İstanbul'dan 6 Mart mitingine çağrı

İstanbul'dan 6 Mart mitingine çağrı

İstanbul'dan 6 Mart mitingine çağrıAleviler, ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı için İzmir'de buluşmaya hazırlanıyor....

A+A-

İstanbul'dan 6 Mart mitingine çağrıİstanbul'dan 6 Mart mitingine çağrı

Aleviler, ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı için İzmir'de buluşmaya hazırlanıyor. 6 Mart Pazar günü İzmir Gündoğdu Meydanı'nda yapılacak miting öncesi basın toplantısı düzenleyen Alevi örgütleri, İstanbul'daki çalışmalarla ilgili bilgi verdi. ABF Başkanı Balkız, mitinge Sünnileri de davet etti.

Foto Galeri İçin tıklayın >>>>
 
İSTANBUL- Alevi örgütleri, İzmir mitingi çalışmalarına ilişkin bilgi vermek üzere Kadıköy Belediyesi Brifing Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız'ın yanı sıra, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Cancı, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, sanatçı Arif Sağ, sanatçı Metin Kahraman ile şair Ruhan Mavruk katıldı.

İstanbul'daki sendika, meslek örgütü, dernekler ve siyasi partilerle görüşmeler yaparak mitinge destek istediklerini söyleyen Alevi örgütleri, İzmir'deki buluşmanın 6 Mart Pazar günü saat 13.00'de Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleştirileceğini bildirdi. Miting öncesi saat 11.00'de Cumhuriyet Meydanı'nda toplanılarak yürüyüş düzenlenecek. Miting için, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakalarından araçlar kaldırılacak.

'TALEPLERİMİZ, İNSANİ, VİCDANİ, MEŞRUDUR'

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, TC devletinin Alevilerin can güvenliğini sağlamadığını, Osmanlı'dan bugüne değişen bir şey olmadığını söyledi. Osmanlı'dan bu yana mücadelelerinin de sürdüğünü kaydeden Balkız, "Bizim isteklerimiz, insani, vicdani ve meşrudur. Biz yok sayılsak da yüzyıllardır bu topraklardayız ve varız. Mücadelemiz, laiklik, demokrasi, insan hakları ve eşitlik üzerine kurulu" dedi.

Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Cemevlerinin ibadethane sayılması, Madımak Oteli'nin müze yapılması, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapatılması yönlü taleplerinin devam ettiğini ifade eden Balkız, taleplerinin görmezden gelindiğini, asimilasyon üzerine kurulu din dersi saatlerinin artırıldığını kaydetti.

Mücadelelerinin bölünme ve sahtelerini yaratma politikasıyla zayıflatılmaya çalışıldığını söyleyen Balkız, Kadıköy'de yapılan mitingi hatırlattı, Alevi örgütlerinin güçlenerek, bir araya gelerek mücadeleyi büyüttüklerine işaret etti.

DNA'MIZLA OYNUYORLAR

Son Alevi Çalıştayı'nı da değerlendiren Balkız şunları söyledi: "Bizim DNA'mızla oynuyorlar. Önce adımızı değiştiriyor, sonra sıfatlarımızı değiştiriyorlar. Cemevlerinin adını inanç ve erkan yeri, dedelerimizin adını, inanç önderi olarak değiştiriyorlar. Vakıf kurup bu vakıflar aracılığıyla dedelerimizi eğitim sertifika vereceklermiş. Mektepten, medreseden yetişme, diplomalı dede gördünüz mü? Dede babasının dizinin dibinde, ocakta yetişir. Biz bu elbiseyi giymeyiz."

ABF Başkanı Balkız, Kürtlere, Alevilere, işçilere ve emekçilere yönelik baskı ve katliam politikalarının yıllardır devam ettiğini fakat buna karşı mücadelenin sürdüğünü belirterek, "Hükümetin taleplerimizi vermeyeceğini gördük. Fakat yılmadık, bıkmadık, söke söke alacağız haklarımızı. Bir kez daha bunun için alanlara çıkacağız" diye konuştu.

SÜNNİ KARDEŞLERİMİZİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ

Balkız, 6 Mart günü gerçekleştirecekleri mitinge Sünnilerin desteğini beklediklerini söyledi, konuşmasını şu şekilde tamamladı: "6 Mart'ta Sünnilerle birlikte çıkacağız alanlara. Vicdan sahibi Sünni kardeşlerimiz, sosyalistler, demokratlar, liberaller, vicdan sahibi insanlar olmadan başarılı olamayız. Biraz daha kuvvet yüklenirsek, yıkacağız."

CUMHURİYET BİZDEN YANA DEĞİL

Basın toplantısında söz alan sanatçı Arif Sağ, köylerinde yaşarken fazla sıkıntıları olmadığını, şehirlere geldikten sonra Alevi olmaktan kaynaklı sorunlar yaşadıklarını söyledi. "Kentte özgür olmadığımızı gördük" diyen Sağ, baskının Cumhuriyetten bugüne sürdüğüne dikkat çekti. "Önceleri Cumhuriyeti bizden yana zannediyorduk. Ama anladık ki Cumhuriyet bizden yana değil. Anladık ki bu yapı Osmanlı'dan bu yana gelen yapıyla aynı. Sadece adı değişmiş. Biz bunu değiştirmek istiyoruz. Bunu yapmak isteyenlerle yan yana olmalı, güçlü olmalıyız" şeklinde konuştu.

İzmir'deki mitinge katılacağını söyleyen sanatçı Arif Sağ, "İzmir'deki miting bir milat olmalı. İlk defa kesintisiz, ayrımcısız ortak karara vardık. Bu birlikteliği bozmadan, zarar vermeden, İzmir'deki herkesin olması gerekir. Aleviler önemli bir kararın altına imza atacaktır. O gün orada olacağım" dedi.

DİSK Genel Başkanı Ali Cancı da, Sünni olmasına rağmen Alevi kimliğini kendisine çok yakın hissettiğini söyledi. 6 Mart günü İzmir'de yapılacak mitinge, DİSK ve bağlı sendikaların tüm güçleriyle katılarak destek vereceklerini bildiren Cancı, "Birleşe birleşe kazanacağız" dedi.

Etkin Haber Ajansı / 27 Şubat 2011 Pazar

Fotoğraflar için Sacayak Dergisi Temsilcisi Ahmet Koçak'a teşekür ederiz.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.