İzzettin Doğan Sahneye Çıktı !

İzzettin Doğan Sahneye Çıktı !

Barış için uzatılan el tutulur Başbakan Tayyip Erdoğan’la oruç açacak Alevilerin düşkün ilan edileceği tartışmasında...

A+A-

İzzettin Doğan Sahneye ÇıktıBarış için uzatılan el tutulur

Başbakan Tayyip Erdoğan’la oruç açacak Alevilerin düşkün ilan edileceği tartışmasında CEM Vakfı Başkanı Prof.Dr. İzzettin Doğan “Barış için uzatılan el sıkılır” dedi.

DÜŞKÜN OLURLAR MI?

Prof.Dr. İzzettin Doğan her istenilenin “düşkün” ilan edilemeyeceğini belirterek şunları söyledi: Düşkün Cem’de ilan edilir. Düşkünlük kararının verilmesi kolay iş değildir. Her önüne gelen kişi bu kararı veremez. Düşkün ilan edilmesi için toplumun değer yargılarına karşı gelinmesi gerekir. Kişinin hakkındaki iddialar dile getirilir. Kişinin konuyla ilgili savunması alınır ve kişi suçlamaları kabul ederse düşkün ilan edilir. Bu tamamen siyasidir. Provokatiftir.

"BARIŞ İÇİN UZATILAN EL TUTULUR"

Prof. Dr. Doğan, Başbakan’dan, “Alevi yurttaşlardan esirgenen haklar” konusunda bir adım beklediklerini, bunun ardından o yemeğe gidip elini sıkabileceklerini söyledi. Başbakan’ın “Cemevi ibadethane değildir” açıklamasının küskünlük yarattığını söyleyen Prof. Dr. Doğan, “Başbakan üç beş kelime ile Alevi yurttaşlarla ilgili hangi tasarruflarda bulanacağını söyleseydi çok daha anlamlı olacaktı” diye konuştu.

Aleviler için barıştan daha değerli bir şeyin bulunmadığını söyleyen Prof. Dr. Doğan “İslam dini de böyle tanımlanmış bir şeydir. Savaş insanın ürettiği bir şeydir. İslam barış ve sevgi dinidir. İnsanların yapmış olduğu yanlışlar ne olursa olsun. Barış için bir adım atılıyorsa o adımın arkasındaki neden ne olursa olsun barış için uzatılan el sıkılır. İnsanların gözünün içine baka baka istismar söz konusu olacağı bilinirse ‘Siz o barışın koşullarını hazırlayın, biz o eli sıkmaya her zaman hazırız’ denir” dedi.

AKP ve Başbakan Tayip Erdoğan ile herhangi bir husumetlerinin bulunmadığını söyleyen Prof. Dr. Doğan, yurttaşlar arasındaki buzların eritilmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Doğan, “Aleviliğe karşı olduğu düşünülen bir kesimin barışması olarak algılıyorum. Ona karşı değilim. Onu teşvik ediyorum. Buzlar erimekten öte yurttaşlar kucaklaşmalı. Ancak yurttaşların hakları verilmeli. Kağıt üzerinde eşitlik olmuyor. İnsanlar kendileriyle alay edildiği ve aldatıldığı hissine kapılıyor” diye konuştu.

MUHARREM ORUCU NEDİR, NASIL TUTULUR?

Prof. Dr. Doğan, Muharrem orucu için “Hz.Hüseyin’e yapılan bütün bu işkencelerin ve zulüme yapılan eziyete karşı bir duruştur. Akli bir oruçtur. Bedeni değildir. Yeryüzünde eşi olmayan bir oruçtur. Muharrem orucu tüm peygamberlere de farz kılınmıştır. Hz. Hüseyin nedeniyle tutulan oruç anlamı çok daha yüksek bir oruçtur. İnsanlık ve insanlık haysiyeti için önemli bir oruçtur. Tüm ailesi ve 70 kişiyle direniş gösteren bir kişiye karşı duruştur. Sadece Alevilerin tekelinde bir duruş değildir” dedi. Prof. Dr. Doğan Alevilikte iftar kavramının bulunmadığını buna “Oruç açma” denildiğini ve sahura da kalkılmadığını söyledi.

Abdullah Demir
HÜRRİYET - 11 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.