedbirleri vatandaşımızla karşı karşıya gelmeyecek tarzda, büyük bir müdahaleye gerek duymayacak tarzda uygulamaktır” diyen Güler, yarın basın mensuplarının en rahat şekilde çalışabilmeleri için de gerekli düzenlemelerin yapıldığını, Taksim'deki Gezi Parkı'nda canlı yayın araçları için yer ayrıldığını anlattı.

Muammer Güler, sendikaların yarın polisten kırmızı karanfil beklediğini ifade ederek, “Müdahalede kırmızı çizgileriniz nedir?” diye soran bir gazeteciye şu yanıtı verdi:

“Bu hafta içindeki görüşmelerimizde cımbızla çekerek, adeta magazinleştirilen 'orantısız güç' gibi tabirler kullanıldı. Bunların ne şekilde ifade edildiğini siz biliyorsunuz. Arkadaşlar ben, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'ndan, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'ndan, Jandarma Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun ve yönetmelikten bahsederek... Polisin ancak kanunun gerektirdiği hallerde zor kullandığını, bunun dışında herhangi bir güç kullanımının mümkün olmadığını anlattım. Ancak kanunsuz bir eylemin de engellenmesi tabiidir. Biz kesinlikle kanunun gerektirdiği şartların doğmasını istemiyoruz.”

Köprülerde herhangi bir trafik kısıtlamasına gidilmeyeceğini belirten Güler, trafikteki güzergah değişikliklerinin güvenlikle ilgili tedbirler kaldırılınca normale döneceğini anlattı.

“YİNE 1 MAYIS TAKSİM'E MAHKUM EDİLMİŞTİR”

“Sendikalar, uzlaşılması halinde tek koldan Taksim'e yürüyebileceklerini ifade ediyor. Sendikalarla görüşmeler devam ediyor mu? Bugün herhangi bir görüşmeniz olacak mı?” sorusu üzerine de Güler, bunlarla ilgili görüşmelerin yapıldığını, sendikalardan kendilerine herhangi bir görüşme talebi gelmediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Biz kendilerine, Taksim'de herhangi bir toplantıya veya gösteri yürüyüşüne izin veremeyeceğimizi söyledik. (Buyurun Kazlıçeşme'ye, buyurun Çağlayan'a, buyurun Kadıköy'e, buyurun Kartal'a) dedik. Halen de aynı çağrımı tekrarlıyorum. Vakit geçmiş değildir. Müracaat süresini de kabul ederim. Ama sendikalarımızın bu konuda tavırları net. Her sene olduğu gibi yine 1 Mayıs Taksim'e mahkum edilmiştir. Taksim tartışmalarına mahkum edilmiştir. Bu, aslında 1 Mayıs'ın gerçek anlamını ikinci planda bırakmıştır. Bu da hiç arzu etmediğimiz bir durum. Halbuki emek ve dayanışma günü olarak daha farklı şekilde algılanması, herhangi bir kabusa, herhangi bir sıkıntıya sebep olmadan da coşku içinde kutlanması gerekir.”

“KİMSENİN KANUN DIŞINA ÇIKMA GİBİ BİR LÜKSÜ YOKTUR”

Güler, bir gazetecinin, “Sendikacılar polisin müdahalesine kol kola girerek cevap vereceklerini söylediler. İlk temas durumunda ne olacak?” sorusuna, “Böyle bir soruya böyle bir şekilde cevap veren arkadaşın bu beyanını talihsiz olarak değerlendirip, kendisine tekrar kanunu bilmemenin marifet sayılmadığını, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarından haberdar olmadığını hatırlatmak isterim” diye konuştu.

Bu konudaki yasa maddelerini hatırlatan Güler, “Bunları ben yazmadım. Bunları Türkiye Cumhuriyeti kanunları yazıyor. Ben de bu kanunları uygulamakla mükellefim ama herkes de uymak zorunda. Kimsenin bu kanunları kendi bildiği gibi anlama, kanun dışına çıkma gibi bir lüksü yoktur” dedi.

Güler, kanunsuz toplantıya davet etmenin de suç olduğunu ifade ederek, ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduğunu anımsattı.

1 Mayıs'ın huzur ve barış içinde kutlanmasını isteyen Güler, özgürlüklerin ancak demokrasilerde uygulanacağını, başkalarının özgürlüklerinin korunmasının da özgürlüklerin kullanılması kadar kutsal olduğunu söyledi.

Yarın 1 Mayıs'ın alınacak tedbirler nedeniyle İstanbullular için bir bayram yerine sıkıntı ve endişe kaynağı olacağını savunan Güler, “İnşallah böyle bir ortam yaşanmaz” dedi.

Bazı köşe yazarlarının belirttiklerinin aksine, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacak yerler belirlenirken hem ulaşım durumlarının, hem güvenlik tedbirlerinin uygulanabilirliğinin göz önüne alındığını anlatan Güler, kontrolsüz grupların girebileceği bir alanı, daha önceden belirlenmiş, girişlerinde kontrol yapılabilen bir alanla kıyaslamanın mümkün olmadığını söyledi.

Güler, “İşte Taksim'in böyle bir güvenlik riski vardır. İstihbarat raporları da devletin güvenlik güçlerinin raporlarıdır ve değerlendirilmesi gereken bilgilerdir. Bunun sonuçları hepimizi riske sokar” dedi.

“İSTANBULLULAR'A BORCUM VAR”

Muammer Güler, “Geçen sene olduğu gibi özel araçlar ve otobüslerdeki insanlar da aranacak mı?” sorusu üzerine de, gerekli önleyici aramaların gerekli yerlerde yapılacağını belirterek, bunların suç işlenmesinin önlenmesine yönelik tedbirler olduğunu söyledi.

Polis, jandarma ve diğer güvenlik güçlerinin emek örgütleriyle karşı karşıya gelmeden bu sorunların çözüleceğine inandığını anlatan Güler, “Yaşanacak olumsuzluklar konusunda da şeffaf bir yönetici anlayışıyla İstanbullular'a benim borcum var bu konuda. Onları bilgilendirmek durumundayım, bu korkuyu yaratmak isteyenleri, yaratacakları korkunun ne olduğunu ve çerçevesini belirtmek zorundayım” diye konuştu.

Kentte yarın uçuş yasağı uygulanmayacağını da belirten Güler, basın mensuplarından da kendilerine yardımcı olmalarını istedi.

Güler, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde harekat merkezi kurulacağını ve yarınki gelişmeleri orada izleyeceğini sözlerine ekledi.
 
AA. HÜRRİYET - 30 Nisan 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.