İzzettin Doğan'dan "Çalıştay İncileri"

İzzettin Doğan'dan "Çalıştay İncileri"

İzzettin Doğan'dan "Çalıştay İncileri""Alevi-Sünni kavgası için çalışıyorlar" Doğan, "Madımak...

A+A-

İzzettin Doğan'dan "Çalıştay İncileri"İzzettin Doğan'dan "Çalıştay İncileri"

"Alevi-Sünni kavgası için çalışıyorlar"

Doğan, "Madımak Oteli'nin yalnız Alevilerin sorunu olarak ele alınması yanlış bir yaklaşımdır ve Alevi-Sünni ayrışmasını ortaya atmak, varsa derinleştirmek için başvurulan bir yöntemdir" dedi

Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, "Madımak Oteli'nin yalnız Alevilerin sorunu olarak ele alınması yanlış bir yaklaşımdır ve Alevi-Sünni ayrışmasını ortaya atmak, varsa derinleştirmek için başvurulan bir yöntemdir" dedi.

Kızılcahamam'da düzenlenen 7. Alevi Çalıştayı'nın ikinci günkü oturumunda Madımak Oteli, zorunlu din dersleri ve Diyanet İşleri Başkanlığının durumu ele alındı.

Cem Vakfı Başkanı Doğan, çalıştaya verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Madımak Oteli'nin bir Alevi sorunu olarak ele alınmasını doğru bulmadığını söyledi. Madımak'ta hem Alevilerin hem de Sünnilerin hayatını kaybettiğini belirten Doğan, "Madımak Oteli'nin yalnız Alevilerin sorunu olarak ele alınması yanlış bir yaklaşımdır ve Alevi-Sünni ayrışmasını ortaya atmak, varsa derinleştirmek için başvurulan bir yöntemdir" değerlendirmesinde bulundu.

Otelin ve çevresinin kamulaştırılarak meydana dönüştürülmesi ve buraya sevgi ve barışı hatırlatan, Alevi-Sünni kardeşliğini pekiştiren bir anıt dikilmesini öneren Doğan, bu yapının bir ibret levhası olması gerektiğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığının konumuyla ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine Doğan, başkanlığın bu haliyle varlığını sürdüremeyeceğini ifade etti. Diyanetin çalışma sistemiyle Türkiye'deki laik sistemi tehdit ettiğini ve Alevi-Sünni ayrışmasına neden olduğunu savunan Doğan, "Diyanet yıllardır 'İslam'da yalnızca bir tek ibadethane bulunabileceği ve bunun da cami olduğu', 'Aleviler kendilerini Müslüman kabul ediyorlarsa camiye gitmeliler' gibi söylemlerde bulunuyor. Bu da yurttaşları bütünleştirmek, ulusal birliği sağlamak yerine vatandaşları ayrıştırıyor" diye konuştu.

Doğan, Diyanetin gayrimüslimler de dahil tüm inanç gruplarını temsil edecek şekilde yeniden yapılanması gerektiğini ifade etti.

Gazeteci-yazar Oral Çalışlar da çalıştayda Madımak Oteli'nin kin ve nefret yerine barış ve kardeşliği hatırlatacak şekilde dizayn edilmesi konusunda görüş birliğine varıldığını belirterek, Sivas halkını ve sivil toplum kuruluşlarını da işin içine katan bir düzenlemenin doğru olacağını dile getirdi.

Hurhaber - 29 Ocak 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.