İsviçre'de cami kavgası

İsviçre'de cami kavgası

İsviçre'de cami kavgası İsviçre'nin başkenti Bern yakınlarındaki Wangen kasabasının Türk sakinleri 6 metrelik minaresi...

A+A-

CAMİ KAVGASIİsviçre'de cami kavgası
 
İsviçre'nin başkenti Bern yakınlarındaki Wangen kasabasının Türk sakinleri 6 metrelik minaresi olan bir cami yapmaya kalkışınca ortalık karıştı.
Minarenin bir sembol olduğunu iddia ederek kentin kültürel dokusunun bozulacağını savunan Wangen sakinleri, cami inşa edilmesini önlemek amacıyla konunun referanduma götürülmesi için 40 bin imza topladı.

Cemaat davayı kazandı

The Guardian'ın haberine göre, cami inşa edilmesiyle ilgili anlaşmazlık İsviçre Yüksek Mahkemesi'ne kadar yansıdı ve Türk cemaati açılan davayı kazandı.

Buna rağmen pes etmeyen Wangen sakinleri bu kez işi referanduma götürmek için harekete geçti.

100 bin imza toplanınca İsviçre hukuk sistemi gereği cami inşa edilip edilmemesi konusunda halkoylaması yapılacak.

Wangen Türk Kültür Birliği sözcüsü Mustafa Karahan, "İnşaata gelecek yıl başlayacağız. Kullanılacak malzeme ve renkler konusunda henüz karar vermedik. Bizce bir sorun yok, karşı tarafın sorunu var. Minare dikilinceye kadar başka bir şey söylemeyeceğiz" dedi.

'Haçlı seferi' başlattı

Muhafazakâr İsviçre Halk Partisi milletvekili Ulrich Schlüer ise kentin kültürel olarak Hıristiyan kalması için bir haçlı seferi başlattığını ilan ederek, "Öteki dinlerin aksine İslam yalnızca bir din değil aynı zamanda farklı bir hukuk sistemi yaratmayı hedefleyen bir ideoloji. Bu da şeriat.

Bu durum büyük bir problem yaratıyor ve demokrasi içinde çözümü gerekiyor. Politikacılar çözemezse halk çözer. Müslümanların ibadethanelerine veya camilerine karşı değiliz, fakat minare farklı bir şey. Dinle bir ilgisi yok, politik gücün bir simgesi" diye konuştu.

DIŞ HABERLER SERVİSİ - MİLLİYET
12 Ekim 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.