İznik Konsülü mü, Alevi Çalıştayı mı?

İznik Konsülü mü, Alevi Çalıştayı mı?

Aleviler 'son kavşakta' bölündüDevlet Bakanı Faruk Çelik başkanlığında yapılan 7. Alevi Çalıştayı’nın ardından...

A+A-

Aleviler 'son kavşakta' bölündüAleviler 'son kavşakta' bölündü

Devlet Bakanı Faruk Çelik başkanlığında yapılan 7. Alevi Çalıştayı’nın ardından geliştirilen önerileri içeren ön rapor, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu ancak Alevi örgütleri çözüm önerileri konusunda da bölündü.

Ana raporun hazırlanmasının ardından hükümetin, Alevi kesimin temel sorunları konusunda bazı adımlar atması bekleniyor. Raporda, “Zorunlu din dersleri gerekli düzenlemelerini yeniden yapmış ilahiyat fakültesi ya da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği mezunu öğretmenlerce verilecektir” denildi. Alevi dedelerine maaş bağlanması konusunda iki ayrı görüş oluştuğu kaydedilen raporda, dedelerin eğitilmesi gerektiği de vurgulandı.

Cemevlerine ibadethane statüsü önermeyen raporda, “Çalıştayda, kanuna, ‘Birer inanç ve erkân merkezi olarak değerlendirilen cemevleri de kanunlarda ibadethanelere tanınan bütün imkânlardan yararlanır’ veya ‘Cemevlerine de aynı imkânlar sağlanır’ şeklinde bir ekleme yapılması önerildi” ifadesi yer aldı.

Ancak Alevi örgütleri çalıştayın ardından da bölündü. Cem Vakfı Başkanı İzzetin Doğan’ın da yer aldığı bazı Alevi önderleri, ön rapora ve çalışmalara büyük ölçüde destek verirken, Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği gibi daha solda yer alan örgütler önerilere bütünüyle karşı çıktı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş “Çalıştaya, AKP’nin etkilediği örgütleri çağırdılar. Bir yandaşlar uzlaşması. Raporda, Alevi toplumunun telepleri karşılanmıyor. Çalıştayın Aleviliği tanımlama gibi bir yetkisi yok. İznik Konsülü mü bu çalıştay? Aleviliği tanımlamaya kalkışıyor”  diye konuştu.

Milliyet - AYDIN HASAN Ankara - 09.02.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.