İzmir'de DSP'den kara çarşaf yakma eylemi

İzmir'de DSP'den kara çarşaf yakma eylemi

İzmir'de DSP'den kara çarşaf yakma eylemi DEMOKRATİK Sol Parti İzmir İl Başkanlığı'nın kadın üyeleri, kara çarşaf giyip...

A+A-

İzmir'de DSP'den kara çarşaf yakma eylemiİzmir'de DSP'den kara çarşaf yakma eylemi

DEMOKRATİK Sol Parti İzmir İl Başkanlığı'nın kadın üyeleri, kara çarşaf giyip yürüyüş yaparak türbanla ilgili yasal düzenlemeleri protesto etti. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koyup, şikayette bulunan kadınlar, İstiklal Marşı okurken çıkarttıkları kara çarşafları yakıp tepkilerini gösterdi.

FOTOĞRAF : İSTANBUL SOKAKLARINDAN KARA ÇARŞAFLI ÇOCUK

DSP İzmir İl Başkanlığı'nın Basmane Semti'ndeki binası önünde toplanan, bazıları kara çarşaf giyen, çoğunluğunu da kadınların oluşturduğu yaklaşık 100 üyesi, kortej oluşturup Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Kara çarşaflı kadınların önde bulunduğu grubun ilerlemesi sırasında, ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’, ‘Şeriat şaşırma, sabrımızı taşırma’, ‘Gerici AKP, işbirlikçi MHP’ sloganları atıldı, tepkileri dile getiren pankartlar açıldı. Geldikleri Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunan DSP İzmir İl Başkanlığı'nın üyelerinden kara çarşaflı kadınlar, İstiklal Marşı sırasında üzerlerindekileri çıkardı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı'na çelenk konulurken, grup adına açıklama yapan DSP Kadın Komisyonu Başkanı Aylin Keşoğlu, şunları söyledi:

“Bugün burada yaşasaydın, eğer tahminen senin de karşı çıkacağın bir kanun teklifinin meclise sunulmasını protesto için toplandık. Türbanın üniversitelerde serbest bırakılması, toplumda büyük bir kaos yaratacaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkesi olan laikliğe aykırı davranılacaktır. Politik çıkarlar ve siyasi tercihlerin din ve vicdan özgürlüğü adı altında üniversitelerde bilimsel özgürlükleri tehdit etmesi kesinlikle kabul edilemez. Esasen türbanın Kuran'da dahi yeri yoktur. AKP bu olayı gündeme taşıyarak siyasi rant peşindedir. Bugüne kadar hiçbir kızımız başında türban var diye üniversite hakkından mahrum edilmemiştir. Üniversitelerden başlayan türban serbestliğinin masum bir özgürlük ötesinde rejimi değiştirmeye yönelik bir tehdit olacağı açıktır. Bilim felsefesine ve hukuka böylesine aykırı bir dayatmanın inanç özgürlüğü kisvesi altında gündeme getirilmesini ve dini bütün insanların bu şekilde kandırılmasını hem barış ortamını bozmaya hem de laik Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini değiştirmye yönelik çok tehlikeli bir hamle olarak görüyor. Demokratik solcular olarak memleketi bu duruma getirenleri senin manevi huzurunda sana şikayet ediyor ve onları şiddetle kınıyoruz.''

YAKARAK TEPKİ

DSP İzmir İl Başkanı Özdemir Sökmen de türbandan sonraki adımın kara çarşaf olduğunu, tepkilerinin örnek olması ve tüm ülkeye yayılması gerektiğini söyledi. Açıklamaların ardından üyeler, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Türk Telekom Binası önünde teneke içine koydukları kara çarşafları benzin dökerek yaktı, tepkilerini dile getirdi.

Turaç TOP- Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA).
MİLLİYET - 2 Şubat 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.