İzzettin Doğan Nereye Koşuyor?

İzzettin Doğan Nereye Koşuyor?

İzzettin Doğan Nereye Koşuyor?Mahmut ÖZCAN / HBVAKV Körfez Şb. Bşk.Bilindiği üzere Aleviler yasal ve meşru haklarını alabilmek adına 9 Kasım...

A+A-

İzzettin Doğan Nereye Koşuyor?İzzettin Doğan Nereye Koşuyor?

Mahmut ÖZCAN / HBVAKV Körfez Şb. Bşk.

Bilindiği üzere Aleviler yasal ve meşru haklarını alabilmek adına 9 Kasım 2008 günü Ankara'da bir yürüyüş düzenleme kararı almıştı. Cem Vakfı haricindeki tüm Alevi örgütlerinin desteklediği mitinge ilimizden de katılımlar olmuştu.  Zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, Diyanet işleri Başkanlığının lağv edilmesini, alevi köylerine zorla cami yaptırılmaması, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması gibi haklı taleplerle iktidarı uyarmak üzere yürüyüş düzenleyen Aleviler 7 Kasım 2008 günü İzmit kent merkezinde de ufak çaplı bir yürüyüş yaparak sesini duyurmaya çalışmıştı.

Aleviler ve Bektaşiler olarak, halen yürürlükte olan Hanefi mezhebini dayatan zorunlu din dersini almak istemediğimizi, din derslerinin seçmeli olması gerektiğini ve içerisinde alevilikle ilgili bölümlerinde olması gerektiği  konusunda ısrar etmemize,  hatta ve hatta bu konuda bazı yurttaşların dava açtığını ve açılan davaların lehte sonuçlanmasına rağmen din derslerinin hala zorunlu olmaktan çıkarılmadığını, Diyanet İşleri Başkanlığı adı altında faaliyet gösteren kurumun aslında sadece ve sadece sunni inanç gruplarına hizmet ettiği, bu bağlamda sadece ve sadece imam hatip liselerinden mezun olan militan kadroların istihdamından başkaca bir amaca hizmet etmediği, dahası devlet imkanlarıyla beslenen bu kadroların Cumhuriyetin altını oyduğu gerçeğinin tartışmasız olarak ortada olduğu, dahası, bir kısım alevi köylerine ısrarla cami yapılmaya çalışıldığı, bu şekilde ciddi bir asimilasyon politikası izlendiği gerçeği ortada dururken İzzetin Doğan adlı Alevi önderi Ankara'da Alevi mitingi düzenleyenler hakkında ''alevi mitingi yapanların alevilikle ilgisi yok'' şeklinde basit, düzeysiz, anlamsız ve kabul edilemez bir açıklamada bulunması aleviler adına çok üzüntü vericidir.

İzzettin Doğan'ı bu yakışıksız, anlamsız, talihsiz, utanç verici açıklamasından dolayı kınıyoruz. İzzettin Doğan alevi olabilir ama hem kendisi hem geçmiş dönemde babası alevilerin birlikteliğine engel olmuş şahsiyetlerdir. Her ikisi de tarihe geçmiş kişilerdir. Günümüz koşullarında Cumhuriyetin altı oyulurken dahi hala iktidardan nemalanmanın hesabı içerisinde olan bu kişi aleviler adına büyük bir talihsizliktir. Kaldı ki bu insan dede konumundadır.

''Alevi mitingi yapanların alevilikle ilgisi yok'' şeklindeki açıklama İzzettin Doğan'ın zaman zaman telafuz ettiği ''72 millete bir nazarla bakarız'' söylemine hiç uymamaktadır. Alevi mitingine katılanların alevi olup olmadığına İzzettin Doğan mı karar verecek. Bu yetkiyi kimden almış, kim ona sen alevisin sen değilsin deme hakkını vermiş. Alevilik hoşgörü ve insanı sevgisini ön koşul olarak görmüyor mu?

Kaldı ki Hacı Bektaş Veli'nin kanını taşıyan ve şu anda post sahibi Veliyettin ULUSOY 'unda bu mitinge destek vermesine karşın İzzettin Doğan'ın yaptığı bu açıklamayı iktidara yaranmak için yaptığı kanaatini taşımaktayız.

İzzettin Doğan en başından beri din dersinin zorunlu olmasını fakat Alevilikle ilgili bilgilerin ilave edilmesini savunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığının lağv edilmemesini fakat Alevi nufus oranında temsil ve ödenek ayrılmasını savunuyor. Bu inanç ve felsefe hem laikliğe aykırıdır hem alevi felsefesine aykırıdır. İzzettin Doğan ile ayrıldığımız nokta burasıdır. Aleviler olarak halkımızın ödediği vergilerden dine ödenek ayrılmasına karşıyız. İnancımızın gereğinide cemevlerimizide kendi imkanlarımızla yapar ve yaşatırız. Para almaya alışan emir almaya da alışır. Bu felsefe Alevilere uymaz. Pir Sultan Abdal ki emir almayı kabul etseydi asılmazdı. Aleviler Nesimilerin, Abdal Musaların, Hubiyar Sultanların, Pir Sultanların Hacı Bektaş Velilerin torunlarıdır. Hiç bir zaman Hızır paşaların torunu ve emir kulu olamazlar.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Körfez Şubesi olarak İzzetin Doğan'ı yaptığı bu talihsiz açıklamadan dolayı kınıyoruz. Bizler yobazlığın her türüne karşıyız.

Mahmut ÖZCAN
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Körfez Şubesi Başkanı

Alevihaber.com - 12 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.