İzzettin Doğan'dan ABD İlgisine Garip Yaklaşım

İzzettin Doğan'dan ABD İlgisine Garip Yaklaşım

Aleviler bu oyuna gelmez Alevi önderi Prof. Dr. Doğan: Aleviler, ABD tuzağına düşüp Türkiye'yi parçalatmaz AKP İstanbul Milletvekili...

A+A-

İzzettin Doğan'dan ABD İlgisine Garip YaklaşımAleviler bu oyuna gelmez

Alevi önderi Prof. Dr. Doğan: Aleviler, ABD tuzağına düşüp Türkiye'yi parçalatmaz

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun Alevilerin sorunlarının çözümüne yönelik gündeme getirdiği öneriler, ABD tarafından da yakın takibe alındı. ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi ve İnsan Hakları Bölüm Başkanı Laura N. Carey, söz konusu açılımlar konusunda Ankara’ya gelerek Alevi Araştırmaları Merkezi Ali Yıldırım’la görüşüp bilgi topladı. Yıldırım, adeta Carey’in istediği sözleri söyleyerek, “Aleviler’in “inançsal” sorunlarının çözülemediğini anlattı, hükümet çevrelerinin Aleviliğin Türkiye’de özgün bir inanç olarak kabul edilmemesinden yakındı. Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ise ne olursa olsun kendi sorunlarımızı kendi içimizde tartışmamız gerektiğini belirterek, “Amerika gibi ülkeler, üçüncü dünya ülkesi gibi gördükleri ülkelerin iç işlerine müdahale etmek için insan hakları ve demokrasi gibi kavramları kullanıyorlar. Aynı yetkililer bize gelemiyorlar. Çünkü biz bu oyuna gelmeyiz” dedi.

Tıpkı Balkanlar’daki gibi

ABD’nin ne yaptığını bilmek için büyük devletlerin insan haklarını nasıl kullandıklarının incelenmesi gerektiğini belirten Doğan, “Büyük devletler 1986’da Irak’ın Kuveyt’te müdahalesinde de insan hakları ve demokrasi bahanesine sığınarak Irak’a girdiler” dedi. Amerika’nın Balkanlar’da da aynı taktiği uyguladığını belirten Doğan, “Balkanilazsyon yöntemi ile etnik ve dini farklılıkları işleyerek küçük küçük devletler oluşturdular. Almanyalar’ın öncülüğünde de Çekoslvakya bölünerek Çek Cumhuriyeti ve Slovekya oluşturuldu. Aynısı Bosna ve Kosova’da da yapıldı” diye konuştu.

Dikkatli olmak lazım

Türkiye’nin de bu konuda sürekli dikkatli olması gerektiğini belirten Doğan, “Artık insan hakları ve temel özgürlükler bahanesi için harekete geçiyorlar. Buna müdahale etmek için bir araç olarak kullanıyorlar” dedi.

Doğan, Türkiye’de buna karşı yapılması gerekenin ise, Atatürk döneminde olduğu gibi, tüm yurttaşlara eşit haklar verilmesi olduğunu söyledi. Doğan, kendilerine karşı bu tip girişimlerin olmadığını çünkü kendilerini kapalı kapılar ardında değil, tüm düşüncelerini kamuoyu önünde açıkladıklarını söyledi. Doğan, “Böyle bir tuzak bize söz konusu olamaz. ABD, Fransa, hükümet kim gelirse gelsin düşüncelerimiz aynıdır. Bu tip bir görüşme yaparken hükümetin de bilgisi olmalıdır. Belli ki bunu daha sonra önünüze koyacaklar” diye konuştu.

Çelik ÇELİKYAMAN
16.12.2007 - Tercüman

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.