İzmir'de Aşure Etkinliği

İzmir'de Aşure Etkinliği

İZMİR'DE AŞURE ETKİNLİĞİ... Alevi, Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu, İzmir Halkapınar Spor Salonu'nda aşure etkinliği düzenledi....

A+A-

İzmir'de Aşure EtkinliğiİZMİR'DE AŞURE ETKİNLİĞİ...

Alevi, Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu, İzmir Halkapınar Spor Salonu'nda aşure etkinliği düzenledi.

Alevi, Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Aslan, etkinliğin Alevi sivil toplum örgütlerini bir araya getirmek amacıyla yapıldığını belirtti.

Aslan, ''Aşure etkinliği Alevi toplumu için çok anlamlıdır. Bu platformumuzun 3. etkinliği. Burada platformu oluşturan derneklerin bir araya gelmesini hedefledik'' dedi.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN >>>

Turhal Semah Ekibi'nin semah gösterisi yaptığı törende halk müziği sanatçıları da türkü seslendirdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da etkinliğe konuk olarak katıldı.

H2/ kaynak: AA - 17 Şubat 2008

Aleviler, "demokrasi ve birlik" mesajı verdi
 
İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu'nun düzenlediği Aşure Günü etkinliğinde bir araya gelen 10 bin Alevi, hükümetin politikalarına karşı “birlik ve demokrasi” mesajları verdi. 51 kurumun bir araya gelerek geçtiğimiz günlerde kuruluşunu ilan ettiği İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu'nun Halkapınar Kapalı Spor Salonu'nda düzenlediği Aşure Günü etkinliği 10 bin kişinin katılımı ile gerçekleşti.

Alevi Bektaşi Fedarasyonu Başkanı Turan Eser, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç, Hacı Bektaşi Veli Dernekleri Federasyonu Başkanı Tekin Özdil, Avrupa Alevi Birlikleri Başkanı Turgut Öker ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katıldığı etkinliğe çok sayıda kurum da mesaj gönderdi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kazım Genç, hükümetin politikalarını eleştirdi. Genç'in konuşmasının ardından kürsüye çıkan Avrupa Alevi Birlikleri Başkanı Turgut Öker de, Diyanet İşleri Başkanlığı kurumunun varlığının kabul edilemez olduğunu savundu. Öker, "Kimse Alevi açılımı adı altında bizim kültürümüzde olmayan iftar geleneği adı altında Aleviler üzerinde Emevi oyunu oynamasın. Biz bu tür oyunları çok gördük " diye konuştu.

Konuşmaların ardından semah dönen Tokat Turhal Hubyar Sultan Semah Grubu izleyicilerin büyük beğenisini topladı. Etkinlik, Semah grubunun ardından sahne alan Öznur Korkmaz, Dertli Divane, Gani Peşken, Nilüfer Sarıtaş, Tolga Sağ ve Emre Saltık'ın deyişleriyle sona erdi.
 
17 Şubat 2008 / Pazar
www.demokratradyo.com

15 bin Alevi Aşure Şenliği’nde buluştu

Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu’nun düzenlediği Aşure Şenlikleri büyük ilgi gördü. Aleviler için sevgi ve hoşgörüyü simgeleyen Aşure etkinlikleri için yaklaşık 15 bin kişi Halkapınar Spor Salonu’na geldi.

İzmir’in dört bir yanından ücretsiz otobüslerin kaldırıldığı organizasyona, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser ile Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker de katıldı.

Erdal Erzincan, Emre Saltık, Dertli Divani, Mercan Erzincan, Tolga Sağ, Gani Peşken, Öznur Korkmaz’ın sahne aldığı etkinlik, Hubyar Semah gösterisi ile renklendi.
 
17 Şubat 2008 / Pazar
YENİGÜN GAZETESİ

İzmir’de yaşayan Aleviler aşure şenliğinde buluştu

İzmir’de yaşayan Aleviler aşure şenliğinde buluştuİZMİR Alevi Bektaşi Yöre Dernekleri Platformu, ‘aşure etkinliği’ düzenledi. Halkapınar Spor Salonu’ndaki şölene yaklaşık 8 bin kişi katıldı. Avrupa Alevi Bektaşi Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser de katıldı.

HACI Bektaş Veli Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de geldi. Dertli Divani, Gani Pekşen, Erdal Erzincan ve Tolga Sağ da konuk sanatçı olarak yer aldı, türküleriyle coşturdu.

ONUR ÇAKIR DHA - MİLLİYET - 19 Şubat 2008

AŞURE’DEN ÇIKAN DERS
 
İzmir’deki Alevi-Bektaşi derneklerinin düzenlediği aşure şenliğine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Birbirinden farklı malzemelerin uyum içinde kaynaşması nedeniyle aşure, dayanışmanın ve kardeşliğin simgesidir. Azı çok etme sanatı, yokluktan bereket çıkarmanın sırrıdır” diye konuştu. İzmir'de faaliyetlerini sürdüren 51 Alevi, Bektaşi ve yöre derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu platformun düzenlediği Aşure Şenliği’ne katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Hacı Bektaş-ı Veli’nin “Gelin canlar bir olalım, iri olalım, diri olalım” felsefesinin, birlik ve beraberliğe giden yolda rehber alınması gerektiğini söyledi.

İzmir’deki Alevi-Bektaşi derneklerinin düzenlediği aşure şenliğine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu

Halkapınar Spor Salonu’nda büyük bir katılımla gerçekleştirilen şenlikte konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Anadolu kültürünün özü sayılan Aleviliğin, Türkiye’de laikliğin, demokrasinin ve özgürlüğün çimentosu olduğunu kaydetti.

Herkesin inanç, düşünce ve kimliğinin saygıdeğer olduğunu özellikle vurgulayan Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: “Siz-biz ayrımı olmadan, hepimiz bu ülkede ev sahibiyiz, kardeşiz. Herkesin özgürce yaşaması gerektiğine inanıyoruz. Demokrasiyi oluşturan kurum ve kuralların, inanan-inanmayan herkesi kapsayacak bir şekilde oluşturulmasından yanayız. Laik ve demokratik bir Türkiye'de, özgür bir Türkiye’de, tüm vatandaşların sosyal kazanımlarının güvence altına alınmasını ve cem evlerinin, ibadethane olarak kabul edilmesini fazlasıyla önemsiyoruz. Bu nedenle, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, kentteki tüm cem evlerini yenilemeye başladık. Narlıdere’de yaptığımız yeni cem evini hizmete açtık. Bornova’daki cem evini Mayıs ayında bitiriyoruz. Mart başında da, Çiğli’ye yapacağımız yeni cem evinin ihalesine çıkıyoruz. Çağdaş ve demokratik yerel yöneticilik anlayışıyla hareket ederken, demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını da her fırsatta destekliyoruz. Destekleyeceğiz.”

Alt yapı sorunları çözülmüş bir İzmir

Kabuğunu kıran İzmir’de dönüşüm hareketine hız kazandıracak pek çok önemli projeyi, bu yıl içinde tamamlayıp kentin çehresini değiştireceklerini sözlerine ekleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Metrodan raylı sisteme, karayolu alt-üst geçitlerinden arıtma tesislerine, Sasalı’daki Doğal Yaşam Parkı’ndan Adnan Saygun Sanat Merkezi’ne, tarihsel değerleri gün ışığına çıkarmaktan yeşillendirme çalışmalarına, yeni fuarlara ve fuar alanlarına, yeni yollara kadar aklınıza gelebilecek hemen her konuda, sizlerin refah ve mutluluğu için çalışıyoruz. Altyapı sorunları çözülmüş bir İzmir’in daha çok yatırım ve daha çok turist çekeceğini, istihdam olanaklarını artıracağını biliyoruz. EXPO’yu kentimize kazandırabilmek için vargücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, sözlerini aşureye ilişkin anlamlı bir benzetmeyle tamamladı: “Aşure, azı çok etme sanatı, yokluktan bereket çıkarmanın sırrıdır. Birbirinden çok farklı malzemelerin uyum içinde kaynaşması nedeniyle aşure, dayanışmanın, dostluk ve kardeşliğin de simgesidir.Umarım bu dayanışmayı, bu dostluk ve kardeşliği hiçbir zaman kaybetmeyiz.” Konuşmasının ardından, Alevi-Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu adına, Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Metin, Başkan Kocaoğlu’na “şükran çiçeği” verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, alkışlarla birlikte salonda tur atarak tüm katılımcıları da selamladı.

http://www.izmir.bel.tr/Details.asp?textID=2103

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.