Kaboğlu: Genel ahlaka uygun kız yaratma projesi

Kaboğlu: Genel ahlaka uygun kız yaratma projesi

Kaboğlu: 'Genel ahlaka uygun kız yaratma projesi' Anayasa hukuku uzmanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, türbanın üniversitelerde serbest...

A+A-

Kaboğlu: 'Genel ahlaka uygun kız yaratma projesi'Kaboğlu: 'Genel ahlaka uygun kız yaratma projesi'
 
Anayasa hukuku uzmanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, türbanın üniversitelerde serbest bırakılması için yeni anayasa taslağına eklenmesi öngörülen, "Ceza hukuku ve genel ahlaka aykırı olmamak kaydı ile hiç kimse kılık kıyafetinden dolayı yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz" maddesini eleştirdi. Kaboğlu, "genel ahlak" kriteri getirilmesinin özgürlükler açısından kabul edilemeyeceğini, çok tehlikeli olduğunu belirtti. Kaboğlu, "Bu madde sadece türbana toplumsal ortam yaratmıyor. Bu aynı zamanda genel ahlaka uygun davranan kız öğrenci yaratma projesidir" dedi.

Kaboğlu, "genel ahlak'ın özgürlükleri sınırlayan bir kavram olduğunu belirterek, böyle bir maddenin Anayasa'da düzenleme konusu olamayacağını, demokratik bir hukuk devletinde böyle bir düzenlemenin yerinin olmadığını kaydetti. Kaboğlu şöyle konuştu: "Bir yandan özgürlükçü görüntüsü veriliyor, öte yandan genel ahlak gibi çok kaygan bir kavram, kılık kıyafete ilişkin olarak Anayasa'ya sokulmak isteniyor. Bu yöneticilerin kendi dünya görüşlerine göre kullanabilecekleri tehlikeli araç halini alacaktır. Genel ahlaka aykırı olan giysinin ölçüsü nedir? Bu, keyfiliğe yönlendirir. " Kaboğlu, şöyle devam etti: "Kılık kıyafet nedeniyle bir olay mı çıkacak? Bir kızın giydiği kıyafet yüzünden sınıf ayağa mı kalkacak? Çağdaş hukuk bunu büyük ölçüde aşmıştır. Anayasa'ya konması ilerleme adına bir gerilemedir."

BELMA AKÇURA İstanbul
MİLLİYET  - 28 Ocak 2008 Pazartesi

İnönü Üniversitesi: Türban rejime tehdit

AA - MALATYA - İnönü Üniversitesi Senatosu yükseköğretim kurumlarında türbanın serbest bırakılması girişimlerine sert bir açıklamayla tepki gösterdi. Senatonun dünkü toplantısının ardından yayımlanan bildiride şu görüşlere yer verildi: "Türban 25 yıl önce 'bazı odaklar' tarafından yapay ve kasıtlı olarak dinsel bir simge olarak üretilmiş, cumhuriyetin temel niteliklerine karşı siyasi bir simgeye dünüştürülmüştür. Türbanın serbest olması öğrencilerden başlayarak bütün üniversite personeli arasında kutuplaşmalara, dini ve siyasi konularda farklı düşünenler arasında çatışmalara yol açacaktır. Üniversitelerden başlayacak türban serbestliğinin, masum bir özgürlük talebinin ötesinde rejimi değiştirmeye yönelik bir tehdit olduğu açıktır. Siyasi ve dinsel simge olan türbanın üniversitelerde sözde özgürlük adına serbest olması düşünülemez.

RADİKAL - 29 Ocak 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.