İstanbul'un simgesi: Türban

İstanbul'un simgesi: Türban

İstanbul'un simgesi: Türban 'Olimpiyat meşalesi'nin yolculuğunu anlatan kitapçıkta skandal yaşandı. Türkiye Olimpiyat Komitesi,...

A+A-

İstanbul'un simgesi: Türban İstanbul'un simgesi: Türban

'Olimpiyat meşalesi'nin yolculuğunu anlatan kitapçıkta skandal yaşandı. Türkiye Olimpiyat Komitesi, kitapçıkta yer alan türbanlı çocuk fotoğrafını kendilerinin göndermediğini açıkladı

2008 Pekin Olimpiyatları öncesi dünya turunu sürdüren "olimpiyat meşalesi" nin yolculuğunu anlatan kitapçıkta İstanbul'un simgesi "türban" oldu. Olimpiyatlara ev sahipliği yapacak olan Çin tarafından hazırlanan kitapçıkta meşalenin geçeceği kentler simge eserleriyle yer alırken; İstanbul sayfası küçük bir kızın türbanlı fotoğrafıyla yer aldı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Genel Direktörü Yalçın Aksoy, Cumhuriyet' e yaptığı açıklamada İstanbul'la ilgili 3 fotoğraf gönderdiklerini, ancak böyle bir fotoğrafı göndermediklerinin altını çizerek tepkisini "Çok can sıkıcı bir durum" sözleriyle dile getirdi. Olimpiyat meşalesinin ikinci durağı, önceki gün yapılan 20 kilometrelik koşuyla "İstanbul" olmuştu. "Meşalenin yolculuğu" nu anlatan tarihsel kitapçıkla bir skandala imza atıldı. "Bu rüyaya ortak olun" sloganıyla 2008 Pekin Olimpiyatları Komitesi'nce hazırlanan kitapçıkta meşalenin yakılacağı kentler tarihi eserleriyle, simge yapıtlarıyla yer aldı.

İlk sayfasında Pekin Olimpiyatları Organizasyon Komitesi Başkanı Liu Qi' nin sunuş yazısının yer aldığı kitapçıkta İstanbul'a ayrılan sayfa dikkat çekiyor. Kitapçığın 3 Nisan tarihli yaprağında İstanbul, ortadaki kızın türbanıyla yer aldığı üç küçük kızın fotoğrafıyla tanıtılıyor. Çince-İngilizce basılan ve tüm dünyada dağıtılan kitapçıktaki tanıtım yazısında İstanbul, Asya ile Avrupa'yı birleştiren tek kent olarak tanıtıldı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Togay Bayatlı da kitapçıkta yer alan yazısında Türkiye'nin 2020'de organizasyona ev sahipliği yapmayı ümit ettiğini yazdı.

TMOK tepkili...

Konuyu gazetemize değerlendiren TMOK Genel Direktörü Yalçın Aksoy, kitapçığın Pekin tarafından hazırlandığının altını çizerek TMOK olarak böyle bir fotoğraf göndermediklerini belirtti. Özellikle yazıyla bütünleşecek ve İstanbul'un simgelerinden biri olan "Boğaziçi Köprüsü" nün çok güzel bir fotoğrafıyla birlikte yine kentin simgelerinden Ayasofya ve Sultanahmet Camisi'nin fotoğraflarının gönderildiğini belirten Yalçın Aksoy, seçilen fotoğrafın editörün kişiliğini yansıttığını söyledi. Aksoy, yaşanan olayı "Çok can sıkıcı bir durum" olarak nitelendirdi.

İstanbul'da 2. etabı koşulan Olimpiyat Meşalesi Koşusu sonrası olimpiyat ateşi, 3. etabın yapılacağı Rusya'nın Saint Petersburg kentine götürülecek. Olimpiyat meşalesi, gerçekleştirilecek 19 etabın ardından Pekin'e ulaştırılacak. "Dünyayı olimpiyat ateşiyle ışıklandırmak" için dolaştırılan meşalenin yolculuğunu anlatan bu kitapçık gittiği her kentte dağıtılacak.

AYKUT KÜÇÜKKAYA / CUMHURİYET - 5 Nisan 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.