'İyi Alevi', 'kötü Alevi'

'İyi Alevi', 'kötü Alevi'

'İyi Alevi', 'kötü Alevi'ORAL ÇALIŞLARZaman gazetesinin Alevi mitingiyle ilgili tutumuna yönelttiğim eleştiriye gazetenin...

A+A-

'İyi Alevi', 'kötü Alevi''İyi Alevi', 'kötü Alevi'

ORAL ÇALIŞLAR

Zaman gazetesinin Alevi mitingiyle ilgili tutumuna yönelttiğim eleştiriye gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı cevapladı. İlgisine teşekkür ediyorum. Yazısını okuyunca bu konuları daha çok tartışmamız gerektiği ortaya çıkıyor.

Alevi mitinginin olduğu günkü Zaman gazetesinin manşeti neydi, hatırlayalım: ‘Sivas ve Gazi’yi planlayan eller yeni oyun peşinde.’

Ben de sormuştum, Sivas katliamını ve Gazi Mahallesi cinayetlerini Aleviler mi planlamıştı? Oyun peşinde olanlar onlar mıydı? Ekrem Dumanlı çok iyi bilir ki, Gazi Mahallesi’nde 10’dan fazla Alevi gencini polis kurşunuyla öldürenler polislerdi. Bu tezgâhın arkasında Özel Harekât Timi polislerinin olduğu, Susurluk çetesiyle bağlantıları bulunduğu anlaşıldı. Biraz daha üstü eşelenebilse ‘Ergenekon’la olan ilişkileri de açığa çıkarılabilir.

Sivas’ta da Alevilerin içinde bulunduğu insanları otelde yakan, dumandan zehirlenip ölmesine neden olanlar kendisini ‘dindar’ diye tanımlayan kesimlerden kişilerdi. Ben Sivas’ın da, Gazi Mahallesi’nin de bir devlet tezgâhı olduğuna inanıyorum. Dumanlı’nın da olguları gözden geçirdiği zaman farklı bir sonuca varacağı inancından değilim. Sivas’ta bazı İslamcı kesimler bu provokasyonun aleti oldular.

Bu iki olayla, Alevi mitingini düzenleyenler arasında nasıl bir bağ kurulabilir. Böyle bir ilişki hangi insafa sığar?

Zaman gazetesinin o manşetinin haksız olduğu bir gerçek. Sonra daha da devam edelim, Dumanlı diyor ki, “Bahsi geçen örgütlerin Alevilik’le ilgisi yok.” 50 bin insanı bir miting meydanında toplayan, barışçı şekilde Alevi kitlesinin taleplerini dile getiren yaygın örgütlerin Alevilik’le ilgisi olup olmadığına Dumanlı da, ben de karar verecek yerde değiliz. O örgütlere üye olan on binlerce Alevi zaten tercihlerini yapmışlar ve bu örgütleri Alevi örgütü olarak ortaya çıkarmışlar.

Ekrem Dumanlı, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, ve Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun’un açıklamalarını Alevi kesiminin açıklaması olarak sunuyor. Doğan ve Altun ‘iyi Alevi’mitingi düzenleyen Ali Balkız, Veliyeddin Ulusoy ‘kötü Alevi’ mi? Kimsenin böyle bir ayrım yapmaya hakkının olduğunu sanmıyorum. Ben bütün bu ismi geçen insanları neredeyse 40 yıldır tanıyorum. Hepsiyle de dostum. Aralarında ayrılıklar bulunduğu da bir gerçek. Şu anda Radikal’de süren ‘Aleviler ne istiyor?’ yazı dizisinde de hiçbir ayrım yapmadan hepsinin görüşlerine başvurdum ve yayımlıyorum.

Bütün bu isimlerin kendilerine göre bir temsil yetenekleri var. ‘Ekrem Dumanlı, “Bunların bir kısmının Alevilikle ilgisi yok” dememeli, buna hakkı olduğunu sanmıyorum. “Bunlardan bir kısmı DHKP-C ile ilişkili, diğer bir kısım ise PKK destekçisi” tanımlamaları da, çok ‘devletçi’ bir dil, çok haksız bir dil. Özellikle Ekrem Dumanlı’nın böyle bir dili kullanmaması gerekir.

Mitingi yapan örgütler de, bu örgütlerin yöneticileri de meşru insanlar. Toplumun tanıdığı bildiği insanlar. Siz gazetenizde böyle hükümler verirseniz, köşenizde böyle tanımlamalar yaparsanız, bunlar birilerine ‘dava açın’, ‘susturun’ çağrısına da dönüşebilir. Dumanlı’nın bunun ne demek olduğunu anlayacağını umuyorum.

Alevilerin ne olup olmadığını onların tanımlamasına bırakalım. Onlar arasındaki ayrılıkların derinleşmesinden bir sonuç çıkacağını sanmayalım. Alevilerin talepleri ortada. Bazı örgütler bunları miting meydanında dile getirmeyi tercih ediyor, bazılar da hükümetle görüşerek bir çözüm üretebileceğini umuyor.

Bazıları Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasını istiyor, bazıları yeniden yapılandırılmasını... Buna benzer talepleri anlamaya çalışmalı, ‘iyi Alevi’, ‘kötü Alevi’ tanımlamasından özellikle kaçınmalıyız.

Nasıl bazıları ‘iyi Müslüman’, ‘kötü Müslüman’ ayrımı yaparak buradan kendine uygun siyasetler üretmek istiyorsa, aynı şeyi Aleviler için de yapmamalıyız. 

‘Empati’ öyle kolay bir şey değil. ‘Yaptım’ dediğin zaman da olmuyor.

Bu hepimiz için geçerli...

ORAL ÇALIŞLAR

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy41785 = 'oralcalislar' + '@';

addy41785 = addy41785 + 'gmail' + '.' + 'com';

var addy_text41785 = 'oralcalislar' + '@' + 'gmail' + '.' + 'com';

( '' );

41785 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


RADİKAL - 12 Kasım 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.