İzmir'de Alevilerden Kocaoğlu'na destek

İzmir'de Alevilerden Kocaoğlu'na destek

İzmir'de Alevilerden Kocaoğlu'na destek İzmir’de gerçekleştirilen cemevi açılışında Alevi Bektaşi ve Pir Sultan Abdal Dernekleri...

A+A-

İzmir'de Alevilerden Kocaoğlu'na destekİzmir'de Alevilerden Kocaoğlu'na destek

İzmir’de gerçekleştirilen cemevi açılışında Alevi Bektaşi ve Pir Sultan Abdal Dernekleri başkanları, İzmir'de CHP'nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Aziz Kocaoğlu'nu görmek istediklerini açıkladılar

İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı, cemevi olarak da kullanılacak Bornova Kültür Merkezi törenle açıldı. Açılışa katılan Alevi Bektaşi ve Pir Sultan Abdal Dernekleri başkanları, İzmir'de CHP'nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak görmek istedikleri Aziz Kocaoğlu'nun İzmir'in geleceği için de başkan seçilmesini istediklerini açıkladı.

Atatürk Mahallesi'ndeki Bornova Kültür Merkezi açılışına CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Bornova Belediye Başkanı CHP'li Sırrı Aydoğan, Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bornova Şube Başkanı Cahit Akdoğan, CHP Bornova ilçe yöneticileri ve İzmir'deki 500 Alevi katıldı.

Cemevi olarak hizmet verecek Kültür Merkezi'nin açılış töreninde konuşan Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Balkız, belediye başkanının sadece su şebekesi, yol, asfalt yapan, kömür ve yiyecek paketleri dağıtan kimse olmadığını, insanların kültürel ve inanç gereksinimlerini de karşılarsa demokratik başkan olduğunu söyledi. Başkan Kocaoğlu'nun cemevi yapması hemşehrileri arasında ayrım yapmadığının bir işareti olduğunu belirten Balkız, “Biz Aleviler, yıllardır bu yaklaşıma hasret kalmıştık. Biz inanç merkezimizi yıkanları da yapanları da unutmayacağız. Ankara'da yaptığımız mitingde dile getirdiğimiz taleplerimiz tartışılıyor. İktidarın da muhalefetin de taleplerimizi benimsemesini bekliyoruz. Cemevleri ibadethane olarak kabul edilmelidir. Zorunlu din dersleri ile çocuklar asimile edilmemelidir”dedi.

‘KOCAOĞLU, ÖNEMLİ BİR ÖRNEK’

Bornova Kültür Merkezi'nin Alevilere, Sünnilere, inançsızlara da hizmet vereceğini belirten Balkız, artık Alevi cenazelerinin buradan kalkacağını, cemlerin yapılacağını, dualar edileceğini söyledi. Ayrıca, çocuk ve gençlerin bilgisayar, matematik öğreneceğini folklor oynacağını belirten Balkız, “Aziz Kocaoğlu, Türkiye için çok önemli belediye başkan örneğidir. CHP Genel Merkezi tarafından bu durumun görülmesini bekliyoruz” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise Türkiye'nin pek çok kentinde yoksun kaldıkları coşkuyu İzmir'de yaşadıklarını söyledi. Siyasi iktidarın Alevi dergahının üzerine ilçe binası inşaa etmeye kalktığını ve yatırları gece yarısı taşımaya kalktığını belirten Gümüş, “Bir yanda böyle bir anlayış var. Öte yanda Aziz Kocaoğlu gibi inanç merkezi inşaa ederek Alevi toplumuna teslim eden anlayış var. Bu iki anlayış arasındaki farkı çok iyi görüyoruz. 29 Mart Yerel Seçimleri'nde İzmir'in karartılmasına izin vermeyeceğiz. Biz ne istiyorsak Türkiye'nin geleceği için istiyoruz. Aziz Kocaoğlu'nu da İzmir'in geleceği için talep istiyoruz. Cemevlerinin inanç merkezi olarak tanınmasını istediğimiz dönemde, bir yanda cemevine kepçe dayayan bir anlayış, öte yanda cemevi açan anlayış. 85 yıldır desteklediğimiz anlayışın yerel seçimlerde yeterince temsil edilmeyen Aleviler'e de yer vermesini bekliyoruz” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bornova Şube Başkanı Cahit Akdoğan da yapımı Burhan Özfatura'ya takılan cemevini yapmaya Ahmet Piriştina'nın söz verdiğini ancak ölümü nedeniyle gerçekleştiremediğini söyledi. Kocaoğlu'nun verdiği sözü tuttuğunu belirten Akdoğan, “Aleviler kendilerine gösterilen saygının karşılığını 29 Mart'da verecektir” dedi.

Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan, son dönemde laik Türkiye Cumhuriyeti'ne saldırılar olmasına karşın yıllardır kendisinin “Nasıl olsa 25 milyon Alevi yıkılmısına izin vermez” düşüncesiyle akşamları rahat uyuduğunu söyledi. Kocaoğlu ve kendisinin 5 yıllık dönemi gönülleri rahat, başları dik bitirdiklerini, sokakta utanmadan yürüdüklerini söyledi. Açılışa gelenler ‘Bir daha başkan, bir daha’ sloganı attı.

KOCAOĞLU: HEPİMİZ KARDEŞİZ

Aziz Kocaoğlu, konuşmasına ‘Sevgili Canlar’ sözleriyle başladı. Birlik ve beraberliğe olan inancından dolayı Bornava Kültür Merkezi'ni yaptıklarını söyledi. İzmir'in çehresini değiştirdiklerini dile getiren Kocaoğlu, “Siz-biz ayrımı olmadan hepimiz kardeşiz. Devlet, o mezhebin bu mezhebin değil, herkesin devletidir. Herkesin inancına saygımız var. Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nde cemevleri ibadethane olarak kabul edilmesini önemsiyoruz. Aleviler Anadolu kültürünün özüdür. Bornova Kültür Merkezi, bu ibadethaneyi sazlı, sözlü cümbüş yeri kabul edenlere bir cevaptır' dedi. Konuşmaların ardından, Alevi dedesi İsmail Cemoğlu'nun duasıyla açılış kurdelesi kesildi.(dha)

Utku BOLULU/İZMİR - RADİKAL - 17.12.2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.